Last news in Fakti

22 Септември, 2022 15:05 4 877 12

Заселите ли се в Сардиния, Италия ще ви даде 15 000 евро

  • италия-
  • сардиния-
  • заселване-
  • застаряващо население-
  • обезлюдяване

Властите в Италия взимат сериозни мерки срещу обезлюдяването на острова

Заселите ли се в Сардиния, Италия ще ви даде 15 000 евро - 1
Снимка: Shutterstock

Ако някога сте искали да живеете на слънчев остров, сега е вашият шанс, тъй като Сардиния предлага 15 000 евро на всеки, който се засели там, пише БГНЕС.

Вторият по големина италиански остров в Средиземно море има пясъчни плажове, синьо небе и тюркоазена вода. Но това райско място е с намаляващо селско население, тъй като местните се местят да работят в чужбина. За да се бори с демографската криза, италианското правителство е съставило бюджет от 45 милиона евро за презаселване, достатъчни за покриване на 3000 субсидии.

Има и няколко условия, които кандидат-жителите трябва да спазят.

За да имат право на финансова помощ, те ще трябва да се преместят в община в Сардиния с по-малко от 3000 жители. Парите трябва да се използват за закупуване или ремонт на дом, като не трябва да надвишават половината от общо вложените в това пари, а правителството няма да превежда обещаните 15 000 евро накуп. Освен това хората трябва да живеят на острова без прекъсване и да се регистрират за постоянно пребиваване в Сардиния в рамките на 18 месеца след пристигането си.

Населението в Италия е застаряващо. Средната възраст на италианците е 45,7 години, като тази цифра ще нарасне до 50,7 години до 2050 г. Предвижда се общото население да намалее с близо 20% до 2070 г., от 59,55 милиона на 47,6 милиона през 2070 г. Проблемът е особено сериозен в селските райони на страната, така че места като Сардиния вече изпитват проблеми.

Кметът на Сардиния Кристиан Солинас каза, че схемата ще насърчи младите хора да останат в Сардиния или да се преместят на острова.

"Благодарение на тези вноски за закупуване на къщи, Сардиния се превръща в плодородна почва за тези, които ще се преместят там или решат да създадат семейство", каза той. "Не може да има развитие без реално подобряване на територията, вътрешността и най-уязвимите зони. Създадохме условия младите хора да решат да останат и да развият икономическата структура на най-уязвимите територии", добавя Солинас.

Ако се преместите на острова, можете да очаквате да останете там за дълго време. С повече от 500 души на възраст над 100 години, Сардиния има една от най-високите концентрации на столетници в света – приблизително 33 на всеки 100 000 жители.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    15 3 Отговор
    Тези пък! Нали си пълните държавата с африканци, за какво и пари раздавате?!?!?

    Коментиран от #10

  • 2 Ганчо

    6 1 Отговор
    Тръгам и язе бръже бръже
  • 3 Стадо гербави тролове

    7 4 Отговор
    Неее, по-добре е да се тъпчете като сардини в панелките.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Караманска

    7 3 Отговор
    Хубаво място, част от Алцекова България
  • 6 Запетайката

    5 0 Отговор
    Някой ше вземе милиони, я с 15 хиляди да се задоволя и да живея под страх още по голям, не се лъжа вече, така мисля...!
  • 7 Свободна Европа

    3 2 Отговор
    За 200 милиона да но за 15 000 евра не, то и Меси не играе но взима

    Коментиран от #8

  • 8 Караманска

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Свободна Европа":

    Ужас ! Такава програма няма в целия ЕС. Хората ти дават пари да се заселиш, за да не се обезлюдява региона. Това е изключителен жест на италианците. Още от м.04.2022 имаше кампания за Южна Италия в някои населени места ти продават къща на смешни цени. Който е трудолюбив ще си я постегне и ще живее нормално като Европеец в Европейска държава.
  • 9 123

    7 1 Отговор
    Хубава програма, но щом местните са избягали поради безработица, аз като отида се очаква само да харча, ако имам какво, но ако искам да работя? Не всички са програмисти и от сорта, за да работят от вкъщи. Иначе е ок. Има смисъл и нека повече европейци заселят тези хубави места. А ние - да взимаме пример, като си възстановим регионите, защото хората от пустинята правят рай, ние - обратното.

    Коментиран от #11

  • 10 Колега

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    те черните не идват в селски райони да обработват например земя. Те идват за социални помищи, отглеждане и дундуркане в урбанизирани територии. Ориана Фалачи мниго добре ги описва какво представляват в Рим.
  • 11 Караманска

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Мисля че тази цифра е само за привличане на вниманието. Има и още нещо в тази оферта, неписано. Може да са избягали, защото им се работи нещо по-леко. Може да е свързано със земеделски труд и пр. Имах позната италянка точно от планински район близо до Сърбия. Тя беше завършила учителка по английски език иии говореше перфектен български език. Сподели, че й е омръзнало мястото където живее и дошла тук в България. Кандидатствала по някаква програма там!!! и работеше като учителка по английски език в България. 2019 си замина за Италия. Та трябва да се проучи. И така
  • 12 хаберих

    0 0 Отговор
    България също се обезлюдява усилено,но 15 000 евро не ни дават,та да се заселим във Видин или към Силистра. И да броим комарите покрай Дунава.