Last news in Fakti

12 Август, 2015 14:34 1 593 0

Прокуратурата извършва проверка за загробени кожи на болни от антракс животни

  • прокуратурата-
  • проверка-
  • кожи-
  • болни-
  • антракс-
  • животни

На 11 август 2015 г. Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира по публикации в медиите  за кожи на болни от антракс животни и възложи проверка на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив по реда на Надзора за законност за установяване на данни за извършено престъпление  при  загробване на животински кожи в землището на с. Яврово, община Куклен, област Пловдив.

В публикация на вестник „Марица“ от 11 август 2015 г. със заглавие „Мечка страх мен не страх“ се излагат данни, че в землището на с. Яврово са загробени 19 животински кожи, между които на крава и овца, умрели от антракс във Варненско. В статията се сочи, че в община Куклен живеят  лица, които извършват нерегламентирана търговия с кожи и без да се спазват хигиенните и санитарно-ветеринарни изисквания.

Окръжна прокуратура-Пловдив е разпоредила при проверката  да се установи дали в землището на с. Яврово са заровени кожи от животни, включително и на болни от антракс, както и къде и кои лица са извършили тази дейност. Ще се установява още дали лицата, които извършват търговия с кожи в община Куклен, спазват нормативните изисквания и разполагат  с необходимите разрешителни.

Окръжна прокуратура-Пловдив е възложила да се изследват обстоятелствата, свързани с имущественото състояние на посочения кръг от лица, които изкупуват и търгуват с животински кожи в община Куклен.

Проверката ще се извършва съвместно с РИОСВ и Агенцията по храните, като ще се изискат данни от двата контролни органа за постъпвали сигнали, както и правени ли са констатации и какви предписания са давани във връзка със загробените животински кожи.

Проверката е разпоредена на основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт – при изпълнение на функциите си прокурорът възлага на съответните органи при данни за престъпление или за незаконосъобразни актове и действия да се извършват проверки в определен срок, да му се предоставят заключения и материали.

Срокът за приключване на проверката е до 10 септември 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА