Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 13:00 1 835 17

Поети изпълниха с рими „Къщата-музей Ваня Петкова“ (ВИДЕО)

  • село езерово-
  • първомай-
  • пловдив-
  • поети-
  • поезия-
  • ваня петкова-
  • литературно четене-
  • поетичен маратон-
  • ангел папазов-
  • оля ал-ахмед-
  • „къщата-музей ваня петкова“-
  • дамян дамянов

С погача и стихове посрещнаха поетите в „Къщата-музей Ваня Петкова“

Поети изпълниха с рими „Къщата-музей Ваня Петкова“ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

„Литературен клуб Ваня Петкова“ бе учреден след поетичен маратон в къщата на поетесата в родопското село Езерово, която събра 21 поета на 21 октомври по инициатива на кандидат-кмета Ангел Папазов.

На 21 октомври 21 поета изпълниха с лирика домът на легендарната българска и световна поетеса Ваня Петкова в село Езерово, където се проведе най-грандиозното литературно четене в региона до момента. Домът на легендарната поетеса се напълни с талантливи поети от Ямбол, Стара Загора, Казанлък, Първомай, София, Димитровград, село Брягово, Хасково, дори от самото село Езерово. Една инициатива, възродена от Ангел Папазов, който не само е ценител на поезията и изкуствата, но и е бил близък приятел с поетесата приживе. През годините, когато Папазов е бил градоначалник на Първомай ежегодно е имало литературни четения, рецитали, изложби, концерти. Специално място в тях е заемала поезията на Ваня Петкова, като след кончината ѝ редовно рецитали с нейната поезия е изнасяла дъщеря ѝ – журналистката и поетеса Оля Ал-Ахмед. Но сега, когато вече „Къщата-музей“ е факт, за първи път литературното четене се проведе в дома на поетесата. 21 поета се представиха с няколко стихотворения и интересни случки от живота си, като по-старото поколение разказваше за срещите си с незабравимата поетеса Ваня Петкова.

Домакинята Оля Ал-Ахмед посрещна гостите с погача и стихотворение, като им се представи също в стихотворна форма с автобиографичния стих "Такава съм!" "Няма нищо по силно от словото и затова със силата на словото трябва да възродим всички добродетели. Домът на прекрасната поетеса и моя приятелка приживе Ваня Петкова е най-подходящото място за това“, започна Ангел Папазов.

Литературната вечер откри Оля Ал-Ахмед с въздействащото стихотворение "Плодородие" на Ваня Петкова, подходящо за такъв повод :

.....„Къщата ми да е пълна

с вино, с хляб и със деца,

руйно вино вътре да се плиска

като дъжд от сто слънца.

Гости нека идат и отиват,

масата все сложена да бъде.

От любов при мене нека се напиват

за любов аз никого не съдя.

Нека смях прозорците разтваря,

нека във стената чаша всеки чупи,

че живот такъв не се повтаря

нито с нещо може да се купи.“.....

След което даде думата на най-младата присъстваща поетеса от село Брягово, живуща в Първомай - Мария Спасова.

След нея поетите се развихриха с пълната си поетична мощ, а Музата така устойчиво беше кацнала на раменете на всички, че трудно беше да се прецени кой автор е по-силен и коя творба по-впечатляваща. Всички бяха прекрасни с това, че носеха в себе си поетичния дух, който е над всичко.

Папазов получи специален дар от поета Петко Каневски от Димитровград – икона с лика на Спасителя Иисус Христос, а Оля Ал-Ахмед бе удостоена с уникат – медальон с лика на Св.Богородица. Кановски се представи с няколко поетични творби.

Поетът Демир Демирев пък дари на музея сборник със стихове на български поети включващ и стихотворение на Ваня Петкова. Книгата му бе подарена лично от поетесата през далечната 1963 г. Доц. Златка Кушелиева изненада всички със свой стих, посветен на Ваня Петкова в знак на тяхното голямо приятелство.

Инженер Митко Делчев от с. Езерово зачете няколко патосни стихотворения, които подготвя в книга.

Журналистът Исак Гозес пък разчупи статуквото на римите и вместо антракт , поезията беше прекъсната с проза. Той разказа една неизвестна вълнуваща история с поета Дамян Дамянов, който със стиховете си е спасил една жена - доказателство, че поезията е безспорен лек!

Поетът от Стара Загора Йордан Пеев плени присъстващите със зашеметяваща си поезия, и освен поетичен талант той показа и блестящи рецитаторски актьорски умения. Полк. Радион Попов представи поетесата Нели Янчева и прочете нейни творби от стихосбирката ѝ "В храма на сърцето ми". Безнесменът и поет Стефан Личев се изяви с тематично стихотворение за Родопите. На поетичната сбирка прозвучаха най-известните и любими на мнозина стихове на поетесата Ваня Петкова, като "Плодородие", "Проклятие", "Грешница", "Сириус" и други. Но прозвучаха и малко известни творби, които силно впечатлиха присъстващите, като стихотворението "Кой обиди черно дете" от стихосбирката "Черната гълъбица".

В поетичната вечер участваха : Доц. Златка Кушелиева, Митко Делчев, Анастасия Ганева, Стефан Личев, Петко Каневски, скулпторът Гроздан Грозев, Демир Демирев, Радион Попов, Лиляна Жечева, Мария Спасова и други.

