17 Август, 2024 21:08 3 145 12

Дяволското пръскало вече е най-високият водопад на България

  • дяволско пръскало-
  • райско пръскало-
  • водопади

Той измести Райското пръскало

Дяволското пръскало вече е най-високият водопад на България - 1
Снимка: БНТ

Класацията на най-високите водопади в България се пренареди след като учени геолози се заеха да ги описват и проучват, предаде БНТ

Оказва се, че първото място е за Дяволското пръскало, а не за Райското пръскало. Водопадите се измерват с прецизна апаратура за първи път по специален научен проект.

До този момент никой не е проучвал водопадите на България, няма техен регистър, не се знае и точната им бройка. Наш екип се включи в измерването на водопад Горица.

В подножието на северния склон на Рила, над село Овчарци е поредният, 25-ти водопад, който трябва да опишат. Водопад Горица. Висок е 39 метра, според табелката. Не е от големите, но определено влиза в категорията водопад. Където се налага предефиниране, заради пълният хаос в титуловането им.

"Защото има водопадчета, които са почти бързейчета от порядъка на метър-два, но по принцип ние сме преценили, че водопади от 3 метра нагоре вече могат да се приемат, че има воден пад на струята. И трябва само да се прецени да бъдем над 30 градуса", казва доц. Борислав Александров - преподавател по геодезия в УАСГ.

Горният ръб на Горица тук е доста недостъпен, затова се налагат специалните алпийски умения на планинския водач в групата. За по-прецизното измерване, той ще трябва да качи до там един щок.

"Eдно от най-важните неща при заснемането е да имаме чиста видимост към горната и долната част на водопада Трябва да сложим тотална станция или лазерен далекомер. Ето един пример за лазерен далекомер, а тоталната станция е нещо доста по-голямо. Тя навръзва всичко към GPS координати", обясни Момчил Цветанов - планински водач.

Освен хаотичните претенции заради липсата на критерии за водопад, геолозите се натъкват на огромни разлики между заявените и реалните височини. Така че пренареждането в класацията на първите е доста сериозно.

"Това, което се знае масово от хората е, че Райското пръскало е най високият - 124,60 м. Оказа се, че Дяволското пръскало от северната страна на връх Ботев е 202 метра и половина. Видимското пръскало се оказа също по висок от 159 метра, Врачанска скакля се оказва 143. Те не са мерени по този прецизен начин, който ние гарантираме", каза доц. Борислав Александров - преподавател по геодезия в УАСГ.

Краят на проучването може и да избистри някакъв общ брой на водопадите. Но и това се оказва доста сложен въпрос.

"Стотици, в България са стотици, но много голяма част от тях са пресъхващи. Ние се стараем да работим на тези, които са непресъхващи - целогодишни", каза доц. Борислав Александров.

А Горица вече има точни мерки. 34 метра. Но преди и след нея има още два водопада - съответно - 5 и 10 метра. Дали ще ги сборуват или не - тежката дума ще е на геоморфолозите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгени от Алфапласт

    6 13 Отговор
    Вдовицата ме води веднъж там, нищо особено не е. Сексът горе-долу биваше, поне водата помага да не се прежурям с тая вагинална сухота.
  • 2 Да,бе

    16 6 Отговор
    Водопад без вода,но с директорски борд...Това ни донесе "демокрацийката",но пък си заслужихме всичко,което ни се случи и продължаваме.Копаем в черна дупка.
  • 3 Факт

    7 1 Отговор
    Трябва да отидем!
  • 4 Пешо

    14 5 Отговор
    Ами да, не може Райското да е водещо в България вече, отпред излиза Дяволското.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ноки

    2 2 Отговор
    Посетете ,,Сувчарското пръскало,, ,Христо Даново
  • 7 Както върви

    4 1 Отговор
    Скоро ще са сухите пръскала натам отиват нещата аз съм от тоя ригеон и помня като дете какви бяха реките само за 30 / 40г.нещата се измениха коренно
  • 8 Смешното е,

    7 0 Отговор
    че всички сме чували за Райското пръскало, от къде го извадихте това?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Даньо

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "интетересно":

    Ами пуста мода... нали трябва да сме различни
  • 12 МНЕНИЕ

    0 0 Отговор
    Гледах полувинчасово предаване по ТВ, как се гъзурчеха с някакви -уж уреди и изведнъж отсякота...той е най високия. И кому бе нужна тази смяна
    А защо Крошунските водопади са водопади, а това пръскало