Празнуваме световния ден на динята: Любопитни факти за лятното изкушение

3 Август, 2025 12:23 2 165 13

  • световен ден на динята-
  • ден на динята-
  • диня-
  • празник-
  • плод

Какво не знаем за вкусната и сладка диня - рекордьор сред плодовете по съдържание на вода

Празнуваме световния ден на динята: Любопитни факти за лятното изкушение - 1
Снимки: Shutterstock

Днес светът отбелязва Деня на динята, един от най-обичаните летни празници в Съединените щати, който постепенно набира популярност и в други части на света.

Динята е изключителен плод със съдържание на вода около 92%, което я превръща в един от най-добрите естествени източници за утоляване както на глада, така и на жаждата през горещите месеци. По този показател динята е абсолютен рекордьор сред плодовете, сочат данни на Американската диетична асоциация.

В България динята е известна под различни наименования – карпуз, любеница или бостан, а според класификацията на земеделските култури тя се определя като плодов зеленчук. Плодът има гладка зелена или жълта кора и обикновено сочна, сладка червена вътрешност, но са известни и сортове с жълта или оранжева сърцевина. Родината на динята се смята за Южна Африка, където съществува най-голямото генетично разнообразие на този вид. Кореновата система може да достигне до два метра дълбочина и три метра в диаметър, а стъблото се развива по повърхността на почвата с няколко скелетни разклонения.

Динята е не само популярна като свеж летен плод, но и като универсална съставка в различни национални кухни. В Китай кората на динята се използва в готварството – пържи се, вари се или се маринова и често присъства в салати и топли ястия. При приготвяне, кората се обелва и се готви с олио, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата диня намира приложение и в руската кухня, където е известна като пикантен деликатес. В някои региони на Индия и Близкия Изток изсушената и изпечена кора се използва като гарнитура.

Семената на динята също имат висока хранителна стойност – те съдържат мазнини, белтъчини и минерали. В Китай те се консумират печени и овкусени, подобно на слънчогледовите семки, докато в Западна Африка се използват за производство на растително масло или се добавят към традиционни ястия като супи и яхнии. В последните години се отглеждат и сортове с по-малко водниста маса и по-голямо съдържание на семена, предназначени специално за добив на масло.

Американската асоциация на производителите на диня отбелязва, че консумацията на диня допринася за добрата хидратация и осигурява важни витамини и антиоксиданти, сред които витамин C, витамин A и ликопен.

Ето още няколко любопитни факти за динята:

  1. Динята произхожда от Африка, а диви разновидности все още се срещат в пустинята Калахари.

  2. Първите сведения за култивиране на диня датират отпреди над 5 000 години в Древен Египет – изображения на диня са открити в гробници на фараони.

  3. Динята е близък роднина на тиквата, краставицата и тиквичките, тъй като всички те принадлежат към семейство Тиквови.

  4. Съществуват над 1 200 сорта диня по света, които варират по форма, размер, цвят на кората и вътрешността.

  5. Безсеменната диня е създадена през 40-те години на 20-ти век в Япония, чрез специални селекционни методи.

  6. Динята съдържа мощния антиоксидант ликопен, който се свързва с намален риск от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.

  7. Най-тежката диня в света е отгледана в САЩ и е тежала 159 кг според Книгата на рекордите на Гинес.

  8. В някои страни динята се консумира със сол, сирене или подправки – в Турция, България и Гърция, например, е популярна комбинацията със сирене.

  9. В Китай и Япония се отглеждат квадратни дини, които по-лесно се транспортират и съхраняват, като формата им се постига с помощта на специални калъпи.

  10. Динята може да бъде използвана и като натурална маска за лице – сокът ѝ има освежаващи и хидратиращи свойства.

Денят на динята е не само празник на лятото, но и повод да се обърне внимание на значението на разнообразното хранене и на традициите, свързани с този плод по света.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Новичок

    6 5 Отговор
    Хайде спрете се със тия американски измишльотини. Набирал бил популярност.Пфу...

    Коментиран от #3

  • 3 Нека да пиша

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Новичок":

    Друго е да празнуваш някой алкашки руски празник.
  • 4 пишете колко да не зàспите

    10 0 Отговор
    Земите се уточнете на какво точно е световен ден днес, че малко по-надолу, викате, че е световен ден на приятелството.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хейт

    4 3 Отговор
    Поредния измислен празник.
  • 7 Евгени от Алфапласт

    10 2 Отговор
    Не се сещам точно, но мисля, че тия дни трябваше да има и Ден на Клечките за уши. Забравил съм датата. Да не пропуснете такъв светъл ден...

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПласТ маса

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Евгени от Алфапласт":

    Ти ще празнуваш с клечка за PCR, щото са по-дълги...
  • 10 МЕТАФОРИЧНО

    0 1 Отговор
    ТОЧКА ТРИ 3 ОТ ЛЮБОПИТНИТЕ ФАКТИ
    ЗА Т.НАР.УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ ЛИ Е
  • 11 Уффф ..., Божкеее...!

    5 3 Отговор
    Поредната измишльотина...!
    Сега пък-,,Световен де на динята"...?!
    А кога е световният ден на ...
    ,,Изходящите стомашно-чревни газове"...?!?!
  • 12 Отец Чапаев

    3 0 Отговор
    А в Банкя празнуват ден на тиквата.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.