Last news in Fakti

28 Март, 2012 12:28 2 355 0

Учени връщат спомените

  • учени-
  • мозък-
  • памет-
  • енграми-
  • оптогенетика

Учени намериха начин да „извикват“ специфичен спомен, складиран някъде из мозъка. Това става възможно за първи път чрез задействането на малка група неврони, които отключват паметта. Научният пробив е дело на Масачузетския технологичен институт чрез откритието, че спомените се „складират“ в специфични мозъчни клетки, пише електронното издание Еxtremetech.com.

Задействането на въпросните неврони става не с електроди, а с лазери. В процеса се използва оптогенетиката – сравнително нова методика, комбинираща генетика и оптика, за изследване и модифициране на клетки чрез светлина. Прилага се в изследване на болестта на Паркинсон, аутизъм, шизофрения, депресия и неврологични заболявания.

В опита са използвани лабораторни мишки, чийто череп е пробит от лазер, за да бъдат вкарани вътре въпросните модифицирани неврони. Премахването им означава, че споменът е изгубен.

Преди това мишките били ударени с електрошок, за да се създаде някакъв спомен у тях – страх, който се съхранява в хипокампуса на мозъка. След това с помощта на лазерната светлина са активирани невроните.
Реакцията на мишките била същата, както при електрошока – свили се на кълбо. Това поведение кара учените да вярват, че са успели да „извикат“ обратно неприятния спомен.

Учените са на мнение, че е много, много вероятно човешкият мозък да реагира по същия начин. Въпреки това, остава много далеч във времето сдобиването на модифицирани оптогенетични човешки мозъчни клетки.

Най-важната част от експеримента се състои в доказателството, че паметта е физическо, а не концептуално явление.

Учените се надяват опитите им да помогнат за намирането на лек към психични болести, които често се държат именно на неправилното функциониране на невроните.

Спомените остават следи в човешките мозък, които учените наричан енграми. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА