13 Май, 2019 16:07 5 578 6

Какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със захарта

  • захар-
  • тяло-
  • съвети-
  • препоръки-
  • здраве-
  • грижа-
  • предизвиква-
  • щастие-
  • развалени зъби-
  • умора-
  • бръчки
Какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със захарта - 1
Снимки: shutterstock

Всички знаем, че захарта е опасна и вредна за здравето ни и въпреки това много хора не могат да се откажат от нея.

Но знаем ли какво всъщност причинява захарта на нашето тяло? Трябва ли наистина да се паникьосваме, ако нямаме воля да се откажем от нея?

Ето, накратко, онова, което се случва с нас, когато ядем твърде много захар...

1. Чувстваме се по-щастливи, но не за дълго

Какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със захарта

Любовна мъка? Сценична треска? Вдишаме, издишаме и хапваме две блокчета шоколад. Помага ли? Захарта доставя бърза енергия и създава приятно усещане и чувство на лекота поне психически, но не и физически. Да, може да се чувстваме по-щастливи, но всичко това е за много кратко време. Защото усещането за щастие се покачва бързо след като сме приели сладкото изкушение, но и отминава много бързо, когато кръвната захар падне. И всеки, който не минава с 1-2 парченца шоколад, бързо надвишава препоръчителната дневна доза захар. Световната здравна организация препоръчва консумацията на захар да не надвишава 10 % от дневния прием на енергия. Това се равнява на около 6 супени лъжици захар.

2. Чувстваме се наистина уморени

Какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със захарта

Да, вкусно е, но все пак е най-големият ни враг. Редовната и прекомерна консумация на захар може да предизвика симптоми като умора, загуба на мотивация и енергия, стомашно-чревни проблеми, подуване на корема, диария и запек, загуба на коса и кожни заболявания, менструални спазми, главоболие, нервност, нарушения на съня, липса на концентрация и отслабена имунна система.

3. Пристрастяваме се към нея, а това е рисковано

Какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със захарта

Самодисциплината често е трудна. Ендокринолозите и диетолозите обясняват, че захарта води до пристрастяване, защото има върху мозъка ефект, подобен на този на кокаина. Ако изядете парче шоколад, ще искате още. Тъй като захарта влиза в кръвообращението, без да се почувствате наситен, повишава нивото на кръвната захар и го понижава също толкова бързо. Резултатът е глад, липса на самоконтрол, нужда от все по-големи количества. Не е лесно човек да избяга от желанията си, защото захарта се крие в някои неподозирани храни като хляб, колбаси, горчица, сосове и т.н.

4. Разваляме зъбите си

Какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със захарта

Това е известно на всички, но да го кажем пак - захарта е най-опасният враг на нашите зъби, защото е храна номер 1 за бактерии, произвеждащи киселини в устната флора и следователно насърчава развитието на кариес. Най-лошото е, когато зъбите постоянно са изложени на влиянието на захарта. Експертите съветват да си миете зъбите след всяко ядене на сладко.

5. Бръчките се образуват по-лесно

Какво се случва с тялото ни, ако прекаляваме със захарта

Ако нивата на кръвната захар са извън норма, това бързо рефлектира върху кожата. Бялата захар, алкохолът и млякото (както млечната захар, така и лактозата) са най-големият враг на нашия тен. Тези неща отслабват чревната флора и резултатът е, че червата не могат да извличат достатъчно хранителни вещества от храната, което също влошава външния вид на кожата. Тъй като тялото просто не разполага със строителен материал за създаване на нови кожни клетки на всеки четири до шест седмици - протеини, които укрепват кожата, ненаситени мастни киселини (например от риба, растително масло и растителни храни), които ги правят еластични, витамини, които поправят уврежданията и вода, която я държи опъната. Изследователите също така показаха, че ако организмът използва по-малко енергия, отколкото получава под формата на въглехидрати (захари, захариди), могат да се произведат свободни радикали. Смята се, че тези свободни радикали пречат на образуването на колагенови и еластинови влакна, които поддържат кожата ни стегната и изпъната. А това води до поява на повече бръчки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Казанджия

    15 0 Отговор
    Захар ползвам само да вдигна рандемана на джибрите .
  • 3 С 200 км тичам....

    10 2 Отговор
    Става диабет от много ядене на захар...!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дългия

    0 0 Отговор
    Най стария жител на земята е 116 годишна японка, която в интервю казва ям шоколад всеки ден от както се помня. Аз също ям много шоколад бонбони и други с години. Номера е да ядеш чисти органични продукти без оцветители овкусители , разни консерванти,стабилизатори и други такива , и нямаш проблеми!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.