Last news in Fakti

9 Януари, 2012 12:37 1 015 0

На Острова успешно изпробваха ваксина срещу хепатит С

  • хепатит с-
  • ваксина

Учени от Оксфорд успешно са изпитали първата ваксина срещу хепатит С, предаде Би Би Си.
Резултатите от 41 доброволци са твърде обнадеждаващи, че учените ще могат да се справят с един от бичовете за съвременното човечество.
Учените доскоро не можеха да се справят с хепатит С заради изменчивостта на вируса. Известно е, че човек може да живее с вируса години наред, без да подозира това. През това време обаче черният му дроб се разрушава. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) 170 млн. жители на планетата ни страдат от хепатита, който се предава чрез кръвта.
Венозното инжектиране на наркотици или други неразрешени вещества с общи игли и спринцовки е най-честият начин на заразяване. По тази причина лекарите преоръчват да се внимава при правенето на татуировки.
Рискът за предаване на хепатит С по полов път е значително по-нисък, в сравнение с този при хепатит В.
По проблема с хематит С работят и учени от Франция и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА