16 Юни, 2014 14:50 6 311 0

Откриха революционно лечение за хепатит С

  • откриха-
  • революционно-
  • лечение-
  • хепатит с

Терапията ще е достъпна в Европа от началото на 2015 г.

 Едно от най-тежките хронични заболявания на 21. век – хепатит С, вече ще бъде напълно лечимо. Лекарите ще овладяват хроничната вирусна инфекция в 91-98% от случаите, докато ефективността на прилаганата в момента терапия с интерферон и други медикаменти е около 60%. Очаква се от 25 януари 2015 г. революционната терапия да се регистрира официално в Европа. Това стана ясно по време на симпозиума „Бъдещето в лечението на хепатит С“, който се проведе в рамките на XII Национален конгрес по гастроентерология в НДК.

„Предстои огромна революция в лечението на хепатит С. Новите лекарства ще лекуват инфекцията за много кратко време – няколко месеца, и човек изцяло ще се изчиства от инфекцията. Хепатит С от медицинска гледна точка скоро ще бъде абсолютно решен проблем. Остава обаче проблемът как ще открием пациентите, ще имаме ли скринингови програми, ще могат ли държавите да осигуряват достатъчен финансов ресурс за лечението на тези пациенти, ще имаме ли достатъчно подготвени медицински кадри, които да се справят с това заболяване? Какво ще се случи с проследяването на тези пациенти след това? Това са куп сериозни въпроси, които зависят от политиците. Лекарите намериха решение, това е огромна революция. За пръв път ще имаме лекарство, което атакува вирус и унищожава вирус. Ние трябва да се възползваме от тази революция. Сега на ход са политиците“, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на „Хепасист“ и член на борда на ELPA.

Новите, свободни от интерферон терапии имат по-добра поносимост, по-кратка продължителност – до 3 месеца, и удобството на приложение – таблетки през устата. Досега известната терапия срещу хепатит С продължава 6 или 12 месеца, а съпътстващи заболявания, като сърдечносъдовите, диабет или затлъстяване, възпираха излекуването. Другите ограничения пред досегашните познати методи са, че по-трудно се постигаше резултат при хора с цироза на черния дроб, както и появата на множество странични ефекти, които понякога са по-тежки от самото заболяване.

„Най-революционната част от бъдещата терапия на вируса са свободните от интерферон ензими, при които има много висока ефективност. Както е известно, вирусът причинява множество странични ефекти, които понякога са по-тежки дори и от самото заболяване. Засега резултатите показват 97% излекуване измежду пациентите с генотип 1 на вируса след 8- до 12-седмично лечение, независимо от това дали лекарствата са комбинирани, или не с рибавирин.

Другият плюс е, че медикаментите вече ще са под формата на хапчета за перорална употреба за разлика от досегашните лекарства, които се поставяха интравенозно“, каза проф. д-р Матева, национален консултант по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

85% от инфектираните с хепатит С нямат симптоми

Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава основно по кръвен път. 85% от инфектираните нямат симптоми до момента, в който не се проявят първите усложнения от дългогодишното носителство на вируса – чернодробна цироза и рак на черния дроб. Една малка част от хората, или близо 15-16% от заразените, прекарват т.нар. остър хепатит и оздравяват.

110 000 българи са болни от хепатит С

Над 110 000 българи са болни от хепатит С, но само една малка част знаят за заболяването си и се лекуват. Недиагностицирането и нелекуването на болните с хепатит С струва огромни средства на обществото: под формата на директни разходи за лечението на цироза или рак на черния дроб и индиректни – от загуба на работоспособност.

Генотип 1 на хепатит С е най-често срещан у нас

Вирусът на хепатит С е много изменчив и има няколко генетични варианта – от 1 до 6, както и няколко подварианти, които се определят от еволюцията на заболяването. Например генотип 1 се развива по-бързо от останалите. Приема се като най-трудния за лечение. Той е и най-често срещаният у нас. Новото лечение без интерферон визира именно генотип 1, за който досегашната интерферонова терапия не е особено ефективна.

Смъртността от хепатит С в Европа е около половин милион души годишно

В световен мащаб около 160 милиона души страдат от хронична инфекция с хепатит C и около 3 до 4 милиона души се заразяват всяка година. В Европа приблизително 17,5 милиона души страдат от хроничен хепатит С, като генотип 1 е най-често срещаният. Смъртността от хепатит С е около половин милион души годишно. Между 280 000 и 300 000 загиват поради усложнения от чернодробната цироза, предизвикана от вируса на хепатит С. Около 200 000 загиват, защото развиват карцином на черния дроб.Средната смъртност е между 3 и 11 на 100 000 души.

Над 93% от хората, които са диагностицирани и се лекуват към този момент, са на възраст под 50 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА