Last news in Fakti

25 Януари, 2012 06:55 1 031 0

Среща при омбудсмана за проблемите на болните от Алцхаймер

  • алцхаймер-
  • омбудсман
Среща при омбудсмана за проблемите на болните от Алцхаймер - 1
Сравнение на нормален (вляво) и засегнат от Алцхаймер мозък (вдясно)

Днес от 10.00 ч. в сградата на националния омбудсман (ул. „Джордж Вашингтон” № 22) ще се състои работна среща на тема „Социално-икономическите права на хората с болестта на Алцхаймер и техните семейства”. Тя е организирана от гражданското сдружение „Алцхаймер България” и фондация „Състрадание Алцхаймер”, с подкрепата на омбудсмана на Република България, съобщиха от неговия кабинет.

Дискусията е част от проекта „Да се противопоставим на двойната дискриминация” – застъпническа кампания за социално-икономическите права на болните от Алцхаймер и деменция и техните семейства, който се изпълнява  с подкрепата на фондация „Отворено общество”. Целта на форума е да се изведат проблемите, които болните от Алцхаймер пациенти и техните семейства срещат по време на лечението и в ежедневието си, както и ангажираността на институциите за гарантиране на достоен живот на засегнатите от болестта. В България болните с деменция са над 90 000, като половината от тях са с диагноза Алцхаймер.

    За участие в работната среща са поканени представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Националната здравноосигурителна каса, Българското дружество по неврология, националният консултант по неврология, представители на пациентски организации и хора, страдащи от заболяването.

Болестта на Алцхаймер е дегенеративна форма на деменция, при която загиват голям брой нервни клетки и предаването на сигналите в мозъка се прекъсва. С измирането на невроните в мозъка, способностите на болния постепенно се влошават. Загубата на памет, объркването, проблемите с ориентацията, трудностите с речта, промените в настроението, както и други болезнени симптоми се засилват, докато не настъпи пълна зависимост от странична помощ.

Проблемите, които възникват с напредването на болестта засягат не само пациентите, но и техните семейства. Близките на болния трябва да са до него почти през цялото денонощие, за да може пациентът да е обгрижен напълно и да води достоен живот. Наред с това се налага медикаментозно лечение и закупуване на санитарни изделия, което с напредване на болестта се оценява на около 150 лв. месечно.

Въпреки че заболяването е включено в Наредбата за диспансеризация, Националната здравноосигурителна каса не заплаща лекарствата за домашно лечение на тези пациенти, тъй като заболяването не е включено в Наредба № 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА