Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 14:45 1 592 2

Внук на Чингис хан опожарил богатия град Мисионис

  • град мисионис-
  • археологически обекти-
  • търговище-
  • чингис хан-
  • син-
  • опожаряване-
  • находки

Археологическото лято край Търговище приключи с нови научни открития и находки

Макар че и тази година държавата да отказа да финансира археологическите проучвания на нашумелия античен и средновековен център Мисионис археолозите Стефан Иванов от Регионалния исторически музей в Търговище и проф. Николай Овчаров все пак продължиха разкопките, подпомогнати от община Търговище, на чиято територия се намира обектът. През този сезон тези разкопки бяха насочени към главната улица на богатия античен град, създаден през V-VI в. като търговско средище на римските провинции в днешна Североизточна България, пише "24 часа".

Двамата археолози припомнят, че през XIII-XIV в. древното селище се възражда, вече като средновековен град с името Косово. Неговите жители строели къщите си направо върху изоставените антични улици и площади. Именно там са установени останките от масивни каменни жилищни сгради, датирани в епохата на Второто Българско царство. Според намираните монети, някои от тях са съществували само до средата на XIII в., когато са били опожарени. Във вътрешността на сградите се откриват изгорели ракли с покъщината и полустопени накити от благороден метал. Този пожар се свързва с едно събитие, за което историците отдавна търсят доказателства и допускат, че може би вече са ги намерили в Минионис.

Става дума за ужасното нашествие в Европа на наследниците на страшния монголски владетел Чингис Хан. Създадената от него само за няколко десетилетия огромна империя се простира от Тихия океан до Източна Европа. В 1240 г. командваната от внука на Чингис хан Бату армия превзема Киев и останалите руски градове и започва настъпление в Източна и Централна Европа. Християнските армии търпят повсеместни поражения от монголите с изключение на една-единствена победа над тях, постигната през пролетта на 1241 г. от българските войски, водени от великия цар Иван Асен II. Скоро обаче той умира, а след като са разгромили Полша и Унгария, през 1242 г. монголите решават да накажат България. Те се възползват от това, че на престола вече е малолетният Коломан І.

В резултат на тяхното нашествие вероятно са превзети някои от големите градове на царството. Персийският историк Рашид ад-Дин Хамадани сочи като командващ монголската армия друг внук на Чингис Хан на име Кадан. Той завладял "...след големи сражения" много български градове и дори столицата Тирнин (Търновград). Нападението на Кадан е оставило ярки следи от разрушения в северните провинции на Българското царство. Археологическите находки показват, че животът замира за известно време в много центрове на Северна България. Важно доказателство са заровените монетни съкровища, намерени в Ловеч, Велики Преслав, Велико Търново, Шумен и Варна. Дебели слоеве пожарища с монети от това време се откриват в Дръстър (Силистра), Свищов и царския дворец в Търновград.

Ето че сега следи от тези драматични събития се откриват и в Мисионис/Косово край Търговище, разказват от експедицията. Явно градът е бил превзет и опожарен от монголите на Кадан през пролетта или лятото на 1242 г. Азиатските нашественици не се задържат и заминават за Монголия, където е трябвало да изберат нов велик хан. А средновековният град край днешния Търговище бързо се възражда от пепелта, за да достигне нов разцвет през XIV в. в епохата на цар Иван Александър Асен. Именно от това време са откритите през тази година множество сребърни монети, уникални сребърни позлатени апликации за мъжки аристократични колани и сребърни позлатени обеци на богати благородни дами.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пълни идиотизми, крепостта

    3 1 Отговор
    е унищожена много по-късно след като османците губят интерес от нея! Всички камъни са отнесени за лично строителство от селяните и гражданите на Ески Джумая/днешен Търговище/! Четете Иречек и турските пътешественици, те пишат за тези крепости! Овчаров е един шоумен, които търси сензации за да ги направи дестинации на неговият си туризъм. ПОШЛОСТ и злоупотреба!
  • 2 Представяте ли си защо

    3 1 Отговор
    татарите ще събарят камък по камък. Какъв интерес имат от това? За да си върже схемите Овчаров пише небивалици! Нашествениците грабят ценните неща, а не събарят крепости, те нямат сили и ресурси за това!