Last news in Fakti

14 Януари, 2024 16:26 3 332 12

Как живее днес скулпторът Георги Чапкънов?

  • георги чапкънов-
  • скулптор

В момента Чапа не рисува, тъй като предпочита да изкарва времето си в разговори с приятели и познати в хосписа

Как живее днес скулпторът Георги Чапкънов? - 1
Снимка: БГНЕС

Гениалният скулптор Георги Чапкънов ще излезе за рождения си ден на 24 януари от хосписа, в който живее от няколко години насам. Знаменитият художник ще остане почти две седмици след това у сина си, режисьорът Тодор Чапкънов.

„Ще го вземем при нас за малко, добре му се отразява да е сред внуците си. Въпреки че нямаме възможност да се грижим за него професионално, както го правят в дома все пак ще го наглеждаме. Иначе татко се крепи, има изключителен дух“, казва синът на Чапа Тодор, който единствен от тримата му наследници наред с Крум и Константин, се грижи за него.

В момента Чапа не рисува, тъй като предпочита да изкарва времето си в разговори с приятели и познати в хосписа. „Постоянно ме навестяват. Гледам, че останалите хора почти ми завиждат, защото не съм останал без наблюдение „отвън“. Какво да направя, обичат ме хората. Не ме е страх от смъртта мен, толкова любов срещнах, особено сега, като по-възрастен, че я чакам тази смърт със спокойствието на един остарял човек“, каза пред “България Днес“ скулпторът на изложбата, която той направи миналата година. Тогава Чапа сподели, че най-много в живота го крепи любовта на неговия син Тодор и внуците му. „Имам и много приятели, не ме оставят сам“, сподели Чапа.

„Казал съм на Тоди, сина ми, да е спокоен, като пукна. Да ме кремират, да няма ковчези, венци, да ми разпръснат пепелта над морето и да се свършва“, споделя творецът.

С едно напълно сляпо око и друго с катаракта Чапкънов гледа телевизия и чете с лупа, понякога книги, понякога вестници.

Доскоро Чапа получаваше пенсия от едва 312 лева. През 2021 г. му бе присъдена и персонална доживотна за заслуги в размер на 700 лева. Сумата обаче още е крайно недостатъчна, за да покрие разходите за престоя му в хоспис, които се поемали от неговите деца.

„Татко редовно се храни, готвят му разнообразни менюта и съобразени с неговото здравословно състояние. Когато е сам, яде всичко, а това не е много добре“, сподели още Чапкънов.

„Четири пъти вече минавам трапа. Това ме кара да мисля, че Бог ме обича, чувствам се блажен, нищо, че не можах да прокопсам в богатството - искам да успокоя завистниците, че не съм богат“, сподели ни Чапа. преди да влезе в хосписа.

Скулпторът е създател на много релефи, портрети и статуи не само в България, но и по цял свят. Негови творби са били излагани в Ермтажа в Санкт Петербург Пушкинския музей в Москва, сградата на Международния олимпийски комитет в Лозана и много други. Освен това е съавтор на актуалния герб на България.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    9 1 Отговор
    Дай боже всекиму такива трима наследници, като на Чапата.
  • 2 Последния Софиянец

    8 7 Отговор
    Днес мъж с чук атакува статуята на Света София.

    Коментиран от #3

  • 3 Най-големия срам Е,

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    че тоз мъйймун нарича Радина Червенова за модел на тая Гръзотия
  • 4 Българин

    12 6 Отговор
    Тоя е сатанис! И специално е направил оня сатаниски тотем насред софия!
  • 5 Наблюдател

    11 11 Отговор
    Като му хвърлят пепелта в морето, да вдигнат с един кран и чудовищната статуя на Света София, която поръчково е направил като транссджендър вещица с кукумявка, символ на смърттта, погребална маска и ужасяваща визия и да я хвърлят и статуята с него. Не му щем урродливото "изкуство".

    Коментиран от #8

  • 6 АГАТа Кристи

    2 6 Отговор
    ФАСАДА !!! ...
    А зад нея се крие НЕТУКИЗ !!!
    И от двете страни !!!
    Да не можеш да дадеш спокойни старини на този, който те е създал и се е лишил от залъка си, за да можеш ти да си добре....
    А от другата страна - да защитаваш този който те е "изтеглил с куклата на бунището" /като в онази приказка/... - не го разбирам...
    Това душевен онанизъм ли е, или раково образование в името на семейното ПЕРДЕ, двупосочно афиширано ???

    Коментиран от #7

  • 7 АГАТа Кристи

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "АГАТа Кристи":

    ... НЕПУКИСТ...
  • 8 Тук единственото уродливо

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    нещо си ти, вкупом с цялата ти максудска рода, голубчик!
  • 9 Голата Истина

    5 5 Отговор
    Срам за неговите синове.Да не може да си гледаш родният баща
  • 10 Здрасти

    0 3 Отговор
    Боли ме куа къде е и кво прави
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джон

    3 2 Отговор
    Статуята на Света София е била замислена да стои на мястото на петолъчката на Партйния дом, по думите на самия скулптор. Затова комунистите не я харесват.