Last news in Fakti

5 Януари, 2024 15:58 1 036 5

Воденето на дневник пази мозъка

  • дневник-
  • мозък-
  • ум-
  • мозъчно здраве-
  • психолог

Психотерапевт горещо препоръчва да водим дневник, за да опазим мозъчното си здраве и да имаме здравословен отдушник за емоциите си

Воденето на дневник пази мозъка  - 1
Снимка: Shutterstock

В съвременния свят - често смятан за прекалено забързан и дигитален - би ли могло нещо толкова просто като воденето на дневник на ръка да ни помогне да прочистим главите си?

Според Джулия Самуел, психотерапевт и автор на книгата "Grief Works" ("Скръбта работи"), това е напълно вярно. Пред BBC Самуел сподели: "Много добре е доказано, че когато пишем това, което чувстваме, освобождаваме емоциите си, както бихме направили, ако ги изкажем".

"Всъщност воденето на дневник е също толкова ефективно, колкото терапията при психолог – помага за регулиране на емоциите, тревогите и стреса, дори подобрява имунната ни система, настроението ни и често решава проблеми.“, категорична е тя.

Самуел добави, че независимо дали дневниците са предназначени за четене някога в бъдеще или не, "това, което ни успокоява, е освобождаването на емоцията и изясняването чрез писане“.

Хората, които пишат дневници със знанието - или може би с надеждата - че техните най-съкровени мисли и чувства ще бъдат прочетени в бъдещето от други, също могат да се възползват от успокояващия ефект, който воденето на дневник може да има, пише Фокус.

Травис Елбъроу, автор на "Нашата история на 20-ти век", каза пред BBC News, че писането на дневници е полезно както за хората тук и сега, така и за онези в бъдещето. Освен че са "отдушник за творчество" за писателите, той казва, че дневниците от миналото могат да предоставят уроци за първоначалните вярвания при създаването на много иновации, които вече стабилно са навлезли в живота ни.

Елбъроу разкрива, че исторически дневници често включват аргументи и факти, "които по-официални източници не забелязват или просто решават да не споменат".

Историкът от университета "Ексетър" Алън Уити вярва, че дневниците могат да бъдат "изключително богати исторически източници", полезни записи от ежедневието или напомняне за значими лични събития.

Но може да има и негативи, като чувство за вина, когато сте изостанали в писането, обяснява Катрин Картър пред BBC News.

Професор от университета "Уилфрид Лорие", който преподава курсове по автобиография и описване на живота, твърди, че дневниците всъщност никога не са лични, независимо от намеренията на автора.

"Бих предположила, че настрана от дългата история на воденето на дневник като доста публична дейност, не винаги е предназначено да остане лично дори в наши времена“, обяснява тя.

Елбъроу също така подчертава как хората, които четат дневник, критичен към тях, могат да се разстроят - гледна точка, подкрепена от д-р Уити, който добавя, че редовното писане изисква усилия и дисциплина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    4 1 Отговор
    Това са глупости не е нужно да пишеш какво мислиш ,твоите проблеми и мечти защото вече стават някой ден достъпни за близки или други хора когато не го напишеш сам си господар на себе си .Някой по хитри хора като лъжливи приятели или мъж/жена гонещи интерес може да ви маниполира или спечели но не истински.Никога не съм имала ,водя си само някой неща цитати,интересни неща от книги и то днес в лаптопа ,телефона къде си играя да го пиша на лист това е отживелица.И заема място и самата хартия,мастило ..с времето избледнява едно време служиха и за подпалки за буркани ,лютеница ...На базата на такива глупости има легенди и предания и днес дори се връзват много хора приема всичко че е истина някой са прекалявали с фантазия после сме го нарекли личен дневник
  • 2 урко

    4 0 Отговор
    Скъпо дневниче, днес ми се искаше да бушонирам началника си, но се освестих и само му теглих една... После пък жената ме ядоса и на нея теглих една. Айде до утре, когато пак ще пиша
  • 3 Дневниците на вампира

    0 2 Отговор
    Чесънът пази мозъка, не дневника.
  • 4 Идън

    3 0 Отговор
    1. Ароматерапия преди сън 2. Малко шоколад 3. Движение. Преди сън - нафъкваш 2-3 пъти пазвата с любимия парфюм Изяждаш една шоколадова бонбона и събуждаш този до теб... да се движите да оросите мозъка. На сутринта дишане на балкона- 1 чаша хладка вода и четеш фактите с кафето и една друга благина... и не кихайте в пепелника.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.