Last news in Fakti

5 Април, 2021 11:57 3 201 12

Хеликоптерът "Инджинюити" вече е на повърхността на Марс (СНИМКА)

  • марс-
  • инджинюити-
  • хеликоптер-
  • дрон-
  • марсоход

Летателната машина се готви за първи полет

Хеликоптерът "Инджинюити" вече е на повърхността на Марс (СНИМКА) - 1
Снимка: БГНЕС/EPA/NASA

Мини-хеликоптерът "Инджинюити", доставен на Марс от роувъра "Пърсивиърънс", вече се намира на повърхността на планетата в подготовка за първия си полет, предаде Франс прес, позовавайки се на НАСА.

Свръхлекият летателен апарат, наподобяващ по-голям дрон, остана прикрепен към "корема" на марсохода, изчаквайки "Пърсивиърънс" да стигне до мястото, на което трябва да бъде осъществен полетът, пише БТА.

Марсоходът кацна на Червената планета на 18 февруари, припомня агенцията.

"Спускането потвърдено. "Инджинюити" измина 471 милиона километра, прикрепен към "Пърсивиърънс". Пътешествието му приключи с този малък "скок" на 10 сантиметра от "корема" на роувъра до марсианската повърхност. Следващото важно събитие? Да преживее нощта", гласи публикацията в Twitter на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Снимка, придружаваща туита, показва отдалечаващия се от хеликоптера роувър. "Пърсивиърънс" трябва да освободи "Инджинюити" от "присъствието" си в рамките на 25 часа, тъй като хеликоптерът се нуждае от слънце, за да захрани соларните си панели, за да може да оцелее самостоятелно по време на мразовитите марсиански нощи. "Инджинюити" досега се захранваше с енергия от "Пърсивиърънс".

"Има малък радиатор, който поддържа температура около 7 градуса Целзий във вътрешността на хеликоптера, докато температурите през нощта на Марс могат да спаднат до минус 90 градуса Целзий. Това ще помогне за предпазването на ключово оборудване на апарата", обясни по-рано главният инженер на проекта Боб Баларам.

През следващите два дни наземният екип ще провери дали слънчевите панели работят според очакванията, преди да започне да тества двигателите и сензорите преди първия опит за полет на "Инджинюити", който не се очаква да бъде осъществен преди 11 април.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска

    14 10 Отговор
    И тоя хеликоптер е като БГ изборите, един голям ЦИРК. Земята е ПЛОСКА, изборите са ПУНТАМАРА.

    Коментиран от #7

  • 2 Тази статия

    6 8 Отговор
    е откровено тъпа.
  • 3 Дядо Коледа

    5 9 Отговор
    Бе вие чувате ли се, аз нямам покритие на партера и в асансьора, те тия джендъри Публикувано във факти.бг: touchdown confirmed! Its 293 million mile (471 million km) journey. Това го снимат в някой пущинак на Невадата.

    Коментиран от #12

  • 4 Нео-либерал/социалист/трансджендър

    6 6 Отговор
    Мръсни американски колонизатори, натресоха на планетата за да експлоатират ресурсите и подтискат местните марсианци. Но ние ще победим, вива ла революсион, венсеремос! Марсианския Кастро и Че Гевара напред 👊👊😍
  • 5 пешо

    7 11 Отговор
    на аризона ми напомня пейзажът... не знам защо.
  • 6 Хахаха..

    7 7 Отговор
    Абе нема ли некой ранобуден марсианец да ги изрита обратно тези тенекии?!
  • 7 Странно

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска":

    Вече е на Марс?
    Той стои вече там , от един месец ,
    но нито се вдига нито мърда,
    и" Персеверанса " от както падна на Марс ,
    никакави" реверанси" на прави ,
    скърца нещо , ама какво е , не се вижда?
  • 8 Христофор Марсолумб

    5 3 Отговор
    На хеликоптера липсва папата за покатоличване на местните живи организми. Великите планетарни открития водят до завоюване и присвояване на територии на други планети. Може би и цели планети с имена като Нов южен Уелс (англосаксонски)!
  • 9 Хермес

    2 0 Отговор
    Много добре се чувствам на, Марс....!
  • 10 турист

    4 6 Отговор
    Добре де, като е хеликоптер, как ще лети на Марс където няма атмосфера? Нали витлата на хеликоптера създават вертикална сила с помоща на въздуха?

    Коментиран от #11

  • 11 Тойота

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "турист":

    Има си атмосфера (въглероден окис), просто е по-разредена, но за сметка на това и гравитацията там е по-малка. Би могъл да лети, стига да бъде допуснат. Иначе много пари на вятъра. Ракети, сателити, марсоходи, апаратури........Напразно.
  • 12 руска кочина

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дядо Коледа":

    Като живееш в пещера как ще имаш обхват бе необразован дебил ?