Last news in Fakti

28 Май, 2024 11:49 1 255 14

Милиардер ще се спусне с нова подводница до "Титаник", за да докаже, че е безопасно

  • милиардер-
  • подводница-
  • титаник-
  • oceangate-
  • titan

Плавателният съд е наречен Triton 4000/2 Abyssal Explorer и струва 20 милиона долара

Милиардер ще се спусне с нова подводница до "Титаник", за да докаже, че е безопасно - 1
Снимка: Shutterstock

Близо година след катастрофалната имплозия на подводницата "Титан" милиардер, инвеститор в недвижими имоти, обеща да се отправи към останките на "Титаник" с нов плавателен съд в дързък опит да докаже, че дълбоководните експедиции са безопасни.

През юни 2023 г. всички петима пътници на борда на подводния апарат OceanGate загинаха, когато той внезапно се взриви под водата. Ужасяващият инцидент постави под съмнение безопасността на екстремния подводен туризъм.

Лари Конър планира да се спусне на 3800 м под повърхността на океана с подводница Triton, заедно с Патрик Лахи - собственикът на Triton Submarines - aмериканска компания, която проектира и произвежда луксозни подводници за изследвания, заснемане на филми, изследване на дълбоки океани.

"Лари ми се обади и ми каза: "Знаеш ли, това, което трябва да направим, е да построим подводница, която да може да се гмурка до дълбочините на нивото на Титаник и да демонстрираме на света, че вие можете да го направите, а "Титан" беше измишльотина", каза Патрик пред The Wall Street Journal.

Патрик обясни как имплозията на подводницата OceanGate е имала "смразяващ ефект" върху интереса към подводниците на Triton, възраждайки "старите митове, че само луд човек" би се впуснал в такива дълбочини. Лари, който е клиент на Triton, е имал желание да започне проект само няколко дни след катастрофата с OceanGate.

"Искам да покажа на хората по света, че макар океанът да е изключително могъщ, той може да бъде прекрасен, приятен и наистина променящ живота, ако се действа по правилния начин," каза Лари. Той добави: "Патрик е мислил и проектирал това повече от десетилетие. Но ние не разполагахме с материалите и технологиите. Не бихте могли да построите тази подводница преди пет години."

Двамата ще се отправи на пътешествие с плавателен съд на стойност 20 млн. долара, наречен Triton 4000/2 Abyssal Explorer. Tочната дата на това дълбоководно приключение остава неизвестна.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    19 1 Отговор
    БРАВО.... ТИТАНИК Е И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ ГРОБНИЦА ЗА МИЛИОНЕРИ..... това, че имаш пари явно не означава, че имаш акъл.....!!!
  • 2 китайски балон

    13 4 Отговор
    Грешка, да беше се обърнал, към руснака Анатолий Сагалевич, да му направи подводница, той знае как! Американците доказаха своята некадърност!

    Коментиран от #5

  • 3 е те канада и юса ги забраниха за година

    2 5 Отговор
    имаше голямо разследване . Успех . Ще срещнат останки от батискафа на милярдерите . Това се казва новина . По евтино беше да изтеглят Титаник с останките му на буксир . Но така е туризъм . 100м желязо 300 000 тона са 40 вагона . Изтеглят го и го разтоварват на сушата . това е . Да плуват . Имат 20 милиона , а това са 40 милиона лева . Тук няма такива богаташи . Туристите са бедни мишоци . Туризма е от англия, полска и румъния - но и те са мишоци . хахахахахахаха Е хотел и туризъм босовете са свръх богати . но не са глупаци .
  • 4 Пич

    6 1 Отговор
    Всички имат право на лична тъпотия , включително и милиардите !!!

    Коментиран от #12

  • 5 Сила

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "китайски балон":

    Знаят как руснаците, знаят..... Доказаха свойте знания, "Комсомолец", " Курск " и още кой знае колко много други за които не се знае.....!
  • 6 Механик

    3 4 Отговор
    Тоя колко месеца ще му събираме крантиите от смачканата консерва?
    Някой може ли да ми обясни, каква е целта на това мероприятие? За какво се харчат толкова много пари и време?
  • 7 Читател

    5 2 Отговор
    Тритон ще отиде при титан.коментар 1 е много прав.
  • 8 Симо

    3 0 Отговор
    Това ми звучи като клюкарско списание! Двама сет им е скучно си звъннали един на друг и единият предложил да си построят подводница. Точка! С това завършва и интересната новина.
    -Абе, дай да си построим подводница!
    -Добре, дай да да си построим.
    Сега вече света ще тръпне в очакване, двама скучаещи дядковци, дали ще се сетят какво са си говорили снощи.
  • 9 Бегай

    5 0 Отговор
    Да се спусне всеки може,но не всеки изплува ...
  • 10 Анонимен

    3 1 Отговор
    Да може там да остане че да не тормози хората
  • 11 Голата истина

    3 1 Отговор
    С тези милиони по добре да лекува и помага на гладни и болни деца.Егати суетата
  • 12 Иван изкукалия

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Айде сичкото милиардер да вземе пример и...по подводниците на 3К метра дълбочина. После и банкерите да ги последват и...света ще стане по-добро място.
  • 13 то и предишната подводна лодка така беше

    1 1 Отговор
    20 милиона долара дават от тях . после билетчета от по 2 милиона долара за 3 пътници . Права по интернет и ТВ за 50 милиона и още 200 милиона от реклами . Абе общо 600 милиона чиста печалба . От всеки американец става търгаш и бизнесмен . Там данъците са по малки . Многото сборища на милиардери и милионери правят лесно прехвърлянето на милиони долари . Играят със Синалоа и Колумбииския и еквадорския картел . Тука сме 40г по-назад . Изостанали и сега ще нападаме СВО и РФ . С голо дупе таралеж да смачкаш . хахахахахахахаха

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.