19 Март, 2017 12:04 1 698 2

Родителите атеисти са по-добри в отглеждането на деца

  • родители-
  • деца-
  • религия-
  • семейство-
  • ценности-
  • морал-
  • отглеждане

Социолог: Религията не е най-добрата морална опора

Родителите атеисти са по-добри в отглеждането на деца - 1
Снимка: shutterstock

Много родители отглеждат децата си в духа на религиозните традиции с убеждението, че това е най-доброто за тях. Оказва се обаче, че този стремеж към религията не е необходим и още повече — не е предпоставка, че децата ще пораснат като примерни и съвестни членове на обществото, в което живеят, пише „Индипендънт“.

Редица проучвания показват, че децата, отглеждани без религия се справят по-добре и в някои области дори превъзхождат своите религиозни връстници.

В статия за в. „Лос Анджелис Таймс“, социологът Фил Цукерман наскоро обяснява, че извън възпитаването в на традиционни семейни ценности и поставянето на децата в морален вакуум, атеизъм може да даде по-добра яснота и представа за това, кое е правилно и кое погрешно — защото вярванията могат по-лесно да се вкоренят в съзнанието, когато се говори за съпричастност, отколкото когато се втълпява страх за наказание в отвъдното.

Той открива, че светското възпитание осигурява на децата твърди морални основи и ценности.

"Семейният живот, в който религията отсъства, е изпълнен със свои собствени представи, които обясняват и внушават морални ценности и обогатяват етичните правила. Основополагащи са рационалното решаване на проблеми, личната независимост, свободното мислене, избягването на физически наказания, насърчаването на любопитството и най-вече съпричастността", пише Цукерман.
Той обясни, че за нерелигиозните семейства, моралът до голяма степен произтича от принципите на взаимна съпричастност: с други думи, ние се отнасяме към другите така, както бихме искали те да се отнасят с нас. Този фундаментален етичен императив не изисква намесата на някакво свръхестествено същество, което да налага волята си.

Той цитира проучвания, според които тийнейджърите, възпитани в семейство на атеисти са по-малко загрижени за това как биха се вписали в средата, по-толерантни са към другите, по-малко вероятно е да се проявят като расисти и са по-склонни да подкрепят равноправието на жените и правата на хомосексуалистите.

Цукерман също посочва, че атеистите по-рядко проявяват престъпни наклонности като възрастни, позовавайки се на статистика на Федералното бюро, според която по-малко от 1% от броя на затворниците в САЩ са атеисти.

Междувременно проучване, проведено от Университета на Чикаго е установило, че децата, отгледани в светски семейства, показват повече съпричастност и доброта, отколкото тези, отгледани от религиозни родители. Проучването, проведено сред повече от 1000 деца на възраст между 5 и 12 г. е установено, че: "в религиозните семейства алтруистичното поведение на децата е значително по-слабо изразено."

Професор Жан Десети, ръководител на изследването, коментира: "Нашите резултати противоречат на здравия разум и популярното схващане, че децата, идващи от религиозни домакинства са по-състрадателни и любезни към другите. Според данните от нашето изследване, децата, отглеждани от родители атеисти са много по-щедри и безкористни. "

Той прави анализ на поведението на деца от различни религиозни общности. За експеримента Десети им раздава стикери, с които да играят. Резултатите показват, че децата от християнски и мюсюлмански семейства са по-малко благосклонни да споделят с останалите своите стикери.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АГЕНТ ТЕНЕВ

    9 3 Отговор
    ДОЖИВЯХ ДА ГО ВИДЯ С ОЧИТЕ СИ....НАЙ-ПОСЛЕ.....ВСЯКА РЕЛИГИЯ Е ПЪЛНА ЗАБЛУДА ЗА ОБЩЕСТВОТО......ПРОСТО НА ХОРАТА ИМ СЕ ИСКА ДА Е ТАКА В ТЯХНОТО ВЪОБРАЖЕНИЕ.....
  • 2 край на религията

    0 0 Отговор
    Моите са религиозни и прости и не ги понасям. От дете се чудя как може да са ме създали толкова прости хора...Никога не съм вярвала в тези измислени божества...