Last news in Fakti

18 Март, 2022 14:57 1 833 22

Финландия продължава да бъде най-щастливата страна на света

  • финландия-
  • щастие-
  • щастлива страна-
  • най-щастливата страна-
  • класация

Страната за пети път е обявена за най-щастлива

Финландия продължава да бъде най-щастливата страна на света - 1
Снимка: Shutterstock

Финландия бе обявена за най-щастливата страна от Световния доклад за щастието за пета поредна година, съобщиха Си Ен Ен и Юронюз, предава БТА.

Това е десетото издание на доклада, подготвян от Мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие въз основа на обобщения от глобални проучвания сред населението на близо 150 страни. България е на 85 място в класацията, а миналата година бе на 88-ма позиция.

От първото си издание Световният доклад за щастието се основава на две основни идеи - щастието или оценката на живота могат да се измерват чрез анкети за общественото мнение и авторите могат да посочат основните показатели на благосъстоянието, с които да обяснят как се извършва оценката на качеството на живот в различните страни. Очакванията са, че тази информация ще помогне за формулирането на политики в отделните страни, които да направят обществата по-щастливи. Инициативата използва данни от глобални изследвания, за да покаже как хората сами оценяват живота си.

"Предишните доклади правеха преглед на връзките между доверието на хората в правителствата и институциите и щастието им. Резултатите показват, че обществата с високо ниво на доверие са по-щастливи и по-устойчиви пред широк спектър кризи", казват авторите в прессъобщение за доклада.

"Тазгодишният доклад се появява на фона на пандемията от COVID-19, която преобърна човешките животи по целия свят". "За 2021 г. установихме забележителен ръст в целия свят на три прояви на доброта, наблюдавани в световното проучване на "Галъп". Да помогнеш на непознат, да бъдеш доброволец и да правиш дарения - тези три действия през 2021 г. бележат силен ръст във всички части на света и достигат до близо 25 на сто над нивата за периода преди пандемията. Този възход на благотворителността, който е особено висок по отношение на помощта към непознати, е силно доказателство, че хората помагат на нуждаещите се, като в процеса се създава повече щастие за бенефициентите, добри примери за околните и по-добър живот за самите тях", коментира Джон Хелиуел, канадски икономист и редактор на Световния доклад за щастието, цитиран от Юронюз.

В класацията на страните от тазгодишното издание на доклада Финландия е начело, и то със значително по-висок общ резултат от останалите страни в първата десетица. Дания също запазва второто си място, а Исландия заема трета позиция, изкачвайки се с едно място нагоре в класацията. Челните десет места се допълват от Швейцария, Нидерлания, Люксембург, Швеция, Норвегия, Израел, Нова Зеландия. Следващите пет страни са Австрия, Австралия, Ирландия, Германия и Канада, която бележи значителен спад от петото си място преди десет години. САЩ са на 16-то място, с три места нагоре в сравнение с миналата година, Великобритания и Чехия запазват позициите си от 2021 г. съответно на 17-то и 19-то място, следвани от Белгия (19) и Франция (20) - най-високият рейтинг на страната досега.

Преди България тази година отново е Непал (84), а след страната ни в класацията е Либия (86). През 2021 г. България бе класирана на 88-о място след Непал и преди Малдивите.

В дъното на класацията са Замбия (137), Малави (138), Танзания (139), Сиера Леоне (140), Лесото (141), Ботсвана (142), Руанда (143), Зимбабве (144), Ливан (145) и Афганистан (146). Авторите отбелязват, че всяка година Световният доклад на щастието обобщава данни от предишни три години, за да се постигне по-голяма точност.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 33333

    19 2 Отговор
    Ами, да влязат в НАТО, всичко ще дойде на мястото.
  • 3 Ротшилд

    13 1 Отговор
    Моите медии знаят кого да обявят. Вервайте ми.
  • 4 Рашков

    13 2 Отговор
    Да бяха направили тая класация след ареста на тиквата, щяхме да бутнем няколко места нагоре...
  • 5 ЗаЕдинПриятел

    16 3 Отговор
    Аз за един приятел да питам, а тя не беше ли и страната с най-много депресирани и самоубили се в Европа ? Явно двете класации вървят независимо една от друга.

    Коментиран от #12, #19

  • 6 Ротшилд

    7 1 Отговор
    Моите медии са най-обективни. Вервай матряле.

    ...Световния доклад за щастието за пета поредна година, съобщиха Си Ен Ен и Юронюз.
  • 7 Северна Корея

    3 6 Отговор
    Севернокорейците са най-щастливите хора на планетата.
  • 8 когато се напълнят

    11 1 Отговор
    с имигранти всякакви като Канада, англия, германия ще станат още по щастливи.
    Да ги видим след 10 години когато съседите им са различни по вид, поведение и култура.
  • 9 Пламен

    2 10 Отговор
    За да имат това щастие двумилионна Финландия героично е воювала с руския агресор.
  • 10 Фините

    4 0 Отговор
    Нас идиoтите не ни боли глава за нищо и сме вечно щастливи
  • 11 посетител

    5 0 Отговор
    мигранти приемате ли, че тука ми писна от лъжци, крадци, лицемерие и безвластие ...
  • 12 moiraine

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "ЗаЕдинПриятел":

    Защо си мисля, че Норвегия е страната с най-много самоубийства. Доста по на север е и през зимата е много мрачно, защото денят е само три-четири часа.

    Коментиран от #16

  • 13 мдда

    2 0 Отговор
    Koe и е щастливото?? С комунисти за управляващи като нас?
  • 14 номад

    2 1 Отговор
    алкохолици сър!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А как в във Финландия?

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "moiraine":

    Самоубийства, депресии има ли или вс е ток?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Anon

    2 2 Отговор
    Така е като нямаш русофили в страната си.

    Коментиран от #20

  • 19 4634

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЗаЕдинПриятел":

    Много си прав. СДкандинавските страни от дълги години са с най-висок процент на самоубийства и депресии, най-напред заради климата си - дълги и тъмни зими, после нещо психологично. Със сигурност Швеция е на първо място.
    Кой знае каква методика използват. Не им вярвам.
  • 20 4634

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Anon":

    Централната улица в Хелсинки носи името на цар Александър ІІ и НИКОЙ не поставя въпрос, че не трябва да е така. Има и паметник, който балканските простаци не могат да боядисват. Всички туристически материали са на няколко езика, включително руски. Както е и в Унгария. Въпрос на култура и признателност.
  • 21 П.Утин

    1 0 Отговор
    Ще я видим тая работа.. !
  • 22 ганю

    0 0 Отговор
    когато влезете в нато вече няма да е така
    тогава ще ви влезе нещо и на вас