7 Декември, 2016 15:06 1 198 2

Всеки трети българин е пушач

  • цигари-
  • пушачи

Страната ни продължава да води класацията с най-много пушачи на възраст над 15 години

Един от трима българи, или над 2,1 млн. души, пушат ежедневно, показват данните на Евростат. Страната ни продължава да води класацията с най-много пушачи на възраст над 15 години (34,7%) в ЕС. Ежедневно пушат 28,2 на сто от българите, а 6,5 процента - понякога.

Средният процент за Европа е 24%, като по-пристрастени към цигарите са мъжете – всеки трети, спрямо една от пет жени-пушачи.

Малко повече от една пета от населението на ЕС на възраст 15 или повече години е било изложено на тютюнев дим в затворени помещения.

Потреблението на тютюн е един от най-големите рискове за здравето на населението на ЕС - много видове рак, сърдечно-съдови и респираторни заболявания са свързани с употребата на тютюн, сочи докладът.

Най-малко са пушачите в Швеция (16,7%) и Обединеното кралство (17,2), следвани от Финландия (19,3%), Португалия (20%), Люксембург (20,4%), Дания (20,9%) и Германия (21,7%). На срещуположния полюс са България (34,7%) и Гърция (32,6), следвани от Австрия (30%), Словакия (29,6%) и Латвия (29,5%).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Уж нямат пари а винаги има за цигари, кафе, алкохол, мезета и коли. В същото време се вижее в мизерни панели, карат се бракувани коли и се ядат пълни боклуци. Затова водим и класацията по ракови заболявания.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.