Last news in Fakti

7 Март, 2021 10:26 20 913 42

Туристи пренасят опасни болести и умират след почивка в Занзибар

  • занзибар-
  • танзания-
  • почивка-
  • африка-
  • опасно-
  • болест-
  • тропически болести

Макар да е на мода сега, пътуването до Танзания не е никак безопасно като пътуване до Гърция

Туристи пренасят опасни болести и умират след почивка в Занзибар - 1
Снимка: Shutterstock

Танзания се превърна в новата любима туристическа дестинация за туристи от цял свят, включително и българите. Екзотичната дестинация се превърна в една от малкото, в които е разрешено да се влиза по време на пандемията на коронавируса.

Все по-често обаче туристите носят оттам не само приятни впечатления, но и фатални заболявания. Запознайте се с няколко такива истории, споделени от pochivka.blitz.bg.

Смъртоносни паразити

Майка и нейната двегодишна дъщеря се завърнаха от Танзания в родния си Перм, Русия, през ноември миналата година. През януари температурата на момичето рязко се повишила. Тя държала 40 градуса, била в треска и никакви антипиретични лекарства не помогнали. Майката подозирала тропическа инфекция. Частна клиника я диагностицирала с африканска трипанозомоза или, казано по-просто, сънна болест. Това е паразитна инфекция, причинена от едноклетъчните паразити на трипонозомата. Те проникват в кръвта на човек и причиняват треска и в същото време сънливо състояние на пациента.

Такава инфекция се разпространява от мухи цеце - мястото на ухапване става червено, след което там се появява язва.

Бебето било в реанимация два дни. Уралските лекари не потвърдили сънна болест - заменили диагнозата с "неуточнена паразитна болест", което по същество не променя ситуацията. Мухата цеце може да разпространява и други болести. Властите на Занзибар обаче официално не признават, че имат този вид насекоми на острова, тъй като отричат ​​възможността да се заразят с трипанозомоза. Затова никой от туристите не си прави специални ваксинации, преди да отлети за Танзания.

Смърт на тийнейджър във Вологда

15-годишната Даша почивала с майка си в Занзибар от 1 до 11 ноември миналата година. Те носели маски и поддържали социално дистанциране. Също така редовно използвали антисептици. Но на плажа момичето било ухапано от комар. Мястото на ухапването се зачервило, но скоро възпалението отшумяло. Няколко дни след завръщането си момичето се разболяло. Майка ѝ извикала линейка, но лекарите първо проверили за COVID-19.

Температурата на Даша се повишавала до 42 градуса, след което спадала. И всичко се повтаряло. Към високата температура били добавени гадене и повръщане. Бърза помощ е извикана четири пъти. На лекарите било казано, че момичето е било в Африка. Но никой от лекарите дори не предположил ранната малария. В резултат на това Даша била хоспитализирана - температурата ѝ спаднала до 35 градуса. Едва в болницата кръвен тест показал тропическа малария. Но било твърде късно и момичето починало в реанимация.

Синът на кмет почина в Ижевск

Александър Донской, син на бившия кмет на Архангелск и баща на пет деца, също почивал в Занзибар миналата есен. След почивка той отлетял за Москва, след това за Казан и когато пристигнал в Ижевск, се почувствал зле. Александър се разболял и имал температура. Бърза помощ идвала два пъти, но също така на първо място изследвала пациента за коронавирус. Никой не допуснал възможността от малария. От цялото семейство се разболял само Александър.

На третия път екипът на линейката хоспитализирал Александър. В болницата той изпаднал в кома - по същото време му била поставена диагноза малария. Бащата на пациента се опитал да го спаси и да донесе лекарства за малария от Москва (по-късно се оказа, че лекарства също имало в болницата, но по някаква причина не ги използвали), но докато той ги донесе, синът му починал.

Единият умря, другият оцеля

Жителят на Казан, 44-годишният Марат Якупов посетил Занзибар през есента и отишъл на сафари. По време на пътуването той бил с приятел. Поради силния дъжд обаче те не успели да се върнат в хотела. Затова решили да прекарат нощта на чист въздух край огъня. Там били ухапани от насекоми. След завръщането си у дома Марат имал треска. На 27 ноември той самостоятелно идентифицирал симптомите на болестта, като прочел в интернет за Александър Донской, който починал в Ижевск седмица по-рано. Марат е хоспитализиран, но два дни по-късно вътрешните му органи са отказали. Приятелят му също се разболял от малария, но оцелял.

Всички тези истории говорят за поне две неща.

Първо: за недостатъчната медицинска подготовка на служителите от Спешна помощ, при поне две от три смъртни случаи навременната диагноза би спасила живота.

Второ, превенцията преди отпуската е важна. Не се доверявайте на туроператорите, които не информират туристите за опасностите от заразяване с тропически болести. По-добре е да мислите за превенцията на маларията и за възможните ваксинации срещу други заболявания, които съществуват на африканския континент. Дори да не са потвърдени там от официалните власти. За да направите това, преди пътуването е по-добре да отидете в местната клиника и да се консултирате.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Създателят

    41 6 Отговор
    Никой и никъде няма да се скрие.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стефан

    72 17 Отговор
    Еее, преди няколко седмици бг телевизии с патос разказваха, колко свободно, безопасно и евтино било да почиваш в Занзибар! Хасега тия, дето са били там да не ги пускат вБГ обратно! Бог наказва богаташчетата! При него парите не вървят!!

    Коментиран от #22, #30, #33

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    90 9 Отговор
    Най голямата болест сте вие мисирките на хранилка на бил гел и сзо
  • 6 иван иванов

    60 8 Отговор
    Майка си ли търсят там . Толкова ли няма какво да видят и да му се порадват в собственната си страна .
  • 7 СССР

    43 21 Отговор
    Защо не си промените името на fakti.ru ? То бива руски "новини", ама вашето не се изтърпява!

    Коментиран от #9, #10, #27

  • 8 12345

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Създателят":

    Ами ако е ял по един тон безплатен суджук на година?
  • 9 КОЙ

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "СССР":

    Ти турски ли търсиш да ти е.......
  • 10 Иво Христов

    15 28 Отговор

    До коментар #7 от "СССР":

    Не само новините, а и контингента, който ги чете тук са 90% русофилня(българофоби).
    Да живее Путя! Нашият вожд.

    Коментиран от #14

  • 11 Пловдив

    31 10 Отговор
    На авторката на статията явно не и се отдава журналистическата професия. Би било добре, за всички ни, да си потърси друго поприще вместо да пише тъпотии.

    Коментиран от #21

  • 12 Шок и ужас

    60 17 Отговор
    Естествено, че Занзибар трябва да бъде оплют, там така наречената пандемия не се признава, евтина и привлекателна дестинация. Имам много познати, някой от които и в момента са там, никой в годините не се е оплакал от каквито и да е проблеми, само споделят колко по-добре от Бг е било. Нали така наречените журналисти трябва да отвратят хората, че да се забият в дупките си, как така може да се почувстват нормално някъде, новото нормално не го позволява.

    Коментиран от #19

  • 13 Хахаха

    33 1 Отговор
    Ааа,верваме,верваме. Някой да не си помисли,че не верваме.
  • 14 Точно така

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Иво Христов":

    Да живее Путин,нашия вожд.Вашият е Боко,стоте прякора,на чекмеджетата не знам бройката..

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бай

    35 4 Отговор
    Занзибар,Манзибар......при пътуване в тропическа държава се започва противомаларийна терапия с хлорокин.Най-малко две седмици преди пътуването,по време на самия престой и поне две седмици след завършване на престоя.Отделно се изисква ваксинация срещу Жълта треска. Ако някой случайно не е разбрал,отивайки там, отива в Африка,Танзания.
  • 17 Що бе, виж ги от рода, на Дамски

    7 1 Отговор
    С черните глави, отде дойде,, спина,, нали от,, маймуняците,,...!? (Спомнете си отново приказката за дърваря и мечката., ти не му СВУ, той ти еде... Л...!)
  • 18 Азззззззззз

    28 10 Отговор
    Президента на Танзания и Занзибар им каза на СЗО да си е6ат майката и сега Глобалистките медии ще говорят че Занзибар сее зараза.
  • 19 един от стадото

    17 13 Отговор

    До коментар #12 от "Шок и ужас":

    били доволни твоите познати. Разбира се, че ще са доволни. Пари са дали, искат комфорт, получават го. За кратко. Това е. Нормално, няма да ги сложат в една колиба с местните тарамбуки някъде в джунглата, няма да ядат от хлебното дърво дето жените им чукат цял ден в едно корито, няма да пият водата от реката с хипопотами. Няма да спят на гол миндер без комарник и климатик. Няма..ама има забременени жени там, и не знаят какво носят в корема си, дали от родилното онова няма се качи на керемидите, носят болести..Носят нови щамове на вируса
  • 20 Набелязаха Занзибар за унищожение...

    25 8 Отговор
    И започнаха с анти реклама,след това започва икономическата блокада и последно следва бомбандировка с бомби и снаряди насочвани от бункера на Сатаната....Демонокрация ..
  • 21 Киро

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Пловдив":

    Кво и е журналистката бе гледай каква симпатяга е много добре е казала нещата аман от хейтъри
  • 22 Jacques Yves Moineau

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан":

    От статията разбрах единствено че докторите са им некомпетентни. А че в тропическите зони има малария и дрги болести, всеки средно интелигентен четящ знае и взема мерки. А заглавието е подвеждащо, и намирисва на атака срещу туризма в Занзибар
  • 23 Мдааааа

    19 3 Отговор
    Тъста като се върна оттам вика "Дадох една торба пари,за да видя,че в България сме богати и хленчим постоянно!"

