Last news in Fakti

24 Октомври, 2013 14:34 1 786 0

Излекуваха ХИВ-позитивно бебе

  • хив-
  • бебе-
  • спин-
  • дете-
  • излекувано

Детето не е показвало симптоми на вируса след 18 месечно прекъсване на лечението

Излекуваха ХИВ-позитивно бебе - 1
Ръководителят на екипа е д-р Дебра Персод

Американски лекари излекуваха бебе, родено с вируса на ХИВ. Детето все още не е показало никакви забележими симптоми на вируса в кръвта си, въпреки че лечението, на което е било подложено, от самото си раждане е приключило преди 18 месеца, пише вестник "Индипендънт".

Лекарите имат убедителни доказателства, че са постигнали трайна, а вероятно и окончателна ремисия при детето, което вече е на 3 годишна възраст. То било диагностицирано още в утробата на майка му. Медиците използвали три различни коктейла от лекарства в рамките на 30 часа след раждането. Те поели риска и решили да не чакат резултатите от изследването, както се прави обикновено. Седмица след старта на ударното лечението те сменили лекарствата.

В доклад, публикуван от медицинското списание „New England Journal“ се казва, че само за месец вирусът намалял до неуловими нива. Лечението продължило до 18-месечната възраст на детето, когато лекарите загубили контакт с пациентка през март.

След като майката довела отново детето в болницата лекарите направили допълнителни тестове, които не показали и следа от вируса у детето, въпреки че детето не било приемало лекарства повече от 10 месеца.

"На възраст от 36 месеца , най-малко 18 месеца след прекратяване на лечението, детето няма признаци че е ХИВ-позитивно ", пише изданието.

Постижението е първо по рода си в медицината и дава насока колко сериозно и бързо трябва да се лекуват такива случаи.

Ръководител на екипа е д-р Дебра Персод от детската болница "Джон Хопкинс" в Балтимор. Самите лекари не искат да твърдят, че са излекували детето, защото няма установени критерии за времето, което трябва да е изминало, за да бъде обявен някой за изчистен от вируса ХИВ. Затова го наричат ремисия.

Повечето бременни с ХИВ в САЩ получават лекарства за СПИН, за да бъде намалена опасността вирусът да се прехвърли върху бебето. Майката от Мисисипи обаче не е ходила на лекар през бременността и заразата била установена чак при раждането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА