5 Август, 2022 15:15 3 597 1

Признаците, които издават забавен метаболизъм

  • метаболизъм-
  • диета-
  • хранене-
  • здраве-
  • признаци

Честата умора може да е един от тях

Признаците, които издават забавен метаболизъм - 1
Снимка: Shutterstock

В неравната битка с килограмите често пъти ние, дамите опитваме всичко – строги диети, изтощителни тренировки, масажи и модерни процедури за тяло. Мотивацията обаче не трае дълго. Един семеен празник или ваканция могат да объркат всички планове и да се озовем отново на старта, където всичко започва отначало.

Виним гените, липсата на движение или многобройните ангажименти за нашата не добра физическа форма. В края на деня сме уморени и психически претоварени, а пътят до фитнес залата ни се струва непосилен. Консултираме се с приятелки и познати, и тогава в съзнанието ни изниква думата „метаболизъм“. Често говорим за него, когато коментираме последната диета или трудности със свалянето на тегло.

Какво всъщност представлява метаболизмът?

Най-просто казано, това е способността нашето тяло да преобразува поетите калории в енергия за организма. Ако имате бърз метаболизъм, веществата, които поемате с храната ще се обработват бързо, като освен това вие ще изгаряте и повече калории в състояние на покой – например когато лежите и гледате телевизия. И обратно – забавената обмяна на веществата ще ви попречи да усвоявате бързо поетите вещества, както и да изгаряте калории. Съответно – вие ще се нуждаете от приема на по-малко количество храна, отколкото човек с бърза обмяна.

Как да разберем дали имаме забавен метаболизъм?

Броите калории, ходите на фитнес, спите достатъчно, въпреки това качвате тегло. Вероятно причината може да е забавен метаболизъм. Много жени споделят за увеличен апетит, който може да е сигнал за хипофункция на щитовидната жлеза. Ако имате съмнения за това, незабавно се консултирайте с лекар специалист. Ето някои от най-честите признаци на забавения метаболизъм.

Умора

Ако тялото ви усвоява бавно енергията, която му се предоставя, това може да е причина да се чувствате уморени много често през деня. Ендокринолози споделят, че най-честият сигнал за забавена обмяна (освен покачването на тегло) е именно умората.

Суха кожа

Бавният метаболизъм означава, че клетките не са така активни, като съответно те не получават нужното количество кръв. Когато кожата не получава необходимите ѝ вещества, тя губи блясъка си, а вие можете да я усещате суха и сърбяща.

Чести главоболия

Безпричинни главоболия или мигрени могат да бъдат сигнал, че нещо с обмяната на веществата ви не е наред.

Запек

Проблемите с изхождането могат да са признак за забавена обмяна, тъй като храата не може да бъде добре смляна и усвоена.

Чупливи нокти

Липсата на достатъчно количества ценни вещества влияе освен на състоянието на кожата и на здравето на ноктите.

Косопад

Бавният метаболизъм може да повлияе на растежа и обновяването на косата ви.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    3 2 Отговор
    Факти на дума която се чете по два начина се слага знак за ударение .. забавен може да се чете като весел и като намаляване спадане в темпа ...