Last news in Fakti

9 Май, 2013 16:06 1 322 0

Жертвите на холерата в Хаити се готвят да съдят ООН

  • хаити-
  • холера-
  • оон-
  • съд

Жертвите на епидемията от холера в Хаити обявиха, че дават 60 дневен срок на ООН да започне разговори за изплащането на финансови компенсации на пострадалите, в противен случай те са готови да заведат съдебно дело, съобщи Би Би Си.

През февруари ООН бяха обвинени, че са позволили на войници да замърсят водата на Хаити с опасната зараза.

Епидемията от холера в страната започна през 2010 г., на място в близост до военен лагер на ООН, където са се изтичали канализационни води. Някои човешки отпадъци, пък са били изхвърляни директно в близката до лагера река. Войниците в лагера са били разквартировани от Непал, където холерата е пандемичен проблем.

От тогава до сега от болестта умряха 8000 души, а още стотици хиляди се разболяха.

Адвокатите на жертвите заявиха, че ООН са нарушили международните закони, като се готвят да заведат дело в Ню Йорк за компенсации на стойност милиарди долари. Те планират да искат по 100 000$ за семействата на всеки загинал и по 50 000$ за семействата на всеки заболял.

От ООН все още не са коментирали случая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА