28 Февруари, 2013 08:17 1 233 2

Протести на лекарите в цялата страна

  • лекари-
  • протести

Българският лекарски съюз ще проведе национален протест срещу монопола на Здравната каса. Протестът е от 16 ч. пред сградата на Националната здравноосигурителна каса в София и районните каси в страната. Исканията на медиците са за отпадане на лимитите в болниците и за оставката на управителя на Здравната каса.

Новата методика на Касата за финансиране на медицинските дейности определи за всяка болница прогнозен брой на пациентите по различните клинични пътеки и им позволи да лекуват само с 3% повече болни от определеното. Лекарите не приеха това лимитиране на медицинската дейност, като заявиха, че така парите, които болниците ще получат от Касата, ще се окажат по-малко от 20 до 40% в сравнение с миналата година. Най-ощетени ще бъдат големите болници в София, които тази година трябва да делят парите за здраве в столицата с 12 нови частни болници. Още някои лечебни заведения дадоха сигнали, че в първите два месеца на 2013 година са изчерпали определените от Касата лимити по някои клинични пътеки. Въпреки че Касата ще преразглежда лимитите, болниците не получиха ясни гаранции дали и след колко време ще получат парите за реално лекуваните пациенти над прогнозата на Касата. Затова поискаха отмяна на новата методика и финансиране като през миналата година.

Извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК вчера пък откри, че новата методика е довела до грешки в изчисленията и възложи на районните каси да пресмятат отново. Взето беше решение да отпаднат 3-те процента, с които болниците да надвишават броя пациенти, както и да се изясни начинът, по който ще се актуализират прогнозите. Удовлетворено беше искането на личните лекари и те няма да бъдат допълнително ограничавани в отпускането на направления. Въпреки тези поправки в методиката, лекарите ще излязат на протест срещу едностранните решения на Здравната каса, което беше причина и за отказа на лекарското съсловие да подпише нов рамков договор за 2013 година.

Въпреки протеста, работата в болниците и лекарските кабинети ще бъде както всеки ден.

Протестиращите в Габрово лекари и пациентски организации ще приемат декларация с исканията, съобщи кореспондентът ни Велина Махлебашиева. Председателят на лекарската организация в Търговище доктор Добрин Папуров заяви, цитиран от БНР:

Най-важното директно искане, което частично ще успокои системата в момента, е премахването на въпросната наредба, лимитирането на дейностите в доболничната, болничната помощ и навсякъде, което е огромна пречка и за работата на колегите от една страна, и за достъпа на пациентите до медицинска помощ въобще от друга страна. Навсякъде в областта са намалени обемите с не по-малко от 20%, на всички нива – при личните лекари, в специализираната помощ и в болничната помощ.

Сливенските лекари също ще приемат декларация по време на протеста, която ще е с наслов "За здравето и оцеляването на нацията", съобщава кореспондентът на БНР Щилияна Василева. Основните искания на протестиращите, според председателя на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Николай Иванов, са: на първо място да се възстановят отклонените от здравноосигурителните вноски 2,5 млрд. лева и те да се използват само за здраве; да се отменят въведените методики за определяне на регулативни стандарти в болниците, които намаляват бюджета им от 20 до 50 процента и да се прекрати практиката с парите на здравноосигурените пациенти да се лекуват и здравнонеосигурените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    1 0 Отговор
    Аз предлагам ,както се бяхме събрали по улиците,да се съберем пак и да пуснем групови граждански искове от цяла България до прокуратурата,да разследва тия хрантути дето ни крадат 23 години!Сега и без това разпускат парламента,значи няма да имат имунитет!Ако пък все пак решат да ги разследват и да ги съдят това значи че няма да могат да участват и във избори!Та идеята не е лоша,ако не друго ще им стъжним живота .Тези искове да бъдат пуснати и до съда в Страсбург!Ако не ни обърне никой внимание имаме пълно основание да хващаме пушките!Така че се организирайте и да действаме!
  • 2 руснака

    0 0 Отговор
    а в правителствената болница лекарите дали протестират?