Last news in Fakti

18 Ноември, 2020 14:58 9 598 18

Пълен списък на всички симптоми на COVID-19

  • коронавирус-
  • симптоми-
  • covid-19-
  • здраве-
  • зараза

Комбинацията от тези симптоми почти винаги гарантира наличие на заразата

Пълен списък на всички симптоми на COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

Както вече е широко известно, коронавирусът засяга дихателните пътища и неговите симптоми могат да наподобяват класическите грип или настинка. Но в същото време признаците за наличие на COVID-19 могат да бъдат много неспецифични и да усложнят диагнозата му - понякога инфекцията е почти безсимптомна и не се забелязва от заболелите.

Това е най-пълния списък на симптомите на коронавирус, като се вземат предвид неговите класически и неспецифични прояви, предава zdrave.to.

Кашлица
Един от основните симптоми на инфекцията с COVID-19 е сухата кашлица. Може да се прояви като продължителни атаки, трае много дълго време, като същевременно не се отделят храчки.

Възпалено гърло
Кашлицата с коронавирус често е придружена от болки в гърлото.

Диспнея
Коронавирусът засяга по-дълбоки области на белите дробове, така че задухът е един от специфичните му симптоми.

Треска
Появата на треската е знак, че имунната система работи и се опитва да пребори коронавируса. Около 38 процента от заразените се сблъскват с този симптом.

Загуба на обоняние
Коронавирусът може да бъде остър, внезапен и да достигне точката на пълна невъзможност да се разграничат миризмите.

Пневмония
При коронавируса не се случва толкова често, колкото изглежда - само около 3% от заразените развиват пневмония. Но тя е особено опасна за възрастните хора, пациентите с отслабена имунна система или белодробни заболявания. В най-лошия случай това може да бъде фатално за тях.

Главоболие
Този неспецифичен симптом може да бъде причинен от много фактори и често не е свързан с коронавируса. Но ако страдате от силно главоболие и усещане за натиск в главата по някаква неизвестна причина (особено за дълго време), трябва да се тествате за коронавирус.

Болки в тялото
Болка в крайниците, характерна за грипоподобни инфекции, може да се появи и при COVID-19.

Храносмилателни разстройства
Инфекцията може да причини неспецифични стомашно-чревни разстройства, които приличат на ротавирусна инфекция - гадене, повръщане, коремна болка, диария. Наложително е да се свържете с Вашия лекар, ако слабостта се появи в резултат на тежка диария и симптомите не се подобряват въпреки домашните лекарства.

Болки в гърба
Този неспецифичен симптом се съобщава от някои от пациентите, претърпели коронавирус.

Загуба на апетит и тегло
Към тези симптоми попада и загубата на вкус.

Умора
Много хора, които са се заразили с коронавирус, съобщават за много силна постоянна умора и физическо изтощение. Тези симптоми могат да продължат месеци след инфекцията. Може би синдромът на хроничната умора ще бъде официално признат като дългосрочно последствие от COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроЗона

    38 8 Отговор
    Както виждам няма симптом, който човешкото тяло да не произвежда и да е пропуснат! Значи кихаш и ковид... пр.днеш и ковид... Всичко е ковид днеска?
  • 2 Баро Вкаров

    30 6 Отговор
    Пропуснали сте перманентно отделяне на стомашно чревни газове и прогресивно затъпяване.
    🐵🐮🐷🐵🐮🐵🐮🐷🐵🐮🐷🐵
  • 3 ХАХА

    17 7 Отговор
    Като цяло симптоми на тежък МАХМУРЛУК
    Често го караме
  • 4 Гост

    7 4 Отговор
    С последното не съм съгласен. Чак пък месеци да нямаш сили ??? Хората масово ги мързи и са се обездвижили, като им спреш асансьора до 5-ти етаж се качват на почивки, сега и за това си намериха оправдание.
  • 5 група зевзеци

    13 0 Отговор
    Сега ще напишем: Ковид съществува, много е заразен, заболяването е продължително с неясно протичане и непредсказуем завършек. Спазването на стриктни мерки ще ограничи заболеваемостта. От оценките вдясно ще има 80% червени минуси. Това да ви говори нещо?

