6 Декември, 2020 19:53 2 560 10

Каква елха да изберем за празниците?

  • коледна елха-
  • изкуствена елха-
  • жива елха-
  • естествена елха-
  • избор-
  • съвети-
  • коледа-
  • празници-
  • коледно дърво

Претеглете всички плюсове и минуси, и решете какво е по-подходящо за вас

Каква елха да изберем за празниците? - 1
Снимка: shutterstock

Коледната елха е сред задължителните празнични атрибути, създаващ неповторимото настроение, уют и празнична атмосфера. Традицията за поставяне на украсено дръвче в дома по празниците, съществува от векове. Тази традиция така е залегнала в представите ни, че би ни било много трудно да си представим празника без нея. С течение на времето концепцията за коледно дръвче се е изменила и днес освен въпросът с украсата ѝ, стои и дилемата какво да бъде то – изкуствено или естествено.

През последните години тенденцията е да се украсяват изкуствени елхички, за да опазим природата.

Изкуствените коледни елхи изглеждат добре и са също толкова красиви, а с подобаваща коледна украса са едни достойни заместници на естествените елхи. Тяхното разнообразие е голямо и би задоволило почти всички предпочитания – различна големина, форми, цветове, качество на изработка. По-достъпната цена на изкуствената елха дава възможност на всеки да си избере според бюджета си.

Но има хора, които държат на традициите и предпочитат естествена елха, поставена в дървена кръстачка, а и мирисът на борова гора вкъщи. Нейното най-голямо предимство е, че придава особена атмосфера на дома. Но за да оцелее дръвчето, трябва да се спазват някои изисквания.

Ако изберете живо коледно дръвче

Каква елха да изберем за празниците?
Снимка: shutterstock

Преди да купите елхата решете къде ще стои. За центъра на стаята е добре да изберете симетрична и красива от всички страни, а ако ще стои в ъгъла може да вземете и „едноъглова” или иначе казано – с не толкова правилна форма. Да купувате елхата в самото начало на декември няма особен смисъл, тъй като няма да доживее до края на празниците. Затова е добре да я купите не по-рано от 10 декември и то през деня – така ще можете да разгледате всички елхи и да изберете най-хубавата.

Важно е и мястото, на което ще поставите елхата. Тъй като въздухът в помещенията е топъл и сух, елхичките умират от дехидратация. Затова е добре дръвчето да стои далеч от източници на топлина. Също така трябва да намалите броя на играчките върху дръвчето. Колкото повече коледни украшения има, толкова по-бързо то ще увехне заради тежестта.

Ако се спрете на изкуствена елха

Каква елха да изберем за празниците?
Снимка: shutterstock

Изкуствени елхи може да намерите в най-различни размери, форми и цветове, с имитация на изкуствен сняг, със светещи иглички и дори вече украсени с играчки. Каква точно елха да изберете е въпрос на вкус. Но това не касае материала, от който е направена. Така елхи направени от поливинилхлорид са трайни и не много скъпи. Но те невинаги изглеждат естествено и често са произведени в Китай.

Елхите от полипропилен са най-качествените към днешна дата и много приличат на истинските елхи. Минусът при тях е само високата цена. Съществуват и елхи от монофиламентни конци, те не са скъпи, клонките им са пухкави като при истинските елхи, но далеч не винаги изглеждат естествено.

При покупката на самата елха проверете и как са закрепени игличките на клонките, а клонките към ствола на дървото.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    То годината мина, вие пишете каква елха да изберем.
  • 3 най-после

    1 1 Отговор
    се разбуди,да ти го натегарим четвъртък с контрагайка
  • 4 един от многото

    2 1 Отговор
    Новогодишна , зелена!
  • 5 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Е най после свежа,непубликувана до сега тема! Ако извънземен ви чете материалите би възкликнал: ДА ВИ ИМАМ ПРОБЛЕМИТЕ!
  • 6 Бай ви Цветан

    1 0 Отговор
    Г-це Тракева,камък ми падна от сърцето.Най важният проблем ми беше къде да поставя елхата.А пък бабата вика: да я изпратим на НОЙ.Тъпа баба.
  • 7 100

    1 0 Отговор
    Зелена.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Първо,, бардака,, бабата

    1 0 Отговор
    И после. елхата, ако останат пари...!