Last news in Fakti

4 Октомври, 2011 16:01 83 653 7

Оралният секс бил по-опасен за здравето от цигарите

  • орален секс-
  • свирка-
  • рак-
  • гърло-
  • секс
Оралният секс бил по-опасен за здравето от цигарите - 1
Архив

Оралният секс може да е по-опасен за гърлото от обикновената цигара, предупреждава „Блумбърг“, цитирайки изследване в „Списанието за клинична онкология“.

Американски учени са изследвали 271 случая на рак на гърлото през последните 20 години между 1984 г. и 2004 г.

Според резултатите голяма част от тях се дължат на един добре познат на медицината виновник – Човешкият папилома вирус (HPV).

Броят на диагностицираните с рак на устната кухина, заразени с HPV през 2004 година, е три пъти по-висок в сравнение с диагностицираните през 1988 година, когато HPV e бил по-малко разпространен.

Учените предполагат, че причината за това разпространение е все по-разкрепостеното сексуално поведение на хората.

Изводите от проучването са доста обезпокоителни на фона да данните от разположения в Атланта Център за контрол и превенция на заболяванията, че 20 млн. американци са носители на Човешкия папилома вирус. В същото време случаите на рак на гърлото сред заклетите пушачи намаляват през последните години.

Междувременно все в по-активна възраст американци между 30 и 40 години страдат от рак на горните дихателни пътища – сливици небце и език.

Учените предупреждават, че проблемът се проявява най-често при хетеросексуалните мъже на възраст между 40-50 години.

В изследване, публикувано в The New England Journal of Medicine през 2007 г., се сочи за наличие на повишен риск от орофарингеален рак при хората, които са правили орален секс с повече от 6 различни партньори. При ДНК-тестове се прави връзка, че по-често с HPV се заразяват хора, които са имали повече партньори и са упражнявали този вид сексуално общуване.

„Връзката между HPV и рака на гърлото и устната кухина напълно променя представата ни за това кой е в рискова група и кой – не“ , казва Маура Гилисън от щатския университет в Охайо.

Прогнозите сочат, че през 2020 г. в САЩ ракът на шийката на матката, причиняван от папилома вируса, ще отстъпи пред рака на устата.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смърфиета

    5 2 Отговор
    Знаех си

    Коментиран от #4

  • 2 bugs_bunny

    1 1 Отговор
    Край само поза едно :)
  • 3 ПЕТКО ПЕТКОВ

    2 2 Отговор
    е то вече толкова години го д......ме,че имали значение?
  • 4 аноним

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Смърфиета":

    @1
    ----------
    никога не е късно да си промениш мнението
    зачуквам ти минус , щото не си права
  • 5 Елица Троева

    2 14 Отговор
    Дааа, край с извращенията. Който иска - да си го прави сам!
  • 6 Пейчо Чакъров

    4 2 Отговор
    tva ne e vqrnoo! duhaite madami da ne vi puka! :D
  • 7 пенсионерка

    0 0 Отговор
    така поне няма да забравим вкуса на месото