Last news in Fakti

17 Април, 2024 15:56 981 1

За млади родители: Как да поставите граници за близките си, когато имате новородено?

  • бебе-
  • новородено-
  • граници-
  • семейство-
  • приятели-
  • родители

Какво трябва да направят младите родители, когато семейство и приятели искат непрекъснато да видят бебето или да идват на гости с непоискани съвети

За млади родители: Как да поставите граници за близките си, когато имате новородено?  - 1
Снимка: Shutterstock

Предизвикателствата на бременността и раждането на бебето вече са преминали и сте прибрали новия член на семейството вкъщи, но като нови родители ще трябва да поставите граници след пристигането на бебето. За да облекчим неволите ви, цитираме съветите на експерт, който сподели жизненоважни мъдрости за безпроблемни първи стъпки в родителството.

В интервю за HT Lifestyle, д-р Мадхури Буранде Лаха, консултант по акушерство и гинеколог, сподели: “От новите майки се изисква коренно да променят ежедневието си след пристигането на бебето. Опитът да кърмите бебето за първи път в стая, пълна с голямо семейство, не е шега. Освен това ще има постоянни посетители, които да проверяват майката и новороденото. Това е непосилно за новите майки, тъй като те също ще трябва да жонглират между грижите за бебето и домакинските задължения.”

Тя предложи: „Наложително е младите майки да поставят граници както за себе си, така и за членовете на семейството си. Тези граници служат като насоки за зачитане на вашите нужди и тези на другите и ще ви позволят да изградите здрави взаимоотношения през всяка фаза от живота на детето. Определянето на граници е важно за новите родители, тъй като те ще трябва да се придържат към рутината, графиците, съня и емоционалните нужди на бебето. Тези граници ще насърчат здрави взаимоотношения и връзки. Така че опитайте се да поставите граници, без да се чувствате егоистични и се посветете на грижите за бебчето си.”

Тя дава няколко практични насоки за това как новите родители могат да поставят граници с членове на семейството, приятели и роднини:

• Ограничете посетителите у дома след раждането на бебето:

Като се има предвид графикът на бебето, посетителите, включително деца и дори домашни любимци, причиняват неудобство и шум, така че ограничете посетителите у дома. Известен факт е, че бебетата се чувстват неудобно в големи групи и често се разплакват, след като видят непознато лице. По-добре е да ограничите посещенията у дома поне за 6-7 месеца. Освен това посетителите могат да пренесат инфекции или вируси със себе си и това може да бъде още една причина за безпокойство за малкото дете. По-добре е учтиво да откажете на посетителите, вместо да се чудите как да ги изхвърлите от вкъщи.

• Обърнете внимание на собствените си нужди като майка

Не бъдете сурови към себе си и просто се отпуснете. Вземете необходимото количество почивка и време за себе си. Потърсете семейна подкрепа. Вашият партньор може да оригне бебето, докато си почивате или да върши домакинската работа, докато кърмите бебето.

• Поискайте подкрепа без колебание

Абсолютно наложително е да поискате подкрепа от вашия партньор или други членове на семейството. Грижете се за себе си - психически и физическо, и за здравето си, за да можете да се грижите за бебето. Обяснете мотивите и очакванията си на партньора или членовете на семейството, за да потърсите подкрепа и те със сигурност ще ви подкрепят.

За да очертаете граници, като двойка, изяснете пред себе си и партньора си какви ще бъдат тези граници и защо го правите. Уверете се, че и двамата сте на една страница, преди да измислите набор от правила, които трябва и не трябва да се правят в името на бебето.

Бъдете твърди в решенията си и не слушайте митове като:

• Консумирането на определени храни може да доведе до инфекции на шевовете.

• Излизането от къщата ще навреди на майката или бебето.

• Разберете, че ненужните ограничения на храната и безсънните нощи заедно могат да окажат значително влияние върху психичното здраве на майката

• Учтиво отхвърляйте ненужните ограничения, освен ако не сте специално посъветвани от здравен специалист.

• Дайте приоритет на грижата за себе си и разпределете "своето време" без да се чувствате виновни, тъй като това ще помогне за попълване на енергийните нива и ще позволи по-добра грижа за бебето.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бендида

    7 0 Отговор
    Съдейки по името Мадхури, съветите идват от индийски лекар. Техните семейства са многолюдни и вероятно проблемите им нямат нищо общо с нашите. При нас, бабите и дядовците са работещи и ограничени от свободно време.