Last news in Fakti

1 Юли, 2021 14:55 4 750 8

Подводна експедиция описва пораженията върху „Титаник“

  • титаник-
  • кораб-
  • потънал кораб-
  • изследване

Прогнози гласят, че корабът може да изчезне до няколко десетилетия

Подводна експедиция описва пораженията върху „Титаник“ - 1
Снимка: Shutterstock

Легендарният кораб, потънал след сблъсък с айсберг, бавно се разгражда - появяват се все повече пробойни в корпуса, "гарвановото гнездо" вече не съществува, а парапетите на палубата всеки момент може да рухнат, информира БТА.

В надпревара с неизбежното, експедиция на компания за подводни операции тази седмица започва работа по годишното обследване и опис на разпадането на кораба. С помощта на богати туристи експертите се надяват да научат повече за плавателния съд, както и за подводната екосистема, която се появява при потъналите кораби.

"Океанът си взема своето и трябва да го документираме, преди да изчезне или да стане неразпознаваем", каза Стоктън Ръш, президент на компания "ОушънГейт Експедишънс" в петък, от борда на кораб, отправил се към мястото на потъване на "Титаник" в северната част на Атлантическия океан.

Океанският кораб от 109 години става жертва на дълбоководни течения и на бактерия, която се храни с десетки килограми желязо всекидневно. Има прогнози, че корабът може да изчезне в рамките на няколко десетилетия.

Откакто корабът е открит през 1985 г., тридесетметровата предна мачта е рухнала. "Гарвановото гнездо", откъдето морякът, който бил на вахта, се провиква "Айсберг право по курса!", вече е изчезнало. А ютът се е прегънал.

Експедиция през 2019 г. установи, че ваната от капитанската каюта също е изчезнала.

Компанията е оборудвала подводен апарат от въглеродни влакна и титан с камери с висока разделителна способност и сонари, каза Ръш. Документирането на разграждането ще помогне на учените да прогнозират съдбата и на други потънали в дълбоки води кораби, включително и на такива, потопени през световните войни.

Компанията ще документира и морския живот в района.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 0 Отговор
    Накрая ще излезе, че Титаник се е стопил безвъзвратно без следа за съществуването си.
  • 2 Титаник,Тайтаник,Титан

    3 3 Отговор
    е символът на "западната мощ".Хахахахахаха...
  • 3 Пунтамарник

    9 1 Отговор
    Титаник е имал брат близнак Олимпик. Дори някои шушукат, че е бил само един.
  • 4 123

    3 5 Отговор
    Какъв айсберг? Титаник е потопен умишлено. Дезинформация в Глобалистките медии.
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    8 1 Отговор
    Странно защо никой не повдига въпроса с идентификацията на кораба‼️
  • 6 БАЙ Х@Й ‼️

    3 4 Отговор
    Кой кой е ::: "Оцелелите описват къде точно са се разхождали по палубата на Титаник, но на това място според проекта на кораба е трябвало да бъдат кабините, а не пешеходна зона. Това е така, защото всичко това не се е случило на Титаник", заяви Гардинър.
  • 7 Ммммм даааа

    10 0 Отговор
    Дано не донесат тази бактерия на сушата, че няма да остане нищо желязно.
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    6 0 Отговор
    Книгата на Морган Робъртсън "Крушението на "Титан" /1898 г./ разказва за трагедия с голям презокеански кораб, носещ името... "Титан".
    Той е ударен от айсберг точно на датата, на която се случва трагедията с "Титаник". Излиза, че авторът е "видял" събитие, което предстои да се случи в много скоро време - само 14 години след списването на книгата?.. Написаното в нея скоро се сбъдва с удивителна точност и се превръща в жестока реалност. Авторът на книгата - Морган Робъртсън умира в хотелска стая от свръхдоза наркотик няма и година по-късно - през март 1915 г. Смъртта му също е мистерия.