Last news in Fakti

4 Юни, 2024 14:56 1 313 4

Почина художникът Петър Мичев-Педро

  • педро-
  • художник-
  • петър мичев-
  • плевен

Той си отиде на 69-годишна възраст

На 69-годишна възраст ни напусна един от емблематичните художници на Плевен – Петър Мичев-Педро. За това съобщават от общинската управа, предава БТА.

Петър Мичев-Педро е роден на 9 май 1955 в Плевен. Занимава се с рисуване от петнадесетгодишен и е самобитен художник. Между 1974 и 1990 г. развива творческата си кариера основно в България.

Светът го открива през 1990 г. в Брюкселската галерия "Остър ъгъл", където неговите картини са изложени до тези на Салвадор Дали. Открива големи експозиции във Франция, Белгия, Германия, Швейцария, Люксембург и Дания.

През 1994 г. участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор „Дьо Ла Моне” в Париж. Участвал е в над 400 групови вернисажа. Живее единадесет години във Франция, а после пет години в Тампа, САЩ. Пред Конгреса на Флорида братът на президента на САЩ – губернаторът Джеб Буш, го представя като единствения жител на щата, записан в “Енциклопедия Британика”. След петгодишен престой в Тампа, градът номинира българина за личност на годината.

Педро има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света. Той е сред най-скъпо продаваните български художници. Обявен е за заслужил гражданин на Плевен с решение на Общинския съвет от март 2006 година.

В своята страница във Фейсбук председателят на Групата на плевенските художници Николай Неделчев-Кокала написа по повод кончината на Петър Мичев: "Отлетя един вълшебник!"


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лупата

    9 0 Отговор
    Педро ??? отлетя много рано
  • 2 честен ционист

    2 1 Отговор
    Някой в ложата го е прилъгал да прави боц-боц.
  • 3 Бойкот на О.Л.Х.

    6 2 Отговор
    Като знам синоним на какво е името „Педро”,
    се сещам само за една причина някой да го избере за прякор..
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.