27 Юли, 2024 17:51 1 776 18

"Опознай съседите": 60-метрова маса затвори ул. „Екзарх Йосиф“ в София (СНИККИ)

  • голямата маса-
  • район оборище-
  • софия-
  • съседи-
  • забавление-
  • храна

Инициативата „Голямата маса“ на район „Оборище“ събра съседи и граждани на столицата да споделят вкусна храна и приятно време заедно

Инициативата „Голямата маса: донеси храна. Опознай съседа“ на район „Оборище“ събира съседи и граждани на столицата да споделят вкусна храна и приятно време заедно.

За първи път събитието е на една 60-метрова маса, на която каним всички да заповядат, да се съберат и да споделим заедно храна, напитки да си поприказваме, каза временно изпълняващият длъжността кмет на район „Оборище“ Милена Алексиева.

„Идеята е в неформална обстановка живущите и гостите на квартала, това е стара София - улиците, „Искър“, „Екзарх Йосиф“, „Триадица“, „Сердика“, да се съберат, да споделят храна и мисли, да се опознаят и да се забавляват. Лятна София е много приятна за такъв тип събития под сенките на даже столетните дървета на знаковата улица „Екзарх Йосиф“, каза още тя.

Събитието продължава цял ден, до 22:00 часа. Ще има много забавления за малки и за големи, музика, работилнички за децата. Има и специален кът за селфи, където посетителите да си направят снимка за спомен.

 

Сред доброволците, участвали в подреждането на „Голямата маса“, са Хестър Гартрел и Максим Пенев. Хестър е от Лондон, Великобритания. Живее в България от четири години, работи в НПО сектора. „Тази инициатива е много хубава, трябва да започнем да говорим със съседите си и със съгражданите си за храна, защото това е тема без конфликт. Ние можем да започнем с това, и после да говорим за по-трудни неща, за решения за квартала например“, каза за БТА Хестър Гартрел. „София е много хубав град. За мен е много важно да бъда част на гражданското общество и не само да живея в апартамента си, много се радвам да бъда тук, да съм част от квартала и част от общността“, каза още тя.

От българската кухня сред любимите ѝ храни са таратор и пататник. „За мен през лятото тараторът е страхотен, защото не искам да ям нещо много тежко. Също много обичам пататник и го приготвям вкъщи, това е любимата ми храна от Родопите“, отбеляза Хестър.

 

Реших да подкрепя инициативата на общината, защото смятам, че е нещо, от което градът като цяло има нужда. Повече създаване на общност, повече събиране на хората от квартала - да се познават, да си разговарят, да си общуват“, каза за БТА и Максим Пенев, който живее в район „Оборище“. Всеки може да донесе нещо от себе си и очаквам да се да се получи много хубав празник за всички хора от квартала, споделяне, среща, разговори, каза Максим Пенев. Това е нещо, което ми се струва, че е ново тук. Срещал съм го в чужбина, живял съм в Германия и много се радвам, че най-накрая и тук започваме да създаваме такива събития, добави той.

„Родена съм тук и съм живяла целия си живот тук. Днешната инициатива е прекрасно събитие, което както видяхме, цели да запознае съседите, защото ние, въпреки че живеем много години тук, не се познаваме“, отбеляза за БТА и Соня Мурджева. Организацията е повече от прекрасна за такъв летен ден, в който се очаква да няма много хора. Всъщност още от сутринта масите са пълни. Хората са усмихнати, заредено е с настроение по улиците, каза тя и продължи: „Музикантите допринасят още повече за това, има и прекрасни кътчета за децата, работилници, страшно вкусна храна и напитки“.

 

Ул. „Екзарх Йосиф“, в участъка между улиците „Бенковски“ и „Будапеща“ остава затворена за автомобили до 22:00 часа за провеждането на инициативата.

Цялата програма и пълният списък с участниците е достъпна на фейсбук страницата на събитието.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    20 14 Отговор
    Хора без работа вместо да хванат да поспортуват, да излязат от тази мръсна София да идат сред природа да свършат нещо полезно тези ще ядат и шият на мръсната улица в бегата.

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Владетел ✡️

    8 6 Отговор
    На бети караконджула ще я пратя да троше камани в някоя кариера
  • 4 Кореняците още

    27 7 Отговор
    преди години изхвърлени от жилищата , а в тях настанени червени селяндури , вече втора , трета генерация ! И вместо да са по селата си , ядат и пият в центъра на София и затварят улици !

    Коментиран от #9

  • 5 Като едно време

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ще чоплят семки.
  • 6 Перо

    8 12 Отговор
    Една добра инициатива!

    Коментиран от #17

  • 7 Васо

    18 8 Отговор
    Нова цигания. Само простотии. Яжте и пийте по домовете си, бе...
  • 8 Перо

    15 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Има време за всичко! Добре е да се познават комшиите, а не да се разминават като в турски гробища!
  • 9 Васо

    20 6 Отговор

    До коментар #4 от "Кореняците още":

    Голяма цигания. Селтаци. Пришълци . Чак си сложили номера СВ... Мухъли, аз не съм от София, но много са ми смешни селтаците, изживяващи се като столичани.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Браво!

    8 13 Отговор
    Най - накрая една хубава инициатива! Дано да я видим и в други градове!
  • 13 Хахаха

    6 6 Отговор
    Па ние си се знаеме бря. Като свърши веселбата и после пак междусъседски войни за квот се сетиш.
  • 14 амче то все

    4 2 Отговор
    гладни каки там
  • 15 до11 сгодни комшийки за иване?

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Килото":

    има бая гладни каки само
  • 16 Ами ти

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Вземи донеси нещо от твоето заведение за масата или само там дето чистиш може да донесеш нещо кафяво.
  • 17 Верно

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    Разни НПО-та усвояват едни пари и се чудят за какво да ги похарчат. Като Колективът пак ще вдига гюрюлтия под прозорците на хората с Реките на София. Ами като толкова се вълнуват да вземат да почистят бурените по тротоарите на София че все пак е европейска столица...
  • 18 ха, ха

    1 1 Отговор
    Луда работа.Следващият път да направят битак.Всеки който има непотребни вещи у дома да ги замъкне там и да става алъш-вериш.