Last news in Fakti

27 Септември, 2013 20:48 4 501 1

Заплаха от епидемия от морбили в бежанските лагери

  • морбили-
  • имунизация-
  • бежанци-
  • сирия

Проблемът всъщност са се оказали хроничните заболявания на бежанците – в лагерите има хора с диабет, сърдечни болести и епилепсия

Има вероятност от другата седмица да започне извънредна имунизация на бежанците. Причината – в съседна Турция вече са засечени малки огнища на морбили в бежанските лагери. Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев все още няма опасност за развитие на епидемия в България, а ваксините ще са превантивни.

Опасността се крие в това, че твърде много бежанците живеят в малко пространство и така контактът между тях е постоянен, а това предпоставя лесното разпространение на зарази.

Заради разпадналата се от продължаващата над две години гражданска война здравна система в Сирия и ниското ниво на имунизация през последните две години, е вероятно децата на бежанците да са по-чувствителни към заразните болести. Затова те обмислят да ваксинират децата в бежанските лагери, за да се застраховат от евентуално избухване на огнища на морбили. Такива вече са открити в някои лагери в Турция.

Засега ситуацията със заразните болести обаче е спокойна, а епидемиите са хипотетични. Проблемът всъщност са се оказали хроничните заболявания на бежанците – в лагерите има хора с диабет, сърдечни болести и епилепсия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    1 0 Отговор
    Заразата-от лагерите ДИРЕКТНО на жълтите павета!
    ВЕДНАГА!