    Коментиран от #25

  • 24 Така де

    13 4 Отговор
    Кратко и ясно!На почивка в Занзибар не!!!!! на лайноморието!!
  • 25 Ха-Хо

    6 13 Отговор

    До коментар #23 от "Мдааааа":

    Ама как така богати?! Тук сме много зле. Умираме от глад и мизерия. По-зле сме от Африка.
    Чакаме да дойдат братушките да ни оправят, но пусто, при тях още по-голям глад. Май още дълго ще си "мизерстваме" в "загниващия" капитализъм.

    Коментиран от #28

  • 26 И бледия

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Точно така":

    молец, фаса, злото джудже го гони по прякори. Но общият знаменател и за двамата е: Крадци!
  • 27 За ссср

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "СССР":

    Само глупак може да съчини подобен
    коментар!!! Ти си недоразумение и
    некадърник!!!
  • 28 За хохо

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ха-Хо":

    И ти си същото нещо, като този от
    номер 7 с името СССР. България се
    навъдиха доста такива и тежко ни и
    горко!
  • 29 Захари

    14 2 Отговор
    Въобще не е глупак, който е написал статията. С тропическите държави шега не бива. 2 г. съм живял в такава и си е.. ло майката. Там има хиляди гадини които са отровни. И когато там вдигнеш температура веднага ти вземат кръв защото знаят, че си пипнал тропическа болест, докато на нашия континент не се и досещат за това. Така че внимавайте. Там от комар, паяк и пеперуда може да умреш.
  • 30 Врачанка

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан":

    Евтино е да почиваш, но пътя до там е много скъп. За 2500 на човек за седмица предпочитам да отида на по-цивилизовано място.
  • 31 Кореняк софиянец пето поколение

    3 0 Отговор
    Е сега разбрах защо Баце строи магистрали за да може електората на ГЕРБ да се върне по-бързо в София за да не закъснееш за изборите
  • 32 Никой

    6 1 Отговор
    Не мога да вдяна , само руски имена в статиите за Танзания. Няма едно българско. Да ве е,,,,,, в журналистите
  • 33 Илиан

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан":

    Такива като теб да не се размножават капут нещастен
  • 34 Айди ся...

    3 0 Отговор
    Ганя тъкмо се разпищоли в Занзибар, изкара шкембака на плажа да има с какво да се фали как се върни а пък вий... маларии, трески, температури... Ти да видиш 😆😆😆
  • 35 некойси

    6 1 Отговор
    Ха-ха ... почват атаките по медиите към свободните дестинации.
    Направо стават смешни вече.
  • 36 Кински

    5 0 Отговор
    Абе защо се набирате толкова .така или иначе там ходят хора с пари ,ние ще чакаме нашето черноморие ,а който може Греция
  • 37 Бай Коко

    4 2 Отговор
    Събина,след тази статия спокойно можем да те включен в щаба НОЩ, дори и в някоя партийна листа за изборите.
  • 38 гъбаря

    6 0 Отговор
    Ако така усърдно пишехте и за смъртните случаи от ваксините,нямаше да имате равни.Но сега не л*йнометите изкарахте,а тежки оръдия,Катюшите,заредени с л...а.Хората намериха пристан там,далеч от цялата помия и сега за да се спре това и кефа им,измислиха поредната шитня.Омазани сте до ушите,ей!
  • 39 занзибар

    2 2 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА! Гладна кокошка си писачко/преписвачко, на тия глупости! Няма ли да се спрете бе неуки хора , работещи в незнайни и знайни сайтове!
  • 40 Хаха

    1 0 Отговор
    Занзибар като Русия не признава никога да им се връща
  • 41 Онуфри

    7 2 Отговор
    Твърде прозрачен и нискоинтелигентен опит за "омаскаряване" на една дестинация чрез платено тролене само защото няколко туроператора са успели да организират почивките и чартърите до Занзибар, а други ... явно не са успели. Очквам някой да се "досети" да напише, че великият Фреди Меркюри се е заразил и починал от СПИН ... защото е от Занзибар. Жалка злоба и завист ... по нашенски.
  • 42 БОЛЕСТИТЕ СА НАВСЯКЪДЕ! !

    0 0 Отговор
    ПО ЦЯЛ СВЯТ УМИРАТ ХОРАТА. ..ВИРУСИ БАКТЕРИИ. .ПТИЦИ. .МИШКИ. .МУХИ. .КЪРЛЕЖИ. ...ТОВА Е БЪДЕЩЕТО. .ВОДА САПУН. .АНТИБИОТИЦИ. .СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА. .ТОВА Е СПАСЕНИЕТО