10 Юли, 2024 16:45 839 3

Бъкингамският дворец отваря за посетители стаята, която води към емблематичния балкон

  • бъкингамски дворец-
  • туристи-
  • британско кралско семейство-
  • балкон

На посетителите обаче няма да бъде позволено да излизат на балкона

Бъкингамският дворец отваря за посетители стаята, която води към емблематичния балкон - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Посетителите на Бъкингамския дворец в Лондон това лято ще могат да застанат зад прочутия балкон, на който често позира за снимка британското кралско семейство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За първи път се отваря за туристи Източното крило на сградата, включващо и Централната зала, където се намира емблематичният балкон.

"Тази стая е част от Източното крило, направено от кралица Виктория и принц Албърт. Точно той предлага да се използва балкона", казва Никола Търнър Инман, куратор в "Роял кълекшън тръст".

"За първи път е използван през 1851 г. за поздрав на бойците, участвали за Кримската война. Така че се ползва от доста дълго време", казва тя.

На посетителите обаче няма да бъде позволено да излизат на балкона, отбелязва Ройтерс. Те ще могат да гледат през мрежестата завеса към церемониалния булевард, водещ до Бъкингамския дворец. В залата има и наскоро реставриран стъклен полилей от 19-и век с формата на цвят на лотос.

Притежателите на билети ще могат да влязат и в Жълтата стая за рисунки, в която са показани предмети от 18-и век, сред които наскоро реставрирани ръчно рисувани китайски тапети и часовник Kylin.

Макар че в някои помещения на Бъкингамския дворец се провеждат обиколки с екскурзовод от 1993 г. насам, достъпът до Източното крило е възможен след петгодишен ремонт, отбелязва Ройтерс.

Бъкингамският дворец отваря за посетители стаята, която води към емблематичния балкон
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Други акценти включват китайски императорски копринени стенни завеси, подарени на кралица Виктория, както и произведения на изкуството на британския художник от 18-и век Томас Гейнсбъро, намиращи се в Главния коридор.

Освен стаите в Източното крило, често използвани за приеми и срещи, както и за моменти на балкона, билетите на стойност 75 британски лири дават достъп и до т.нар. Държавни стаи.

В летния сезон те ще бъдат отворени за посетители от 11 юли до 29 септември. Има възможност за закупуване и на по-евтини билети за Държавните стаи, но всеки, който иска на види новоотвореното крило, ще трябва да чака до 2025 г., тъй като вече са разпродадени, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 УдоМача

    2 0 Отговор
    Ухааа!! Ся има да практикуват Кралски балкининг :D :D :D
  • 3 Боли Макуру

    1 0 Отговор
    Преместих си го от радост.