Last news in Fakti

14 Януари, 2022 14:15 5 942 9

Посочиха ползите от алкохола за възрастни

  • алкохол-
  • възрастни хора-
  • ползи-
  • сърдечни проблеми-
  • изследователи

Изследователите открили, че пиенето на пет до десет чаши алкохол седмично води до много по-нисък риск от сърдечни проблеми

Посочиха ползите от алкохола за възрастни - 1
Снимка: Shutterstock

Служители на австралийския университет Монаш (Мелбърн) стигнаха до заключението, че чаша бира или вино на ден може да предпази от сърдечно-съдови заболявания.

Учените са наблюдавали 18 хиляди души на 70 и повече години в Съединените щати и Австралия. Изследователите открили, че пиенето на пет до десет чаши алкохол седмично води до много по-нисък риск от смърт, причинена от сърдечни проблеми.

57% от участниците в експеримента са жени, а 43% са мъже. Повечето от тях били около 70-годишна възраст. Експериментът е провеждан около 4,7 години. Изследователите открили, че умерено пиещите алкохол са в по-добро състояние от своите връстници.

„Това е диапазонът от пет до десет стандартни напитки на седмица, където видяхме реални ползи за намаляване на риска от смърт, както и за сърдечно-съдови заболявания. Можем да кажем с голяма увереност, че умерената консумация на алкохол не вреди на възрастните хора по отношение на сърдечно-съдовите заболявания и общата смъртност “, каза пред изданието Робин Уудс, доцент в Училището по обществено здраве и превантивна медицина.

Въпреки това, хората не трябва да използват резултатите от това проучване като насърчение за прекомерна консумация на алкохол, което увеличава риска от рак, сърдечни заболявания, деменция, инсулт и чернодробна недостатъчност, отбелязва източникът, цитиран от zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    6 5 Отговор
    1 бутилка уиски и отивам да се ваксинирам.
  • 2 АЛХИМИК ОТ КАТУНИЦА

    1 3 Отговор
    ...ЗАТОВА ЛИ ПУСНАХА УЙСКИТА И ВОДЧИЦА В ПЕЙСЕ ГРАМОВИ ПАТРОНЧЕТА👍
  • 3 ганю

    5 2 Отговор
    до 100г червено вино с мезе
    холестерола на мин
    и после ракийца със салатка за кръвното

    Коментиран от #4

  • 4 Един шофьор

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "ганю":

    Първо се пие 100гр на екс за да предупредиш организма , че следва буря , хапваш и продължаваш да пиеш от това пиене дето има най много.

    Коментиран от #5

  • 5 Един шофьор

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Един шофьор":

    100 грама ракия.
  • 6 Бай Стою касапина

    4 0 Отговор
    Цяла седмица не съм поркал. Тоя Ковид ме уби. Утре обаче ще си налея пък ако щат да ме вземат войник!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 От години

    2 0 Отговор
    "учените" спорят - яжте яйца или не яжте, пийте кафе или не пийте, еди какво си е полезно, ама след малко не било полезно. Егати "учените". Дишайте, яжте, пийте, каквото организма ви подсказва и да - "Носете си новите дрехи, падаме, както ходим, умираме, както спим." - Стефан Цанев.
  • 9 хора пиите червено вино

    0 0 Отговор
    което е полезно за здравете за да може след това да компенсирате с ракия