Last news in Fakti

6 Декември, 2014 17:28 19 676 50

Как лагерите пазеха НРБ

  • лагери-
  • пазеха-
  • нрб-
  • дс-
  • народна власт

Комисията по досиетата излезе с нови разкрития за българския ГУЛАГ, разказва Дойче веле

Как лагерите пазеха НРБ - 1
Лагерът в Ловеч
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Осъществяваните от Държавна сигурност и милицията принудителни изселвания на десетки хиляди "врагове на народа", "бивши хора", "паразити", "недоубита буржоазия", "кулаци", "турски агенти" и дори на "враговете с партиен билет" са били най-често практикуваната административна мярка за удържане на комунистическия режим в България от заграбването на властта през 1944 до самия му край 45 години по-късно. Опасните за "народната" власт "подривни елементи" и техните семейства периодично са били извеждани от големите градове без съд и присъда и прехвърляни в най-затънтените краища на НРБ. Условията на транспортирането им с товарни вагони или милиционерски камиони и по настаняването им в най-бедните села в Северна България са били ужасяващи, както свидетелстват писмата и молбите на жертвите на милиционерския произвол. Някои от тях са публикувани в най-новия 17-ти документален сборник на Комисията по досиетата, посветен на методите за административно и наказателно преследване и смачкване на инакомислещите в НРБ.

Заточението на неудобните за режима хора се превръща в масова практика още през 1948 г., когато ЦК на БКП нарежда да бъде изселено цялото население, живеещо в непосредствена близост до граничната бразда с Турция и Гърция. Целта е да не се допуснат бягства от НРБ и да се смаже бунтът на горяните. Изгонени са и всички съмнителни и опасни за властта хора от широка 25 километра полоса по южните граници. „Да се прочистят всички големи градове“, пише в следващото указание до МВР.

На първо време гоненията прекършват съдбата на 15 хиляди души, една трета от които са софиянци. Метлата на започналия още през 60-те години „възродителен“ процес преминава през всички населени с помаци и турци краища. Само през 80-те години между 40 и 50 хил. етнически турци, които отказват да приемат новите си имена, са изселени от Лудогорието и Източните Родопи, свидетелства бившият политически затворник и сегашен заместник-председател на Комисията по досиетата Айруш Хаджи.

„Да се проведе сгъстяване на София!“

Първите, които се облажват от гоненията на опасните за комунизма градски жители, са преследвачите им от ДС. Още през 1950 година българските чекисти успяват да разрешат жилищните си проблеми в столицата. В прочувствено писмо до ЦК за битовите несгоди на призваните да прочистят София близо 2 000 тайни милиционери от провинцията, министърът на вътрешните работи Руси Христозов предлага за хората му „...да се освободят квартири чрез изселване на активни вражески елементи и паразити“. Още хубави жилища за „верните бойци на Партията“ могат да се намерят и чрез тъй нареченото "сгъстяване" на София, подсеща Христозов. А това означава само едно – "освобождаване" на привлекателни къщи и апартаменти посредством натъпкването на обитателите им при техни близки и роднини. Народната власт вече има известен опит в това от времето, когато по същия начин са били осигурени квартири на военни.

Градът на лудите

Информацията за бруталните издевателства и беззакония срещу инакомислещите в НРБ става опасна за режима покрай опитите му да привлече туристи от Западна Европа - за набавяне на твърда валута.

През септември 1976 г. централата на ДС в София е неприятно сюрпризирана от вестта, че в Кьолн са разлепени плакати, които приканват западногерманците към размисъл дали да посещават морските курорти на държава, в която човешките права нямат никаква стойност. „България е една от малкото страни, в които политическите престъпления се преследват чрез изгнания. Всяка критика и „погрешна“ оценка се наказва със заточаване, срещу което не може да се протестира дори по съдебен път“, пише на плаката, на който „Слънчев бряг“ се асоциира с мъчение, а лагерите са нарисувани с бодлива тел. Като туристи в България бихте ли могли да забравите страданията на тези хора, които се страхуват да умрат от мъчения и нечовешки условия на живот?“, риторично питат авторите на плаката от Кьолн.

„Всеки критик на режима е негов враг. Град Бяла (навярно става дума за едноименния град в тогавашния Русенски окръг – б.а.) е един ужасяващ пример. Наречен е град на лудите. Осем хиляди от неговите жители са всъщност въдворени изселени български граждани. Местните психиатрични заведения имат задачата да обслужват критици на режима, изпратени без лекарско предписание. На остров Белене около 1 300 политически затворници понасят сред блатата наказанието “бой с тояга“.

Адът, наречен ТВО

Едно покъртително писмо от 1945 г. до лидера на опозицията Никола Петков, написано от осъдени от Народния съд „врагове на народа“, дава пълна представа за това, как са се справяли с противниците си комунистическите управници на НРБ. Жестоките условия на труд в каменоделните край Горна Джумая (Благоевград) и непосилните трудови норми и глад, избрани така нарочно от садистични началници на лагерите за да осакатяват или направо убиват въдворените, принуждават последните да молят земеделския водач да се застъпи за връщането им в затвора. Първите опити за екзекуции чрез убийствен труд обнадеждават властта да премине към създаването на българския Гулаг, чието ядро представляват специализираният затвор за политически престъпници в Стара Загора и 15-те най-големи трудово-възпитателни общежития (ТВО), пръснати из цялата страна.

През всичките 45 години комунистическа власт, всеки, дръзнал да критикува, агитира или просто да разкаже виц против режима, е бил заплашен да попадне по бързата процедура в ада на каменни кариери, тухларни, мини и всевъзможни други първобитни производства за неопределен срок. Подобна участ е сполетявала и всеки „враг на НРБ“, за който органите не са могли да намерят годни за изпращане в затвора доказателства за извършено престъпление по някой от осемте най-популярни члена от прословутата Глава Първа на Наказателния кодекс. Най-често обвиненията са били за измяна, клевета срещу партийното и държавно ръководство, вредителство, опит за бягство през границата и прочие.

Според историка Михаил Груев, до 50 на сто от обитателите на ТВО през 40-те и 50-те години на миналия век са били изгонените от ТКЗС кулаци и други селски „буржоа“. Всички сътресения за режима, като „контрареволюциите“ в Унгария и Чехословакия, са пълнели ритмично ТВО-та с представители на интелигенцията, с „бивши хора“ и с „паразитстващи“ младежи.

Между Горки и Дзержински

Влизането или излизането от тези истински лагери на смъртта е ставало със специална милиционерска и прокурорска заповед. Съвсем обичайно е било освобождаването да се случва 6 месеца, или дори две години, след първоначално обявения срок за въдворяване. За „непоправимите“ врагове сроковете на въдворяване са били удължавани средно със седем години, свидетелстват изследователите от Комисията по досиетата Марко Занков и Таня Кирякова. Едно от най-потресаващите неща в лагера на смъртта „Белене“ са надписите на входа и изхода на така наречения „Обект Номер Две“, казва Занков - вместо нацистки клишета като „Трудът прави човека свободен“ или „Всекиму своето“, садистите с червени петолъчки били поставили над входния портал надпис с мисълта на Максим Горки „Човек - това звучи гордо!“. А за да бъде гаврата с жертвите пълна, за надпис върху изхода била избрана крилата фраза на демиурга на болшевишкия терор Феликс Дзержински - „Ако врагът не се предаде, той се унищожава“!

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 359

    1 2 Отговор
    правилно се действаше,всички днешни политици са за лагерите

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    ТАКА ЗАТРИХА ЦВЕТА НА НАРОДА
    ОСТАНА САМО НЕКАЧЕСТВЕНИЯ МАТЕРИАЛ
    ВЕЧЕРТА ИЗЧЕЗВАХА ХОРАТА БЕЗСЛЕДНО

    Коментиран от #13

  • 3 mediator37

    1 2 Отговор
    Тежка тема и не еднозначна, с оглед предстоящото загубване на държавата ни поради етнически и демографски проблеми....
    А при комунистическата държава такива нямаше.

    Защо ли?
  • 4 ицл5

    2 1 Отговор
    дано да ви е ясно че лагерите ги създава Вълко Червенков... а когато Живков повежда борба да го отстрани и взима властта .. една от първите му работи в рамките на месец е да закрие лагрите и да ги пусне от затворите,, политическите затворници,,
    С това много се спекулира че Живков е направил лагерите а той фактически ги е закрил

    http://vbox7.com/play:9f87c407dd

    Коментиран от #16

  • 5 Лото

    2 2 Отговор
    Да, затова сме в това състояние. Всичко нормално беше премахнато от тая държава...
  • 6 брей,брей

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "359":

    Дали ще мислиш така ако посред нощ нахлуят милиционери и отрядници-активисти и отведат баща ти , брат ти или който и да е от семейството незнайно къде ,без съд и присъда,без даже да можеш да се сбогуваш и години да не знаеш нищо за него...Ти да останеш с лепнато клеймо като враг на народа и да те спъват навсякъде и във всичко??? Да не можеш да учиш във висше учебно заведение ,да те пратят (ако си момче) в трудови войски при м...лите или в мотострелковите дивизиони на Елхово,Грудово и Звездец където самоубийствата на войничетата бяха почти ежедневие и жертвите на тактическите бойни учения бяха предварително планирани? Едва ли после ще напишеш това...
  • 7 шофьорът

    1 2 Отговор
    Не си спомням по бай Тошово време да имаше хора да ровът по кофите или да спят по спирките.Заплатите не бяха нещо особено не,че сегашните са по-добри но се живееше по-спокойно.Не съм запознат изложените факти от тези лагери за това се въздържам от коментар.
  • 8 Диман

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "359":

    Само б....ците/червените/ мислят като теб! Жална и майка на България с такива!

    Коментиран от #12

  • 9 ицл5

    0 1 Отговор
    дано да ви е ясно че лагерите ги създава Вълко Червенков... а когато Живков повежда борба да го отстрани и взима властта .. една от първите му работи в рамките на месец е да закрие лагрите и да ги пусне от затворите,, политическите затворници,,
    С това много се спекулира че Живков е направил лагерите а той фактически ги е закрил..

    http://vbox7.com/play:9f87c407dd
  • 10 Кума Лиса

    2 1 Отговор
    "Комунизма е страшно нещо, но още по-страшно и отвратително нещо е антикомунизма на бившите комунисти!" Всички сме к...лета на комунизма!"Адам Микник
  • 11 Неутрален

    1 0 Отговор
    Преименуването на българските мюсюлмани се извършва в края на 1984 г, а ЕДВА СЛЕД ПЕТ ГОДИНИ , през май 1989г започва протестното масово изселване от България. Защо 5 години мюсюлманите чакат, за да се възмутят и обидени да напуснат страната??? Защо, каква е причината? Защо си затварят очите политици и журналисти за тези пет години необяснимо изчакване?
    Какво да кажем за днешните етнически турци, които от применованието на тогавашните турци днес искат един постоянен извор на съвременни привилегии?
  • 12 359

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Диман":

    още по жална ще става с такива като теб
  • 13 199

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    васик стани ми гадже де ;)
  • 14 Десислава Димитрова

    2 1 Отговор
    после се чудите що в бг има олигарси ,що пенсионерите вземат по 200 лева или що е корумпирана съдебната система ?няма за какво мили посткомунистически защитници на насилието,плачещи за милостиня от тиранина . .за вашe съжаление сте обречени на гибел,физическа ,идейна и политическа,щото тва за което мечтаете е дълбоко порочно и несъвместимо с човешката природа.
  • 16 селянин

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ицл5":

    Този репортаж е много полезен да го гледат сегашните младежи с промити мозъци че всичко е било гадно и ужасно преди , пък запада ни е освободил.
    Голата истина си е че преди сме били относително добре, въпреки конюнктурата, докато сега сме едно пълно нищо и всеки ден само се закопаваме все повече. За жалост лека ръка сами разрушихме всичко по най дивашки начин. От целия соц. блок може би сме най малоумната страна сама съсипала се.

    Коментиран от #18

  • 17 Джеръм

    1 2 Отговор
    Много добре си беше по онова време ! Имаше работа за всички и се живееше много по-добре от сега ! Естествено имаше недоволни от режима ,но това бяха разни хулигани или такива на чийто семейства им бе национализирано имуществото в полза на народа и държавата !За голяма част от нормалния работещ човек си беше много добре ! Заплатата като шлосер ми беше около 320лв. а към 87 получавах около 470 лв. ,НО всичко беше около 10 пъти по-евтино т.е. спрямо сегашния стандарт трябва да получавам 3200лв. а аз пак получавам 550! Да се акам на демокрацията ,беззаконието свободията и простотията която настана след промените ! Чувал съм изказване от рода ,че по онова време човек неможел да се развива - е да ,неможеше да се краде така публично и безнаказано !Какво има да се развиват незнам като за всичко се грижеше държавата ,здравеопазване ,образование безплатно ,работа ти осигуряват ,какво друго ти трябва ! Ходехме по 25 дена на море и по 10 на балкан !Сега на море и изобщо на почивка не съм ходил 8 години ! Никой неможе да ме убеди че беше лошо каквото и да пишат !!

    Коментиран от #49

  • 18 Десислава Димитрова

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "селянин":

    от целия блок само в бг има такива като теб дето приемат соца като нещо добро.ти си направи изводите що в крайна сметка те се оправиха ,а ние чакаме партизаните?
  • 19 dada

    0 1 Отговор
    дано да ви е ясно че лагерите ги създава Вълко Червенков... а когато Живков повежда борба да го отстрани и взима властта .. една от първите му работи в рамките на месец е да закрие лагрите и да ги пусне от затворите,, политическите затворници,,
    С това много се спекулира че Живков е направил лагерите а той фактически ги е закрил

    http://vbox7.com/play:9f87c407dd

    Коментиран от #20

  • 20 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "dada":

    не е вярно тва дето твърдиш!къв е този мерак да твърдиш щуртии с тва филмче не ми е ясно,днес във времето на нета инфо има колкото искаш. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5_%28%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%29

    Коментиран от #21, #22

  • 21 dada

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Десислава Димитрова":

    наптоив в клипа ясно се доказва каквото казвам
    дано да ви е ясно че лагерите ги създава Вълко Червенков... а когато Живков повежда борба да го отстрани и взима властта .. една от първите му работи в рамките на месец е да закрие лагрите и да ги пусне от затворите,, политическите затворници,,
    С това много се спекулира че Живков е направил лагерите а той фактически ги е закрил

    http://vbox7.com/play:9f87c407dd
  • 22 дада

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Десислава Димитрова":

    тжоя линк не докава нищо -- празвн безмислен линк
  • 23 dada

    1 1 Отговор
    по времето на Живков сме изнасяли 70/100- микроелектроника и тежка промишленост а сега сме клоака за вносни продукти
  • 24 Бивш кемаф от БНА

    1 1 Отговор
    До "бреѝ-бреѝ"-ти маѝ само софиѝски легенди си чувал за Грудово,Елхово и Звездец.Там м...ли и турци не вземаха,а тези,които минаха през боините поделения на БНА (когато още имаше БНА)станаха мъже,не като сегашните ,дето казарма не са помирисвали,а кал и оръжие са виждали само на компа.
  • 25 dada

    3 0 Отговор
    ,,Бивш кемаф от НБА,, така е аз съм служил в Елхово , секретното 030 , до полка .. абе беше си тъпня казармата ама там наистина ставаш самостоятелен и подготвен за война ако се наложи , сега не само че не са виждали кал и оръжие на живо , ами и си скубят веждите и си бръснат краката днешните младежи , а д ане говорим какви са лиглюювци..
  • 26 dada

    2 1 Отговор
    много добре си беше социализма тогава една нова кола беше 5-6000
    един апартамент беше 10-11 000 лв. заплатите бяха по 300-400 лв но всичко беше по евтино поне 7-8 пъти.. и имаше държава..

