Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 16:45 7 683 8

Археолози открили загадъчен храм на Слънцето в Египет

  • археолози-
  • египет-
  • храм на слънцето-
  • бог ра

Царете са строили храмове на Слънцето, за да се превърнат в Бога

Археолози открили загадъчен храм на Слънцето в Египет - 1
Снимка: Shutterstock

Археолози са открили древен храм на Бога Слънце – Ра, в местността Абу Гораб недалеч от древния храмов комплекс Абусир в Египет. Както отбелязва The Telegraph, тези храмове са били построени по време на Петата династия през XXV в. пр.н.е. Смята се, че шест храма на Ра са обкръжавали комплекса от пирамиди в Абусир, построен столетие след пирамидите в Гиза, но досега са открити само два такива храма.

Докато предназначението на пирамидите е било осигуряване на вечен покой на фараоните, храмовете на Ра са били необходими за затвърждаване на божествения статут на владетелите на Египет в този свят. „Всеки цар е искал да построи пирамида за своето възкресение, но това не е било достатъчно за фараоните от Петата династия. Те са искали нещо по-голямо. Царете са строили храмове на Слънцето, за да се превърнат в Бога. В Бога Слънце“, казва Масимилиано Нуцоло, научен ръководител на разкопките. Египтологът уточнява, че във всеки такъв храм е имало голям обелиск, посветен на бог Ра, а също голям двор, предназначен за ритуални цели. Храмът, който се явява третият от шест, е бил открит близо до един от вече известните храмове, построени по заръка на фараона Нюсера.

Той добавя, че в хода на разкопките изследователите имали съмнения за предназначението на постройките, докато не открили съдове за бира, които се използвали в древноегипетските религиозни церемонии. Остава неясно кой именно е поръчал постройката, но най-вероятно е това да е бил някой от Петата династия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЛЪНЦЕТО

    9 2 Отговор
    НИЩО НЕ КАЗВАТЕ ЗА СЛЪНЧЕВИТЕ ХОРА?????
  • 2 Стар бой

    5 1 Отговор
    Блестя ли аз блестя, но никой не видя, тази светлина. Мрак опитва се да превземе моята светлина, недейте я оставя сама.
  • 3 Събуждат фараоните

    5 1 Отговор
    Демек,, мумиите,,....!
  • 4 Vanesa

    4 1 Отговор
    Може би тази Пирамида ,да има някакво значение относно пре виждането на Човешката мисъл. А може би!.
  • 5 Vanesa

    3 1 Отговор
    И Знание
  • 6 село

    10 0 Отговор
    "...предназначението на пирамидите е било...."
    Никой не знае какво е било предназначението на пирамидите. Който го открие ще остане в историята наред с Шамполион. До сега няма открит и един йероглиф по въпроса.
  • 7 Готин

    2 5 Отговор
    Аман от глупости! "Петата династия през XXV в. пр.н.е." показва пълното невежество на списователят. Петата династия са владетели на Египет от 2498 пр.н.е. до 2345 пр.н.е., което е третото хилядолетие пр.н.е., а преди 25000 години техните деди са живеели като диви животни.
  • 8 Надежда

    4 0 Отговор
    "Готин" приятелю, XXV века са 2500 години и попадат точно в третото хилядолетие пр.н.е. и точно тогава е управлявала V петата династия. А 25 000 хил. години са 250 века. Върни се във втори клас и научи как се брои ....Дано грешката ти е чисто техническа, ей така ставаме за смях....всички сме големи професори, по всичко.....