Last news in Fakti

31 Октомври, 2011 11:07 2 558 1

Мозъкът ни се променя с годините

  • мозък
Мозъкът ни се променя с годините - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ново изследване на мозъчните клетки установи, че ДНК на мозъка се променя през годините и откритието може да се използва за намирането на лечение на неврологичните заболявания, съобщават британските медии.

Учени от института Рослин към университета в Единбург установили, че мозъчните клетки променят генетичния си състав през годините на човешкия живот. Те открили гени, наречени ретротранспозони, отговорни за хиляди малки промени в ДНК на мозъчните клетки.

Изследователите, чието проучване е публикувано в сп. "Нейчър", открили, че гените са особено активни в зоните на мозъка, свързани с подновяването на клетките. Като създали карта на местата с тези гени в човешкия геном, учените успели да установят мутации, които влияят на мозъчната функция и могат да предизвикат развитие на заболяванията.

Изследването показва за първи път, че мозъчните клетки са генетично различни от останалите клетки в тялото и че също така са различни една от друга. Сега учените се опитват да открият дали образуването на мозъчен тумор и неврологични заболявания като Алцхаймер са свързани с промяна в дейността на ретротранспозоните.

"Това изследване напълно опровергава вярването, че генетичният състав на мозъчните клетки остава статичен през живота и ни дава нова информация за това как работи мозъкът", заяви авторът на изследването д-р Джеф Фолкнер.

"Ако можем да разберем по-добре как възникват тези малки генетични промени, можем да хвърлим светлина върху начина, по който мозъчните клетки регенерират, да докажем, че процеси като формирането на паметта имат генетична основа и евентуално да установим връзка между активността на тези гени и мозъчните заболявания", допълни той.


 

Информацията е на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Сергиеф

    0 0 Отговор
    браво