Днес светът отбелязва Деня на динята, един от най-обичаните летни празници в Съединените щати, който постепенно набира популярност и в други части на света.
Динята е изключителен плод със съдържание на вода около 92%, което я превръща в един от най-добрите естествени източници за утоляване както на глада, така и на жаждата през горещите месеци. По този показател динята е абсолютен рекордьор сред плодовете, сочат данни на Американската диетична асоциация.
В България динята е известна под различни наименования – карпуз, любеница или бостан, а според класификацията на земеделските култури тя се определя като плодов зеленчук. Плодът има гладка зелена или жълта кора и обикновено сочна, сладка червена вътрешност, но са известни и сортове с жълта или оранжева сърцевина. Родината на динята се смята за Южна Африка, където съществува най-голямото генетично разнообразие на този вид. Кореновата система може да достигне до два метра дълбочина и три метра в диаметър, а стъблото се развива по повърхността на почвата с няколко скелетни разклонения.

Динята е не само популярна като свеж летен плод, но и като универсална съставка в различни национални кухни. В Китай кората на динята се използва в готварството – пържи се, вари се или се маринова и често присъства в салати и топли ястия. При приготвяне, кората се обелва и се готви с олио, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата диня намира приложение и в руската кухня, където е известна като пикантен деликатес. В някои региони на Индия и Близкия Изток изсушената и изпечена кора се използва като гарнитура.
Семената на динята също имат висока хранителна стойност – те съдържат мазнини, белтъчини и минерали. В Китай те се консумират печени и овкусени, подобно на слънчогледовите семки, докато в Западна Африка се използват за производство на растително масло или се добавят към традиционни ястия като супи и яхнии. В последните години се отглеждат и сортове с по-малко водниста маса и по-голямо съдържание на семена, предназначени специално за добив на масло.

Американската асоциация на производителите на диня отбелязва, че консумацията на диня допринася за добрата хидратация и осигурява важни витамини и антиоксиданти, сред които витамин C, витамин A и ликопен.
Ето още няколко любопитни факти за динята:
-
Динята произхожда от Африка, а диви разновидности все още се срещат в пустинята Калахари.
-
Първите сведения за култивиране на диня датират отпреди над 5 000 години в Древен Египет – изображения на диня са открити в гробници на фараони.
-
Динята е близък роднина на тиквата, краставицата и тиквичките, тъй като всички те принадлежат към семейство Тиквови.
-
Съществуват над 1 200 сорта диня по света, които варират по форма, размер, цвят на кората и вътрешността.
-
Безсеменната диня е създадена през 40-те години на 20-ти век в Япония, чрез специални селекционни методи.
-
Динята съдържа мощния антиоксидант ликопен, който се свързва с намален риск от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.
-
Най-тежката диня в света е отгледана в САЩ и е тежала 159 кг според Книгата на рекордите на Гинес.
-
В някои страни динята се консумира със сол, сирене или подправки – в Турция, България и Гърция, например, е популярна комбинацията със сирене.
-
В Китай и Япония се отглеждат квадратни дини, които по-лесно се транспортират и съхраняват, като формата им се постига с помощта на специални калъпи.
-
Динята може да бъде използвана и като натурална маска за лице – сокът ѝ има освежаващи и хидратиращи свойства.
Денят на динята е не само празник на лятото, но и повод да се обърне внимание на значението на разнообразното хранене и на традициите, свързани с този плод по света.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Новичок
Коментиран от #3
12:28 03.08.2025
3 Нека да пиша
До коментар #2 от "Новичок":
Друго е да празнуваш някой алкашки руски празник.12:37 03.08.2025
4 пишете колко да не зàспите
12:43 03.08.2025
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Хейт
13:40 03.08.2025
7 Евгени от Алфапласт
Коментиран от #8, #9
14:00 03.08.2025
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 ПласТ маса
До коментар #7 от "Евгени от Алфапласт":
Ти ще празнуваш с клечка за PCR, щото са по-дълги...14:31 03.08.2025
10 МЕТАФОРИЧНО
ЗА Т.НАР.УПРАВЛЯВАЩА КОАЛИЦИЯ ЛИ Е
14:50 03.08.2025
11 Уффф ..., Божкеее...!
Сега пък-,,Световен де на динята"...?!
А кога е световният ден на ...
,,Изходящите стомашно-чревни газове"...?!?!
15:03 03.08.2025
12 Отец Чапаев
16:07 03.08.2025
13 Този коментар е премахнат от модератор.