    Коментиран от #15

  • 6 Перо

    8 1 Отговор
    С такъв дълъг списък от симптоми,нито един личен лекар не може да издаде направление за тест и НЗОК няма да се охарчи!
  • 7 от първа линия

    4 0 Отговор
    Как бре в БГ всичките са с пневмония
  • 8 Петьо Петров

    7 4 Отговор
    Ако уринирам в/у 1 квадратен метър и после всички детелини са четирилистни,дали съм заразен или прекарал с антитела?
    Честно,уважавам сайта ви,но всяка втора новина за вируси ме депресира.Ще взема да запиша второ начално образование,ще се заразя и ще ходя доброволно на училище или ще се заразя нарочно,само и само да се върне журналистиката в БЪЛГАРИЯ.Ще ви се представя лично,в скафандър,с надеждата да напишете истинска новина за Ковид, явно ви е приоритет. Стига с мултиплицирането на психозата!
  • 9 глоги

    2 1 Отговор
    Треската се появява и когато вдигнете температура. Или като сечете дърва. Ивомира Пехливанова,ю тейк май селф,ю тейк май селфконтрол!
  • 10 майстор

    1 1 Отговор
    Петьо,запиши второ ВИШО,като Слави Трифонов!

    Коментиран от #13

  • 11 Потърпевша

    7 1 Отговор
    За умората гарантирам. До сега, слава Богу, се радвах на чудесно здраве. В последните години работих на две места. От края на месец октомври нещата се промениха драстично - умора и безсилие, освен сухата раздираща кашлица. Не съм допускала, че ще редувам седене с лежане и така ще минават дните ми. Пазете се, хора! И бъдете здрави!
  • 12 Кико

    5 1 Отговор
    Егати симптомите.Счупена ръка?Става ли ?
  • 13 Петьо Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "майстор":

    Имам достатъчно образования и интелект.Постът ми беше чисто саркастичен. Който не ме разбира,да се научи да чете м/у редовете!
    Бъдете здрав!
  • 14 Антисоциалист

    9 3 Отговор
    Господа, нито един от всички изброени симптоми, както и всички те заедно не определят еднозначно заболяването нелепо наречено тук "COVID-19", т.е. с едно от имената на един от 70-те известни коронавируса.
    В списъка е посочена бронхопневмонията като "симптом", т.е. признак, а тя е болест причинявана и от бактерии, и от гъбички, и от вируси.
    Както се вижда, засега на медицинските власти не е известна болестта, причинявана от от неизолирания вирус и дори дали тя е само една. Това е естествено и закономерно - засега няма нито едно успешно заразяване с COVID-19 на какъвто и да е подопитен - доброволец човек или животно. Следователно, вирусът не е изолиран, т.е.не е еднозначно определен като причинител едно заболяване или на група заболявяания.
    Сегашните тестове - и бързите, и PCR са косвени - не са показател за зараза с вируса. Ето защо в Полша има положителни резултати при тестване на ябълков сок, в Ботсвана - на авокадо, а г-н Мъск има два положителни и два отрицателни теста за един и същ ден...
    А медицинските мафии печелят милиарди.
    И ни пеят за "първа линия"...
  • 15 Антисоциалист

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "група зевзеци":

    Подкрепям Ви. Малко вероятно е да имате много "червени минуси". Но е вярно, че "Истината винаги върви напред, а след нея - караула".
  • 16 А да

    4 0 Отговор
    ОЩЕ В КРАЯ НА 2019 Г. КИТАЙЦИТЕ ИЗОЛИРАХА ВИРУСА И РАЗКРИХА ЦЕЛИЯ МУ ГЕНОМ. АМА ТИ ОТДЕ ДА ЗНАЕШ....? НЕ БИЛ ИЗОЛИРАН...?!
  • 17 Манафоглу

    4 1 Отговор
    Аз имам и курудървица.Дали не съм с ковид...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.