На вечерта се учреди и „Литературен клуб Ваня Петкова“.

Лиричната вечер завърши самата Ваня Петкова! Прозвуча култовото стихотворение „Сириус“ с гласа на поетесата.

Една наистина незабравима наситена с поезия вечер в „Къщата – музей Ваня Петкова“ в село Езерово, която дълго ще се помни.

Източник: ФАКТИ

Сириус
Аз съм Сириус
от съзвездието Кентавьр.
Блестя със най загадъчната светлина
върху устните на безсърдечен мавър
и във тайните луни на любовта.
Аз сьм Сириус!
самотна и далечна,
всичко в мене е обратно на света.
Мойта болка е,
че съм осъдена да бъда вечна,
мойта радост е-
- да търся красота!
Аз съм Сириус!
Планините ми са гроздове червени
във рубините на вино златопенно,
корените пък корони са при мене
и годината започва не със пролет,
а със зима черна!
Истината ИСТИНА е само,
щом излъжеш слънцето изгасва.
Няма думи върху мене, няма-
има само погледи мъгливи или ясни.
Аз съм всичко в любовта, което
ЛУДОСТ И БЕЗУМИЕ наричат,
аз съм сто сърца в сърцето,
ала никой не посмя да ме обича!
Който се допря до мен, на пепел стана,
който ме погледна - ослепя,
който пожела да бъдем двама,
два пъти от мълния умря!

Аз съм Сириус!
Самотна и далечна,
тъй обратна на света суров,
че сменила бих стократно свойта вечност
за най-простата в света любов.
Аз съм Сириус!

Ваня Петкова – единствена и неповторима !


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ало

    6 2 Отговор
    Оля е достойна дъщеря на Ваня Петкова.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Владимир К.

    5 2 Отговор
    БРАВО! Страхотна инициатива! Браво на Оля! Помня я като малка! Стана талантлива журналистка и поет, достойно продължение на скъпата ни Ваня! Браво, продължавай напред и не спирай. Владееш перото перфектно. Владо К.

    Коментиран от #15

  • 4 Знаещ

    5 2 Отговор
    С нетърпение чаках този репортаж. Много интересно е било като гледам и чета. Аплодисменти за всички поети и за инициаторите и домакините. Повече такива хора и събития.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "всеки ден статия за деса поетеса":

    Дотам ли оскотяхте,че не можете да поздравите и да се порадвате на нещо хубаво направено в окаяната ни държавица?Народ,останал без култура отива в учебниците по история!
  • 7 Роза

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "всеки ден статия за деса поетеса":

    Може да не е Есенин,Ахматова и Цветаева,но в поезията и има безспорен талант и стиховете и се запомнят!А ти какво впечатляващо си написал?!
  • 8 Да!

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "всеки ден статия за деса поетеса":

    Да, като тях е и повече!!! Беше приятелка с Ахматова и Цветаева! ВАНЯ ПЕТКОВА е единствената поетеса в света влязла в книгата на Гинес. ВАНЯ ПЕТКОВА, ЕЛИСАВЕТА БАГРЯНА и БЛАГА ДИМИТРОВА са единствените български поетеси, влезли в Тран-континенталната енциклопедия на жените поети-гении! Дори това беше влязло в "Стани богат"!
  • 9 Нели Янчева

    6 2 Отговор
    Поздравления за инициативата и поклон пред незабравимата и талантлива поетеса Ваня Петкова!🙏🌹💗
    Респект към Оля Ал-Ахмед за безграничната обич и достойното възраждане на майчините дух и красива поетическа душевност!
    🌹💗🕊️
    Поздравления за всички, участвали в тази толкова топла и знаменита поетична вечер!💗🕊️
    Българското слово ще пребъде, докато я има искрата, от която се ражда любовта към живота и всичко свято в него, изрисувано с перото на душата и сърцето!
    Бъдете здрави! 💗

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дарена Василева

    6 1 Отговор
    На основателя на литературния клуб и на всички членове на този вдъхновяващ колектив искам да отправя най-топли пожелания. Нека вашият клуб да продължава да бъде източник на вдъхновение и креативност, където се споделят и обсъждат различни литературни творби. Бъдете продуктивни, създавайте и вдъхновявайте се взаимно в света на писането и четенето.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Соваж бейби

    1 2 Отговор
    Страхотна статия,четох и слушах с голям интерес.Една група хубави същества намерени в тяхната склонност да бъдат щастливо изолирани от неясния и тривиален свят чрез проекцията на слънчев лъч става дума за влизане в непосредствена комуникация с небетотака че прозаичното съществуване тук долу става обвито в поезия.Единственото красиво нещо на Земята изворът на поезията, на музиката, на изкуствата.Повече такива статии и мероприятия да се стимулират хората,младежите най вече към по хубав и подреден свят тука на Земята !
  • 15 Сила

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Владимир К.":

    Обаче бай Рамадан Тъпкачев с резаната карабина си иска имота обратно..... КО ПРАЙМЕ СА?
  • 16 Сила

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нели Янчева":

    Селската читалищна сбирка показва и доказва нивото на набедента за поет женица...... КЛАСИЧЕСКА БАНАЛНО ПРОВИНЦИАЛНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ......... ТОЧКА ПО ВЪПРОСА
  • 17 Сила

    0 0 Отговор
    Истинската история на Ваня Петкова
    Росен Тахов
    БЕЗ КОМЕНТАР