Last news in Fakti

20 Април, 2023 15:58 2 096 20

ЦЕРН се готви да изгради три пъти по-голям ускорител на частици

  • ускорител на частици-
  • церн-
  • колайдер

Новият колайдер трябва да бъде изграден до 2040 г.

ЦЕРН се готви да изгради три пъти по-голям ускорител на частици - 1
Снимки: Shutterstock

Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) започна теренни анализи за строежа на ускорител на частици, който да е три пъти по-дълъг от сегашния, съобщи АФП.

Срокът за построяването му е 2040 г., пише още БТА.

Ако бъде реализиран, Бъдещият кръгов колайдер ще бъде на дълбочина от 100 м до 300 м под френско-швейцарската граница. Той ще представлява кръгов тунел с дължина 91 км и широчина 5 м. Ще преминава под Женева и Женевското езеро до околностите на Анси.

Техническите и научните центрове на повърхността могат да бъдат разположени на осем места, от които пет в Горна Савоя, две в Ен и един в Женева, обясни Антоан Маю, инженер в ЦЕРН, по време на посещение на журналисти.

След етапа на теоретичен анализ започват дейности на терен, за да бъдат анализирани екологичните рискове. Ще последват сеизмични и геофизични проучвания, каза той.

След като бъде завършенa тази мащабна предпроектна подготовка, 23-те държави от ЦЕРН (22 европейски държави и Израел) ще вземат решение около 2028/2029 г. за изграждането на това съоръжение, което се очаква да ускорява електрони и позитрони до 2060 г., а след това адрони до 2090 г. Целта е да бъде получен отговор на много неизвестни от фундаменталната физика - 95 процента от масата и енергията на Вселената все още са непознати.

ЦЕРН притежава най-големия ускорител на частици в света - Големия адронен колайдер. Пръстенът му е с окръжност 27 км. Той е на около 100 м под Земята.

"Проблемът с ускорителите е, че в даден момент, независимо колко много данни се натрупват, се стига до стена от систематични грешки. Около 2040-2045 г. ще сме извлекли максимума от точността, която можем да получим от Големия адронен колайдер", обясни Патрик Жано, физик в ЦЕРН.

"Ще стане време да преминем към нещо много по-мощно, много по-ярко, за да видим по-добре контурите на физиката, която се опитваме да изучаваме", каза той.

Някои изследователи се опасяват обаче, че този огромен проект ще погълне средства, които биха могли да се използват за други, по-малко абстрактни физични изследвания. Други физици предупреждават, че ако фундаменталната физика бъде спряна, десетилетия по-късно ще бъде засегната и приложната физика.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ши чакаме

    10 4 Отговор
    След въвеждането му в експлоатация има две опции. Бяло - земята светва като звезда. Черно - земята угасва като черна дупка.
  • 2 гост

    10 0 Отговор
    Е нали скоро направиха ремонта на люлинския тунел?! :D
  • 3 Аз съм

    7 5 Отговор
    Излиза,че преследването на нещо което ще ни даде някакво знание,НО откриването му струва много милиарди пари е по-важно от глада и конфликтите пи света!!!

    Коментиран от #6

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор
    Защо ли не се публикуват данни за датите на опити в тръбата и има ли земетресения на тези дати 🤔🤔🤔

    Коментиран от #20

  • 5 Механик

    6 0 Отговор
    Ето от къде можем и ние, българите да изкараме пари. Ще изнасяме частици, ЕЛЕМЕНТАРНИ ЧАСТИЦИ.
    Тук е пълно с такива.
    В някои новинарски сайтове, всичките им списвачи са не просто елементарни, а направо са МНОГО ЕЛЕМЕНТАРНИ ЧАСТИЦИ.
  • 6 Соваж бейби

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Аз съм":

    Аз съм за каквото и да е ,просто някой ден учените да съборят стените от незнания !Например незнам дали се писа в Българя но в интервю Метро Гимс певеца стана много обсъждан тези дни споменава много теории на конспирацията?!? и по-специално уверява, че египтяните са имали достъп до електричество в древността.
    По времето на империята Куш е имало електричество.
    Пирамидите, които виждаме на върха са златни! Златото е най-добрият проводник за електричество. Това е било антени и историците го знаят но мълчат ?!още по интересно че че Африка е населила Европа преди европейците .
    В африканските предания ги наричали „афропийци“, те били унищожени от „истинските европейци“, дошли от Азия.Дали момчето говори истината ?!никога не се е забърквал в скандали или луди неща дали изплиска легена ?историците криели много неща според него ?

