Last news in Fakti

15 Май, 2016 10:24 2 263 0

Рискът от рак на белите дробове е 6 пъти по-висок при жените

  • тайван-
  • рак-
  • рак на белите дробове-
  • заболяване-
  • изследване-
  • проучване-
  • рискови фактори-
  • тютюнопушене

Това стана ясно от специално изследване, посветено на тази тема в Тайван

Рискът от рак на белите дробове е 6 пъти по-висок при жените - 1

Рискът от развитие на рак на белия дроб при жените е около шест пъти по-висок от този при мъжете в Република Китай. Това стана ясно от резултатите от изследване, посветено на тази тема, на Специализираната болница за ветерани в Каошинг.

В изследването участие взеха общо 1763 души, които не са имали симптоми на коварното заболяване. Посредством компютърна томография се оказа, че 25 от тях са с рак на белия дроб, а 19 от тези 25 са представители на нежния пол.

Лу Минг-Тинг, специалист в отдела по радиология в болницата, заяви, че резултатите категорично сочат 6 пъти по-голяма вероятност за развитие на болесста  при жените. Той допълни, че хората с фамилна анамнеза на заболяването са до 3 пъти по-застрашени от останалите.

Екипът от изследователи, провеждащи изследването, на свой ред сподели, че една от вероятните причини жените да са по-рискова група, е фактът, че последните имат по-крехки гени и по този начин честото излагане на вторичен тютюнев дим  или други рискови фактори могат лесно да предизвикат цитопатия.

В Тайван повече от 30 на сто от мъжете и по-малко от 5 на сто от жените са пушачи, но сред жертвите на повече от 11 000-те хиляди смъртни случая от рак на белия дроб всяка година, почти 40% са жени. В тази връзка данните от изследването сочат, че много жени, които не пушат, са развили рак на белия дроб в резултат на това, че съпрузите им са дългогодишни пушачи.

Препоръките на специалистите са всички жени да се подлагат на профилактични прегледи ежегодно и да избягват излагането на вторичен тютюнев дим. Това важи с особена сила за тези, които са с фамилна обремененост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА