Last news in Fakti

19 Януари, 2024 15:29 1 509 7

Как влюбването се отразява на мозъка? Науката отговаря

  • любов-
  • влюбване-
  • влюбени-
  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • учени-
  • наука-
  • хормони-
  • допамин

Учени обясняват какви процеси протичат в мозъка, когато се влюбим

Как влюбването се отразява на мозъка? Науката отговаря - 1
Снимка: Shutterstock

Когато сме влюбени, често казваме на шега, че някой ни е завъртял главата. С пеперудите в стомаха често идват и други екстри - като разсейване от ежедневните задачи или пък глупава усмивка, която се появява на лицето ни само при мисълта за обекта на любовните чувства. А сега вече имаме научно оправдание за всичко това, защото любовта доказано променя случващото се в мозъка ни, пише lifestyle.bg.

Учени от University of Colorado at Boulder правят интересно изследване, с което доказват, чe мозъкът ни произвежда хормона допамин в по-големи количества, когато сме с половинката си. А след раздяла този "уникален химичен отпечатък" се заличава.

Допаминът е този, който ни кара да се чувстваме страхотно след парче шоколадова торта, изпушена цигара или дори доза кокаин. Виновник е и за удоволствието, което изпитваме и от други зависимости като тези към хазарта.

Затова и не е особена изненада, че когато сме влюбени, ние се чувстваме в една или друга степен зависими от партньора си. Именно заради този хормон искаме и да прекарваме колкото се може повече време с него.

Обект на научния експеримент са специален вид гризачи, известни с това, че винаги създават моногамни връзки и са едни от тези от 3 до 5% от бозайниците, които го правят. И те също като хората се стремят да създадат дълги отношения и семейство, а при раздяла страдат много. Чрез наблюдение върху тях учените успяват да установят какво се случва в мозъка ни при интимна връзка и какво - когато тя приключи.

Това е и първото научно доказателство, че невротрансмитерът допамин има основна роля за поддържане на любовта жива. Оказва се също, че някои хора оставят "уникален химичен отпечатък" в нашия мозък, което ни кара да искаме да имаме по-близка връзка с тях и тя да се развива.

С помощта на специални оптични сензори се отчита активността в нуклеус акумбенс - част от мозъка, отговорна за мотивацията да търсим различни награди - от вода и храна до наркотици и други, които предизвикат пристрастяване. И всеки път, когато мишките видят своя партньор, дори преминавайки през различни препятствия, се отчита висок скок в нивата на допамин.

В друг експеримент гризачите се разделят от половинките си за четири седмици, което за тях е прекалено дълго време, в което могат да си намерят и друга половинка. Когато се виждат отново, те се помнят, но този специфичен допаминов пик, техният "отпечатък на желанието" сякаш е изчезнал, обясняват от Science Daily.

Учените смятат, че това е един вид рестарт на мозъка, с който бозайниците стават готови за започване на нова връзка. И това може да е добра новина за всички, които преминават през раздяла или загуба на партньор, защото очевидно мозъкът ни има ефективен начин за справяне с промяната - само му е необходимо малко време, за да започне на чисто.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    6 1 Отговор
    Отразява се затъпяващо, добре че не трае дълго.
  • 2 опала

    1 2 Отговор
    почва да мисли за печалбата

    Коментиран от #4

  • 3 Ше си легам...

    2 2 Отговор
    Отразява се на глава номер 2 и най-вече на джоба!
  • 4 1122

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "опала":

    Несподелената любов е като протегната ръка, която няма кой да приеме отсреща. Не ти остава нищо друго, освен да се оттеглиш.

    Коментиран от #5

  • 5 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "1122":

    Това не е така - въпрос на избор е ако и,, обектът,, е допаминов... така да го наречем...
  • 6 Ццццц

    3 0 Отговор
    Тези разградиха и любовта на молекули , и започнаха да извеждат формули ! Затова няма да познаят , какво е любов !
  • 7 Констатираща

    0 0 Отговор
    Голямо откритие, за което се знае от десетилетия назад! Интересно, че все такива открития се правят ТАМ, като това за топлата вода и тем подобни. Естествено, че мозъкът реагира с отделяне на допамин на всичко, което създава комфорт, спокойствие и безопасност за индивида, което след това го запомня и при подобна ситуация и условия, т.е. в позната среда, реагира по същия начин. Това е естествена реакция на организма за освобожаване от стреса и нормализиране на хомеостазата.