    Коментиран от #12

  • 7 123456

    7 3 Отговор
    и човек продължи да си играе на Господ, докато на Господ не му се доигра ....

    Коментиран от #9

  • 8 Ром Бакарди

    7 1 Отговор
    Тез мераклии ша напраят някуя бела сас тоз ускурител на елементарни частици, колайдер, хипер магнет или кот там му викат! Ша гу пуснат да бачка и......кат са разбръмчи таз джаджа, кат притегли земното ядро, чи кат настанат едни катастрофи: ърткуейк, цонами, магнитнуту поле на планетата изчезне, кат навлязат спейс лъчите и изпържат първо ингилизити, щот не ги кльопам........ша видити вий!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алфред Нобел

    4 0 Отговор
    и ще изтреляме орките към Марс
  • 11 Хасан

    0 2 Отговор
    Колко кила медна тел ше отидат там?
  • 12 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    По-вероятно е да е изплискал легена.Иначе "теорията на конспирацията" винаги е
    вълнувала хората. Всички такива историй звучат интересно,но са недоказуеми.И в това им е проблема.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Дериона

    8 1 Отговор
    Ша земат ли Киро простата частица да се отъврвем?
  • 14 Милен

    3 1 Отговор
    Ако имат недостиг на елементарни частици ние можем да им доставим няколко милиона гласували за парламентарно представените партии 😂
  • 15 Гостот

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    В пирамидите са открити батерии. Факт. Безжичния пренос на електричество също е факт.
  • 16 Соваж бейби

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    За пирамидите съм чела и други неща че преди са изглеждали по друг начин външно и наистина с злато на върховете и че всички пирамиди наистина предавали енергия.....странно ми е че афро хора са били първи на Европа ?тук ми се струва леко ненормално,но най старото злато което е намерено в България ?ние българите от злататство и гравюра не сме разбирали ,имат пръст Византия/Рим с техните войни ...добре де ами те пък от къде са знаели пътя до Египет ?Египет както е известно е житницата на Рим ,после писменост,разни други неща в битието и науката на Европа идват от там и Персия също ....само на кратко нахвърлям.Възможно е момчето да не е много зле ,не го защитатавам нито отхвърлям казаното има други неща само малко написах от неговата теория ,да не забравяме и Атлантида ако наистина я е имало ?!още е спор
  • 17 електрошок

    0 0 Отговор
    А за Зона-51 отново нищо не се казва.
  • 18 ИВАН

    2 1 Отговор
    А дали пък Бог няма да се отвърне от човечество което си мисли, че е равно на Бог ... хората унищожиха Божествената Природа, и създават само човешки боклук - никое животно не сече клона на който седи.
  • 19 ганю

    2 0 Отговор
    освен войни простотии и глупости няма друго в кратуните ви
    а има хора които мрат по света от глад и жажда
    когато искате да направите нещо умно започнете най напред от това
    изследвахте ли от къде се заражда човешката глупост и алчност?
  • 20 Св. Нео от Матрицата

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    По-интересно ще е сякаш да публикуват логото на Церн за да видим как в него има окултно послание на трите шестици. Примерно! Или Мерцедеса с номер 666, който возеше високопоставен политик. Може би пък Церн сами са пуснали видеото, това е демонически ритуал, може би начин за комуникация с други паралелни реалности. “Танц на разрушението “ е видео пуснато официално от Церн 14 март 2015 година във времето на пускането на колайдера. /има го и в тубата и в други платформи/ Ако познавате окултизма ще започнете да разпознавате окултната символика в ритуалните танци, а откриването на тунела също беше много показателен окултен ритуал.