Last news in Fakti

7 Август, 2014 12:13 2 270 0

Кучета помагат в лечението на аутизъм при деца

  • деца-
  • кучета-
  • аутизъм-
  • изследване

Експериментът е насочен към събиране на данни и определяне на начините, по които присъствието на животни помага на деца

Ако сте собственик на домашен любимец, най-вероятно ще се съгласите със следното: Има нещо хубаво в това те да са около вас.

Изследователи от американския град Брюстър са забелязали същото нещо и са започнали да използват животни за различни терапевтични роли. Коне, овце, кучета... всички те са показали, че могат да помогнат на хората с умствени или физически увреждания, пише USA Today.

Сега в Института „Зелени комини“ правят проучване как сертифицирани кучета могат да бъдат използвани за терапия деца, които страдат от аутизъм.

"Чрез тези опити ние можем да се убедим сами как работи контактът с животни", каза Майкъл Кауфман, директор на института. "Това, с което не разполагаме са данни и количествени доказателства."

Институтът е посредата на 12-седмичен експеримент, насочен към събиране на данни и определяне на начините, по които присъствието на животни – в този случай кучета – засяга деца болни от аутизъм.

Ерика Роджърс, клиничен психолог и един от водещите изследователи обясни, че 32 ученици от „Зелени Комини“ на възраст от 8 до 15 са били разделени на четири групи от по осем. Всяка седмица, две групи посещават традиционните сесии за социални умения, а другите две групи посещават сесии за терапия с кучета.

Роджърс и нейните колеги наблюдават как поведението на двете групи се различава, дали децата в групите с кучета са по-спокойни и в по-добро състояние да се концентрират, дали кучетата им отвличат вниманието или им помагат, как присъствието на кучета може да подобри  социализирането им.

"Едно нещо е ясно. Те определено са по ентосиазирани да ходят на групови терапии“, твърди Роджърс.

Терапията може да се окаже, че е от полза, сочат наблюденията на учените. Животните често служат като мост между терапевта и детето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА