Last news in Fakti

12 Юни, 2023 15:35 5 435 22

Бикини фитнес шампионката Радостина Радева пред ФАКТИ: Спортът е дисциплина, много любов и мечти

  • радостина радева-
  • шампион-
  • бикини фитнес-
  • спорт-
  • бодибилдинг-
  • дисциплина-
  • награди

21-годишната Радостина е първа в света по успехи за този състезателен сезон

Бикини фитнес шампионката Радостина Радева пред ФАКТИ: Спортът е дисциплина, много любов и мечти - 1

Радостина Радева е бикини фитнес състезател, който за отрицателно време успява да пожъне огромни успехи. В момента тя е първа в света, за този състезателен сезон, като мечтае да покори още по-високи върхове. Днес тя ще ни потопи в света на бодибилдинга и мускулите.

1. Здравей! Можеш ли да се представиш с няколко думи?

Здрасти. Казвам се Радостина Радева, на 21 години, от София. Танцьорка и фитнес треньор. Занимавам се със състезателен спорт от година и половина, почти две.

2. Как се запали твоята страст към бодибилдинга?

Бях на 18. Винаги съм обичала да спортувам. Моята майка е професионален ориенталски танцьор и от 6 години танцувам заедно с нея. Минала съм през доста групови занимания преди да открия залата и любовта си към нея. Започнах преди 2 години покрай едно бивше гадже и се запалих във времето доста повече от него.

Посещавах една много “забутана” зала в началото - прашна, с една щанга, един лост, дъмбелите даже не бяха подред по номера и килограми.. Със супер малко успях да създам едно доста стабилно начало и след това вече се преместих в по-оборудвана зала.

3. Как започна да участваш в състезания?

Когато първоначално стъпих в залата, гледах бикини фитнес състезателките и си казвах колко са перфектни и оформени и че и аз може би ще изглеждам така след 5-6 години, ако имам късмет и се старая достатъчно.

След 9 месеца тренировки се преместих в новата зала и срещнах първата си треньорка. Тя ми каза, че мога да стана състезател още сега и аз останах в шок. Започнахме да чистим, да се готвим за състезание и отидохме.

Все пак не бях достатъчно подготвена, за това нещо се изисква време и опит, а аз излязох на сцена след три месеца и не осъзнавах колко е важен позингът и че имам мускули, които трябва още да се натренират, да съм по-хармонична. Съответно станах последна от 5 момичета. Това много ме разочарова, но се амбицирах още повече.

Оттам се свързах с Димитър Николов, сегашният ми треньор, който ми е като баща. Той ме беше забелязал още на състезанието. Каза ми, че имам много потенциал, но че трябва още доста старание.

Оттам започнахме заедно да се готвим. Той не знаеше дали ще успее да ме изкара на сцена за следващия състезателен сезон, който беше след половин година. Въпреки това стартирахме и реши, че съм готова да изляза на сцена. След 6 месеца от последна станах републикански шампион.

Следващия сезон - сегашният, година и половина след първото състезание, се прибрах с 11 златни купи от общо 5 състезания.

4. Какви са категориите в бодибилдинга за жените?

Най-леката категория е Фит модел (Fit Model). Там се търси грация, финес, не толкова обработена и тренирана мускулатура, но в същото време да си личи, че момичето тренира. Тялото трябва да е балансирано - по-широк гръб, малка талия, голямо и оформено дупе, дълги крайници.

Следващата е бикини фитнес (Bikini Fitness). Там не е нужно да си прекалено изпилен и много слаб. Търси се баланс, елегантност, но все пак момичето трябва да е добре натренирано.

Оттам нататък категориите стават по-тежки - Уелнес (Wellness) е следващата. Това са доста по-мускулести жени с много години опит. След това следват и други категории.

5. Кое е най-важното в бодибилдинга?

Всяко нещо те гради. Храната, тренировките - всяка една е от значение, кардиото, позингът - той е изключително важен, защото каквото и да си постигнал, ако не можеш да го покажеш, няма как да изпъкне достатъчно и да се оцени.

6. По колко пъти на ден тренираш?

В момента по 1-2 пъти. Сутрин кардио или пък вечер танци плюс основната тренировка.

Преди състезание всеки ден по два пъти, случвало се е и по три.

7. Разнообразно ли се храниш?

Да. Ям пилешко понякога, друг път риба с някакъв въглехидрат. Може да е с ориз или картофи. За закуска обикновено хапвам яйца отново с някакъв въглехидрат - може да е овес или елда. Любимата ми закуска е овес с доза протеин и 15-20 гр. фъстъчено масло с горски плодове. Понякога си хапвам и бананови палачинки. Позволявам си и млечни продукти, но по-рядко, тъй като с годините спираме да ги обработваме както трябва.

Хапвам и доста протеинови барчета - много ги обичам.

8. Какво хапвате точно преди състезание?

Една-две седмици или месец преди състезание, сме на ниски въглехидрати, а в деня преди самото излизане на сцена, хапваме повече въглехидрати - ориз, картофи. Може и пица, но аз, като бикини фитнес състезател, не си го позволявам преди сцената, тъй като е възможно да не излязат достатъчно детайлите.

9. Какво мислиш за хранителните добавки?

Преди състезание е много важно да се приема Креатин, Глутамин, витамините са задължителни, Омега-3 също, тъй като не си го набавяме в достатъчно голямо количество от храната. Също така пия и Детокс чайове, които доста помагат, но когато водиш здравословен начин на живот.

10. Позволяваш ли си “чийт” ден?

Позволявам си почти всеки ден. След сцена естествено има леко покачване на килограмите, което за мен е наред. Да си съвсем “изпилен” не е много здравословно, особено за жена, дори чисто от хормонална гледна точка. Много малко жени се ограничават целогодишно. Аз имам много голямо движение, постоянно съм на крак и си позволявам дори всеки ден нещо сладко или пък пица.

Когато движението е достатъчно, не е необходимо да се изключват тези неща от менюто. За повечето хора, които нямат чак такова движение, препоръчвам, не повече от веднъж в седмицата, да си хапнат това, което им се яде. Така ще презаредят.

Повечето хора месеци наред се лишават от нещо и накрая прекаляват с него.. Просто трябва да има баланс във всичко.

11. Можеш ли да разкажеш как минава един твой ден?

В обикновения ден, през седмицата, ставам сутрин и започвам подготовката на храната си. Храня се по 4 пъти на ден и си приготвям 4 хранения. В началото организацията е малко трудна, но се свиква.

Приготвям си нещата за тренировка, излизам и започвам работа с клиенти във фитнеса от 8 сутринта до вечерта. Имам дупка между клиентите, в която тренирам. Вечерта се прибирам, хапвам, ако трябва се оправям за работа, и съответно имам участия и извън София, така че често ми се налага от залата директно да отида на участие. Случвало ми се е след участие да трябва да отида на работа и в дискотеката. Танците и фитнеса са нещата, които обичам и бих дала всичко за тях.

12. Разкажи за твоите успехи? В момента си на първо място в света?

По успехи за този сезон съм първа в света. Това беше шокиращо за мен. За отрицателно време станах една от успешните бикини фитнес състезателки.

На първото състезание в Сърбия, Diamond Cup, се явих на бикини фитнес девойки и жени и на бикини фитнес абсолютни девойки и абсолютни жени - спечелих и четирите категории, както и първата си ПРО карта. Тя ти дава възможност да се явяваш на състезания с професионални атлети на доста високо ниво.

Преди година станах републикански шампион. За последния сезон на първото ми състезание се прибрах с 4 купи и бях на върха на щастието. После бях на Държавен турнир в Русе - турнир “Трисет”, там взех две купи.

Най-големият ми успех за този сезон е може би Балканското в Северна Македония. Там се явих два дни един след друг, тогава беше рожденият ми ден. Взех всички възможни титли - за девойки, за жени, абсолютни. Спечелих и втората си ПРО карта. Близките години това да спечелиш две ПРО карти е сериозен успех.

След седмица и малко дойде и Европейското. Тогава вече наистина бях по-уморена. В моята категория бяхме 32 жени, което е доста голям брой.

Турнирът беше в Санта Сузана, Испания. Огромна, красива сцена. Треперих само като се качих там. Изправих се срещу 30 жени, които са ТОП. Там позингът не е 5-10 минути, а 20 - седиш в дадена поза, краката ти започват да треперят. Бях 10-та от 32 жени, което пак е огромен успех за състезание от такъв ранг.

13. Какво ти носи спортът?

Дисциплина, много любов, мечти. Започнах да мечтая все повече и повече. Преди, не че не си вярвах, но никога не съм имала много високо самочувствие и самооценка. Когато започнах да тренирам, и особено след първото ми състезание, видях нагледно как аз мога. Тогава реших да започна да се занимавам с клиенти, за да им покажа, че те също могат.

14. Имала ли си моменти, в които си искала да се откажеш?

Винаги има такива моменти, в които се предаваш малко или много, но просто мечтите не ти позволяват.. Има нещо, което те тегли. Аз вярвам много в добрата енергия, в мечтите, в това, че всяка една се сбъдва. Всяка сутрин ставах и си казвах: “Аз съм шампион.” и всяка вечер си повтарях същото - всеки ден и всяка вечер.

Хубаво е човек да си почива все пак - сънят е здраве и сила. Аз изпадах в трудни състояния заради съчетаването на всичко и често плачех.

Виждайки как нещата ти се получават обаче, няма как да не продължиш.

15. От колко време си треньор? Как мотивираш хората, които тренираш?

От една година. Тренирам и жени и мъже. Аз съм техен приятел, споделят ми много, казват им притесненията си, имаме прекрасна комуникация. Когато става въпрос за тренировки обаче и някой каже тежко ми е, отговарям “Няма как да ти е тежко, виждам, че не ти е.”

16. Има ли възраст за бодибилдинга?

Никога не е късно да започнеш, важно е какво си готов да дадеш за спорта.

Препоръчвам да се започне, ако е момиче, най-добре на 16, преди това да не се вдига много тежко. 16 е много добра възраст да се стартира, имаш целия път пред себе си да станеш успешен състезател.

17. Оценява ли се бодибилдингът в България?

И да и не. Определено мога да кажа, че обичам България и навсякъде носим и развяваме българското знаме. На самите състезания, за съжаление, нямаме голяма подкрепа. Например румънците пристигат с голям бус с румънското знаме, целият отбор е в еднакви екипи, а ние си нямахме такива до последно. Те си имат и човек, който да ги представлява, имат спонсори.

За да си състезател в България, трябва да работиш. В случая аз и момчето, с което ходихме на Европейско, той стана абсолютен европейски шампион - Георги Георгиев, работехме на две места, за да си позволим тези състезания. Ти само влагаш. Но пък тези участия носят доста плюсове, хората се запознават с теб. Аз получих много голяма подкрепа от Биляна Йотовска, доста хора споделяха информация за нас, но ни липсват доста неща - спонсори, наградни фондове.

18. Какъв съвет би дала на момичетата, които тепърва започват да се занимават с този спорт?

Да правят всичко балансирано и целенасочено. Да си поставят цел, за чието постигане е нужно време и да знаят това. Да поддържат баланс в храненето си, тренировките. Животът около тях да е една хармония, да са спокойни, за да са здрави.

19. Какво ще пожелаеш на нашите читатели?

Пожелавам им да мечтаят с цялото си сърце и да знаят, че няма нещо, което да не се постига, наистина. Пожелавам им целия успех, да вярват в себе си - това е най-важното.

Instagram: @radostina.rdv

Автор: Симона Коприщенова


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смок

    12 3 Отговор
    Айде, стига с тия мускулести жени!
  • 2 честен ционист

    5 1 Отговор
    Това ще да е най-древният спорт.
  • 3 уникум

    15 1 Отговор
    Тази е за зоологическата градина !!
  • 4 абе,

    18 2 Отговор
    Не ги разбирам жените които си докарват такива грозни тела.Никаква женственост,никакъв финес.Лично мен ме отблъсква такава визия. Съжалявам да го напиша но девойката не само се е състарила/прилича на 40+/но е и възмъжала ...което си направо потрес.
  • 5 ДЛГ

    7 8 Отговор
    Чудесно интервю и статия! Такива млади хора трябва да служат за пример с постиженията и волята им.
  • 6 Един

    14 0 Отговор
    Прилича на изсъхнала жаба! Преди употреба трябва да я намокриш да се поразмекне и чак тогава ... употребяваш! ;)

    Коментиран от #15

  • 7 гост

    8 1 Отговор
    Ха ха и това ли е спорт
  • 8 Мамба

    4 11 Отговор
    Прекрасно и много секси момиче!
  • 9 Варна

    11 4 Отговор
    Това не е спорт, това е комплексарщина!

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хлътев

    1 3 Отговор
    Браво, продължавай все така !
  • 13 Баба Тонка

    1 4 Отговор
    Харесвам млади хора, които имат цел и амбиции
  • 14 БРАВО

    1 2 Отговор
    Браво момиче, алодисменти за постигнатото и пожелания за нови завоевания.
    Само не се главозамайвай от славата и бъди себе си. Успех
  • 15 ВЪПРОС

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    Защо, по твоята жена/приятелка ли съдиш

    Коментиран от #19

  • 16 питанка

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Варна":

    ПО какво съдиш умнико. Твоята по-изящна ли е, съблечи я довечера гола пред огледалото и я огледай.
    Нее, не иЗкам да ни я показваш

    Коментиран от #20

  • 17 123746

    6 0 Отговор
    Готова е за шеф на НАП
  • 18 Браво!

    4 1 Отговор
    Хареса ми интервюто и умереността, която прозира в начина на живот - без крайности, без лишения и глад, но с много движение и активност. Това се опитвам да следвам и аз от доста време и дава резултати. Реши ми много проблеми, които имах за ген. Явно не всичко е даденост, а мързелът пречи.

    Да, визията ѝ може да е малко груба, но все пак това е състезание с определени изисквания. Моята кума е в тези среди и знам колко е трудно да се постигне и задържи такава форма. Лично аз като жена съм за по-женствените форми.

    Но трябва да се говори повече и да се стимулират хората за активен живот докрай. Не е само до килограмите и естетиката, а до здравето.

    Коментиран от #21

  • 19 ОТГОВОР

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ВЪПРОС":

    По тебе - гузни негонен - съдя.
  • 20 въпросителна

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "питанка":

    Неговата - дали е по-изящна, по-фина, по-шармантна... или не, но не ни я вре в очите. "Малка" разлика, трудноуловима за " мислители" като милостта ти
  • 21 Машалла

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Браво!":

    Аслъ, бая зор се иска, за да се постигне и задържи подобна... де-форма(ция)... И не много акъл...
  • 22 Поздрави

    0 0 Отговор
    Какви са тактико техническите й данни? Тренира ли вътрешни мускули? Дано щото ми се вижда външно поувяхнала за 21