Last news in Fakti

10 Август, 2015 19:02 1 125 0

Две от козите на Рилския манастир също са болни от бруцелоза

  • кози-
  • рилски манастир-
  • мляко-
  • бруцелоза
Две от козите, собственост на Рилския манастир също са болни от бруцелоза, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ). Игуменът на манастира епископ Евлогий обясни, че не знае за положителни проби. "До мен не е достигнала тaкава информация.

Пробите бяха взети в петък и не зная резултатите. Нашите животни пасат високо в планината, далеч от другите стада в региона", каза игуменът. Уточни, че манастирът има стадо от около 60 овце и само 5-6 кози.

До момента от БАБХ са взети за изследване 1449 проби на 809 кози, 522 овце, 77 говеда и 40 биволи. От тях положителни са на 169 кози, 2 говеда и 5 овце. Евтаназирани са 95 кози, като утре предстои умъртвяване на останалите.

Огнището на бруцелоза бе установено преди месец в гр. Рила. Започна масово изследване на животни и хора. Засега от здравното министерство са съобщили за 22-ма души, заразени с болестта. Взети са кръвни проби за изследване на още над 300 човека от района.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА