Last news in Fakti

1 Май, 2015 20:15 1 192 0

Акушерката е работила редовно близо два пъти по-дълго от позволеното

  • акушерката-
  • работила-
  • редовно-
  • близо-
  • два пъти-
  • позволеното-
  • по-дълго-
  • бебе-
  • акушерка

Нарушение е и снимането на пациентите и бебетата с камерите без тяхно съгласие

Арестуваната акушерка Емилия Ковачева системо е работила почти два пъти по-дълго от позволеното от закона. Това е установила проверката на Агенция "Медицински одит" след побоя на новороденото в болница "Софиямед".

Окончателния доклад все още не е готов, но вече е ясно, че болницата ще бъде санкционирана за редица нарушения.

Фактите и направените изводи са предварителни, визират първоначалните констатациите, базирани на експертната проверка.

Ето какво съобщават от агенцията:

"В  ретроспективен план трябва да подчертаем, че от създаването й през 2012 г. болница „Софиямед“ е проверявана от агенцията общо 12 пъти. Основанията за това са 2 писма на Министерството на здравеопазването, 8 жалби на пациенти, една обща планова проверка и една – след самосезиране. Именно тази последна проверка е по повод посегателството върху новородено дете, а пълната информация и подробности ще обявим след нейното приключване.

Проверяваните структури в „Софиямед“ през годините са клиниката по „Нервни болести“, „Акушеро-гинекологичното отделение“, отделенията по хирургия и по неврохирургия, отделението „УНГ“, както и диагностично-консултативния център на болницата. Една от проверките е проследила законовите съответствия на структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в лечебното заведение.

Като краен резултат от нашата контролна дейност можем да посочим налагането на санкции и административно-наказателно производство в 6 от случаите, а в останалите пет не са установени нарушения. Настоящата проверка, дванайста поред, все още не е приключила и резултатите от нея ще бъдат обявени след финализирането й.
На конкретния медиен интерес за вида на досегашните нарушения и най-сериозните от тях, отговаряме с обобщение: всички жалби се отнасят до неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ. При плановата проверка са установени нарушения по стандартите „Клинична лаборатория“, „Анестезиология и реанимация“, „Неврохирургия“, „Нервни болести“, както и нарушени икономически права на пациентите.

Трябва да подчертаем, че в сегашната проверка е включена не само ИАМО, но и Инспекцията по труда, следствието и прокуратурата. Защото част от началните констатации се отнасят до нарушения в трудово-правната област. Именно в този аспект ще припомним, че работните графици се утвърждават от ръководителя на лечебното заведение, като се предоставят и контролират от съответната РЗОК. Медицинските специалисти имат разписани и утвърдени длъжностни характеристики, а главните и старшите сестри/акушерки се назначават след проведен конкурс. Всички новоназначени специалисти представят на работодателя медицинско свидетелство и свидетелство за съдимост.

По деликатната тема за евентуалните санкции по случая с битото бебе можем да кажем, че тяхната тежест ще зависи от окончателните резултати на проверяващите институции, включително и на агенция „Медицински одит“. Трябва да подчертаем, че този случай не е само медицински, той е вид агресия, вид престъпление и е по-близо до компетентността на криминалистите. По своята същност този казус излиза извън обсега само на ИАМО – по-компетентно прокуратурата ще се произнесе за тежестта на престъплението, за това има ли вменяемост и прочие.

Какви са правомощията на агенцията в конкретния случай? Проверката ни е насочена към структурата, управлението, дейността и организацията на медицинското обслужване в болница „Софиямед“, към спазването на медицинските стандарти, в случая на стандарта по неонатология, както и по отношение на отглеждането и грижата за новородените и за малките деца в лечебното заведение. Началните изводи от проверката показват доста нарушения в тези три направления, особено в сферата на трудово-правните отношения, на графиците, на дежурствата и работното време. За тези констатации ние имаме документи. Инспекцията по труда също ще направи своите изводи, но ние контролираме графиците, натовареността съобразно правилниците за устройство и вътрешен ред на болницата, тъй като това са документи по силата на Закона за лечебните заведения, които ние проверяваме. Ние следим не само за спазването на тези графици и за натовареността, но и за това как те се отразяват на работоспособността, на физическата и психическата стабилност на медицинските специалисти.

Установили сме отклонения не толкова от стандарта по акушерство и гинекология, а основно в частта неонатология. И не на последно място сме констатирали нарушения в качеството на предоставената медицинска услуга, и по-специално в грижите към това бебе.

За всички подобни нарушения или отклонения в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лечебните заведения има разписани глоби и санкции. В дейността на ИАМО те биват налагани по силата на Закона за административните нарушения и наказания. 

По казуса със закриването на лечебно заведение – това може да се случи при груби и често повтарящи се нарушения в дейността и при системни отклонения в медицинските стандарти, и подобно решение е единствено в правомощията на министъра на здравеопазването.

НЗОК може да се произнесе за ревизия, за преразглеждане или прекратяване на договори по дадена клинична пътека, когато нейните органи установят нарушение.

Впрочем продължава анализът на записите от камерите и вероятно ще бъдат направени допълнителни изводи. Всъщност в болница „Софиямед“ не е въведана практика за редовно проследяване на записите, а те биват гледани само при възникнал инцидент. В тази сфера също открихме нарушено право, при това конституционно право: няма информирано съгласие на пациентите в болницата, което да дава основание те да бъдат следени от камери и записвани. Нарушения открихме и в т. нар. трудова медицина – също част от нашите компетенции.

В близките дни всички факти и констатации ще бъдат събрани, обобщени и представени пред обществото и пред медиите след финализирането на проверката и окончателните резултати  от нея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА