Last news in Fakti

13 Април, 2016 22:43 1 844 3

Забрана за движение на живи животни в Южна България

  • крави-
  • болест-
  • българия
Забрана за движение на живи животни в Южна България - 1

Лабораторни изследвания потвърждават наличието на опасното заболяване "нодуларен дерматит" по животните в Димитровградско. Заболелите животни ще бъдат унищожени, а още от тази вечер е в сила забрана за движение на живи животни в цяла Южна България. Това съобщиха от Агенцията по храните.

Над 100 животни в две говедовъдни ферми в Димитровградските села Черногорово и Воден са показали клинични признаци на заболяването. Болестта е силно заразна, с летален изход и засяга едрите преживни животни, като причинява сероизно икономически загуби. Вирусът е изключително устойчив и се пренася от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт.

Смъртоносната болест се появи в средата на 2014-та година в Туриця, а после премина и в Гърция. До този момент българските стада бяха спасени благодарение на предпазните мерки, предприети от ветеринарите по места. Сега обаче мерките ще бъдат безпощадни.

Забраната за всякакво движение на живи животни в цяла Южна България се налага веднага. Започва пръскане на всички ферми, както и на местностите по поречието на реките в региона. Болните животни ще бъдат унищожени, за да се предотврати заразата на останалите, а стопаните ще бъдат обезщетени.

Заболяването не е опасно за хората, уточняват от Агенцията по храните.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Сложете най после тази ограда на турската граница и проблемите веднага ще изчезнат.Не виждате ли,че всички проблеми от там тръгват,сума ти пари давате за обезщетения на хората,колко животни се избиха,и продължавате да нехаете за това.Пак ви казвам господа управляващи:КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЪРШИТЕ ЕДНА РАБОТА МАХНЕТЕ СЕ ВРЕДИТЕ НА ДЪРЖАВАТА ,ВРЕДИТЕ НА НАРОДА СИ,ВРЕДИТЕ И НА СЕБЕ СИ,ЗАЩОТО ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ВИ ТЪРПИМ.,И ЩЕ ВИ ИЗГОНИМ.

    Коментиран от #3

  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Никакви живи животни да не се движат. Виж умрели може...
  • 3 тъй де

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Оградта може да попречи на влизането на имигранти, а това не е хуманно ! А не трябва да се спира потока камоли да се връзват с пластмасови връвчици и пр. Какви такива европейци сме ние да пречим на хора и животни да са космополитни!
    Ироничен съм разбира се, ако някой не е схванал ;)