29 Август, 2024 16:45 1 749 7

Защо дремките през деня са полезни?

  • дрямка-
  • почивка-
  • здраве-
  • ползи за здравето

Важно е дремките да се правят в подходящо време

Защо дремките през деня са полезни? - 1
Снимка: Shutterstock

Дневните дремки, или кратките моменти на сън през деня, са практика, която хората по света използват от векове. Въпреки че в някои култури те са възприемани като естествена част от дневния ритъм, в други дремките често се свързват с мързел или липса на продуктивност. Въпросът дали дремките по време на деня са полезни за здравето и благополучието привлича вниманието на изследователи, които се опитват да разгадаят как тази кратка почивка влияе върху организма и мозъчната дейност.

Подобряване на когнитивната функция

Една от най-големите ползи от дневните дремки е тяхното положително въздействие върху когнитивната функция. Множество изследвания показват, че кратка дрямка може да подобри паметта, концентрацията и способността за учене. Това се дължи на факта, че сънят играе важна роля в процеса на консолидиране на паметта – процесът, при който новонаучените информации се затвърдяват в мозъка. Дори кратки дремки от 10 до 20 минути могат да помогнат на мозъка да „освежи“ способностите си и да възстанови концентрацията, което е особено полезно за хора, които работят интензивно или се занимават с умствени дейности.

Подобряване на настроението и намаляване на стреса

Дремките също така могат да имат положителен ефект върху настроението. Краткият сън може да намали усещането за стрес и да повиши нивото на доброто настроение. Този ефект се дължи на факта, че по време на сън тялото понижава нивата на кортизол – хормон, който се свързва със стреса. В резултат на това хората, които редовно си позволяват кратка дрямка, често се чувстват по-спокойни и по-оптимистични след това. Освен това, дремките могат да бъдат мощен инструмент за възстановяване на емоционалното равновесие след емоционално натоварващи преживявания.

Подобряване на физическата активност

Дремките могат също така да подобрят физическата активност и общата продуктивност. Когато тялото получава достатъчно почивка, то е по-способно да се справи с физическите изисквания на деня. Кратка дрямка може да помогне за възстановяване на мускулите и за презареждане на енергийните запаси, което е особено полезно за спортисти или хора, които се занимават с физически труд.

Предотвратяване на изтощението

В съвременния свят, в който много хора страдат от хронично недоспиване, дремките могат да играят важна роля в предотвратяването на изтощението. Хроничната липса на сън е свързана с множество здравословни проблеми, включително повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, депресия и нарушена имунна функция. Кратките дремки могат да компенсират част от недостига на сън, като предоставят на тялото и мозъка необходимата почивка.

Как да направим дремките по-ефективни?

За да се възползваме максимално от ползите на дневните дремки, е важно да спазваме няколко основни принципа. На първо място, дремките не трябва да бъдат твърде дълги – 10 до 20 минути са идеални за „освежаване“, без да навлизаме в по-дълбоки етапи на съня, които могат да доведат до чувство на объркване или сънливост след събуждане. Ако времето позволява, може да се практикуват и по-дълги дремки от около 90 минути, които включват цялостен цикъл на сън и събуждане в по-освежено състояние.

Също така, важно е дремките да се правят в подходящо време – ранният следобед е оптималното време, защото е близко до естествения циркаден ритъм на тялото. Ако дрямката е твърде късно през деня, тя може да затрудни заспиването вечер.

Дремките през деня са не само приятен начин да се отпуснем, но и ефективен метод за подобряване на когнитивната функция, настроението и физическата активност, пише puls.bg. Те могат да бъдат особено полезни за хора с интензивен начин на живот или тези, които страдат от недоспиване. За да се извлекат максимални ползи, е важно да бъдат кратки и в правилния момент от деня. В крайна сметка, дремките са ценен инструмент за поддържане на добро здраве и баланс в ежедневието.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    3 2 Отговор
    забежките през деня са полезни с моми като на снимката?
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    Моята е час и 30 минути колкото обедната почивка . Ако няма много работа и повече .
  • 3 Айсън

    1 0 Отговор
    Айде лек сън!
  • 4 Будя се в 11:30. Лягам в отново в 12:30

    2 0 Отговор
    Събуждам се в 17:15. В 19:15 се лягам пак и се будя в 20:00. Лягам си отново в 22:15. Ама не мога да си намеря работа, която да съвпада с режима ми. Помощ!
  • 5 Нормалния

    1 5 Отговор
    Стига с тези глупости, събуждам се сутрин и си лягам вечер. Какви са тези мързеливщини?
  • 6 Факт

    2 0 Отговор
    Всяка почивка е полезна!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.