20 Февруари, 2023 10:58 3 433 3

Откриха отпечатък от крак на динозавър с рекордни размери (СНИМКИ)

  • динозавър-
  • отпечатък-
  • рекорд-
  • размер-
  • йоркшир-
  • великобритания

Дуо от палеонтолог и археолог откриват отпечатъка и заключават, че той е направен от гигантски хищен динозавър, бродил по тези земи

Откриха отпечатък от крак на динозавър с рекордни размери (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Преди 166 милиона години в Йоркшир гигантски хищен динозавър вероятно си е почивал или се е подпрял на земята, дълбоко забивайки краката си в нея. Колосалното същество е оставило след себе си рекорден отпечатък, открит наскоро по "динозавърския бряг" в Обединеното кралство. Юрският отпечатък, дълъг близо метър, е най-големият по рода си, открит в графство Йоркшир, предава CNN.

През годините по крайбрежието на Йоркшир са открити хиляди динозавърски отпечатъци и много вкаменелости. Но това откритие е направено през април 2021 г. от местния археолог Мари Уудс, докато се разхождала по крайбрежието.

"Не можех да повярвам на това, което гледах, трябваше да направя няколко снимки за по-сигурно", казва Уудс в изявление. "Виждала съм по-малки отпечатъци, когато съм излизала с приятели, но нищо подобно.".

Уудс е съавтор на изследването, описващо отпечатъка, което беше публикувано във вторник в списанието Proceedings of the Yorkshire Geological Society.

Археоложката се обръща към палеонтолога д-р Дийн Ломакс, почетен гост-учен в Манчестърския университет, за да получи мнението му за това, което е открила в залива Бърнистън, на около 3 мили (5 км) северно от Скарбъро. Само ден преди това Ломакс е споделил снимка на динозавърски отпечатък, намерен в същия район през 2006 г.

"Мари се свърза с мен, докато беше долу на плажа, с вкаменелостта пред себе си", казва съавторът на изследването Ломакс, който е автор и на "Динозаврите на Британските острови".

"В началото, ако трябва да съм напълно честен, си помислих, че това е някаква шега", каза той по електронната поща. "Фактът, че след това Мари излезе и видя това долу на плажа, изглеждаше невъзможен. Освен това Мари е археолог и с нея винаги сме се шегували, че един ден ще направи невероятно палеонтологично откритие."

Отпечатъкът от трипръст е един от едва шестте, които са открити в района, а първият е намерен през 1934 г.

"Това важно откритие добавя още едно доказателство, че някога през юрския период в този район са бродили хищни гиганти", казва водещият автор на изследването и местен геолог Джон Хъдсън. "Видът на отпечатъка, съчетан с възрастта му, предполага, че е направен от свиреп динозавър, подобен на мегалозавъра, с възможна височина на бедрата между 2,5 и 3 метра (между 8,2 и 9,8 фута)."

Хъдсън и Ломакс успяват да проучат отпечатъка в детайли, след като той е преместен, което позволява на изследователите да научат повече за динозавъра, който го е оставил. Двойката анализира формата на отпечатъка, броя на пръстите и следите от нокти, както и отпечатъците, направени от кожата на динозавъра.

"Най-интригуващата особеност на нашия отпечатък е дългата част, запазена в задната част на стъпалото, която е отпечатък от това, което наричаме метаподиум", казва Ломакс.

"Наличието му може да подсказва, че нашият голям месояден индивид е клякал в калта, преди да се изправи и да се отдалечи. Забавно е да мислим, че този динозавър може да се е разхождал по калната крайбрежна равнина в един мързелив неделен следобед през юрския период."

Мегалозавърът е първият официален динозавър в света, получил името си през 1824 г. след като костите му бяха открити в графство Оксфордшър в Англия, казва Ломакс.

Хищният динозавър, един от най-големите хищници за времето си, е имал голям череп, въоръжен с остри, наточени зъби, а тялото му е достигало дължина от 8 до 9 метра (26,2 до 29,5 фута).


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хаха

    1 1 Отговор
    Като гледам ктака на човека ми се струва смешно гигантсия размер! Карайте по полека с изразите!
  • 3 Ироничен

    1 0 Отговор
    Щото до стъпката не е моят крак - 47 по старата номерация и 49 по новата - китайска.
    Ще видите изчервени динозаври!