Last news in Fakti

14 Март, 2024 11:58 1 532 6

Мрачно откритие: Масов гроб с над 1000 жертви на чумата е най-големият, откриван някога в Европа

  • масов гроб-
  • жертви-
  • чума-
  • бубонна чума-
  • германия-
  • нюрнберг

Осем ями с жертви на чумата са открити до германския град Нюрнберг

Мрачно откритие: Масов гроб с над 1000 жертви на чумата е най-големият, откриван някога в Европа - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

В Южна Германия са открити ями от времената на бубонната чума, съдържащи останките на поне 1000 жертви. Според археолозите ямите могат да образуват най-големия масов гроб, откриван някога в Европа.

Разкопките, които бяха извършени преди началото на строителни работи в град Нюрнберг, разкриха осем ями, във всяка от които заровени стотици скелети на възрастни, деца и бебета, датиращи от края на 15-ти до началото на 17-ти век.

В две от трите ями, чието разкопаване е приключило, археолозите са открили също керамични парчета и сребърни монети. Радиовъглеродното датиране показало, че керамичните съдове съвпадат с епидемиите от чума, които са се случили между 1622 и 1634 г., а монетите датират от около 1619 г., според изявлението, публикувано от компанията за археологически разкопки In Terra Veritas, предава LiveScience.

"Подобно откритие не се е случвало досега и, честно казано, никой не е смятал, че това е възможно", казва Мелани Лангбайн от отдела за опазване на културното наследство на Нюрнберг в изявлението. "Обектът е от огромно значение за град Нюрнберг."

В периода 1533-1634 г. Нюрнберг страда от поредица от чумни епидемии, които заедно отнемат живота на около 30 000 души, се посочва в изявлението. Тъй като телата се трупат на купчини, властите нареждат те да бъдат погребани в масови гробове извън църковните дворове на града, които обичайно се използват за гробища.

"Тези хора не са били погребани в обикновено гробище, въпреки че имаме определени чумни гробища в Нюрнберг", заяви Лангбайн пред Си Ен Ен. "Това означава, че голям брой мъртви хора е трябвало да бъдат погребани в кратък срок, без да се съобразяват с християнските погребални практики."

Когато са погребвани според средновековната християнска традиция, хората са били полагани да почиват с глава, обърната на запад, и крака към изток, "за да видят Христос, който излиза от изток в Съдния ден". Новите разкопки, от друга страна, разкриват скелети, поставени в седнало положение, обърнати в различни посоки и подредени един върху друг, за да запълнят всяка частица от свободното пространство в ямата. Археолозите открили и тела, лежащи настрани, с останки на бебета и деца, заклещени в пролуките между тях.

Някои от останките били оцветени в зелено поради отлагания от заводите за обработка на метали, които били построени в близост до и върху гробовете през следващите векове, се казва в изявлението.

Засега само три от осемте ями са напълно разкопани и е преброен броят на мъртвите в тях. Според археолозите една от ямите е съдържала 280 тела, въпреки че са открили доказателства, че някои от тях може да са били извадени и нарушени след първоначалното погребение. В друга яма са открити 150 тела, но и този брой е забулен в несигурност поради бомбена експлозия от Втората световна война, случила се в близост до мястото, която през 1943 г. разкъсва някои от скелетите.

Археолозите са преброили и извадили от земята близо 1000 тела, но очакват, че през следващите седмици с продължаването на разкопките броят им ще надхвърли 1500. Ако това стане, обектът в Нюрнберг може да се превърне в най-голямото научно изследван масов гроб в Европа, се посочва в изявлението.

"Скелетите са в много добро състояние за изследване, въпреки настъпилите разрушения," допълва в изявлението Флориан Мелцер, антрополог от In Terra Veritas. "Сега можем да изложим подробно цялата информация, която се съхранява в тези кости, например разпространението на различни видове рак, генетичните мутации, които се проявяват в черепа, определянето на възрастта и пола, състоянието на зъбите и изводите от това за общото здраве и условията на живот в този период."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 самата болест е рядка ,

    6 0 Отговор
    окапва кожата , пребледняване , покафеняване на езика треска , и смърт . Лекували са я с кръвопускане и биле от рога на овни с пуешки нокти . Заравяли ги с всичко за да спират заразата . После започнали да ги изгарят и така потушили епидемиите .
  • 2 Зеленски съм

    8 6 Отговор
    Бързо пратете екипите журналисти и фотографи.

    Идвам да се снимам, за да види ЦЗелият свят зверствата на Путин срещу демократите в ЕС и ... да ми дадат някакви милиарди, ако може. Пак.

    Коментиран от #6

  • 3 Сталин

    6 5 Отговор
    Бързо ,евреите да кажат ,че това е холокост

    Коментиран от #4

  • 4 кой ти е номера на обувките?

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    На IQ теста ти пише същото.
  • 5 СЪБИНКЕ КА.....ЛИНКЕ

    2 3 Отговор
    С КРАКАТА НА ИЗТОК ЛИ ЩЕ ВИДИШ В СЪДНИЯ ДЕН ХРИСТОС
  • 6 Рейгън

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Зеленски съм":

    Типично за Централна Европа. Това са случайни жертви, които причини тиранията, срещу която се бори нашето правителство. Предполагам са били ваксинирани, за да го преодолеят по-леко.