    не им харесжваше само на тия дето са или престъпници или алчните да богатеят на гърба на народа и едрите земевладелци дето им одаржавиха земята .. ама ся пак се нароиха такива и герабят скубят от земята на хората лл лапат субсдите... то4но това не допускаше Живков.. Свестните нормални хора живеха добре и се трудеха нормално и имаха всичко . а преступницит и алчните капиталяги бяха на мястото си
  • 27 Аз

    2 1 Отговор
    ...и? нима сега няма нужда от лагери и национализация след 25 години яко крадене и тъпчене гушите на корумпирани политици, адвокати, съдии и всякаква "държавна" конюнктура? ... и нима на "държавата" ще продължи да затъва, ако останалото 6 милионно население си върне заграбеното и прати тези 5-6-10 хиляди крадци и престъпници където им е мястото...те са станали толкова нагли, че дори не трябва да ги търсиш, а само да се огледаш .... и за кефа на народа да правиш всичко публично - съд, присъда, открити заседания показващи кирливите ризи... на мен няма да ми е жал за тях, а на Вас? :)
  • 28 Аз

    2 1 Отговор
    ...още нещо,,,защо тия, дето плюят "социализма" не си направят труда да намерят информация примерно от 50-та до 70-та година колко предприятия, работни места, ТКЗС-та, километри пътища и жп-линии, болници, училища и т.н. са открити ... колко нови производствени мощности бълващи продукция за износ или поне общо колко е бил брутният продукт (или износа) на глава от населението в долари и не го отнесат към сегашният приравнен инфлационно :) ... а за 25 години колко нови работни места извън временната заетост на финансирани от ЕС проекти са открити ... За мен е несериозно да се води предизборна кампания обещаваща нови работни места по европроекти - това означава, че ако ни дадат едни пари и трябва да ги оправдаем, щем - не щем ще си назначим хората и ще направим нещо, само колкото да вземем парите и да кажем че сме го направили, а разликата между "нещото" и това за което сме ги взели парите знаете къде отива. Защо никоя сегашна партия не обещае работни места , несвързани с европроекти....ами защото са некадърни да направят и стабилизират държавата България и защото всички "политици" са специалисти в само едно - далавери и разруха...от 25 години няма съзидание в "българският" парламент...НЕ, няма да ми е жал да ги пратят всички в лагерите...най-малкото защото никой от тях не може да докаже дори половината от доходите и благата си ...хайде със здраве...тука нищо няма да излезе :)
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аз

    0 1 Отговор
    ... и все пак все още са останали малко хора можещи и искащи да променят нещо в тази държава не с далавери и корупция, а с работа ...които креят, задушавани и смазвани са под сянката на корупцията, наричана "български елит" и "българска държава" и които хора може би ще изкласят правилно, а не уродливо тук, в България, а не в чужбина, ако им се даде възможност...., а положителните възможности за тези хора са само две...и ако не им се освободи място тук те или ще избягат, или ще се претопят в корупцията
  • 31 dada

    0 0 Отговор
    дано да ви е ясно че лагерите ги създава Вълко Червенков... а когато Живков повежда борба да го отстрани и взима властта .. една от първите му работи в рамките на месец е да закрие лагрите и да ги пусне от затворите,, политическите затворници,,
    С това много се спекулира че Живков е направил лагерите а той фактически ги е закрил

    http://vbox7.com/play:9f87c407dd
  • 32 dada

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "golfar4eto 6x6":

    този линк дето си постнал е показателен колко сте опростачени вече , по времет на бай Тошо за такава простотия щеше да чукаш камъни в Белене .. за съжаление сега си на свобода . То за това нямаше простаци и чалгари по бай Тошово време щото чукахте камъни в Белене. Беше отделено зърното от плявата, и само плявата не е доволна от социализма

    А аз щи дам пример в какво се превърнахте вашингтонските подлоги като тебе
    http://vbox7.com/play:a94287c8 ..
  • 33 човек

    1 1 Отговор
    Щом един доказан престъпник ни стана за 2-ри път м-пред,какво да говорим и пишем?
  • 34 dada

    1 1 Отговор
    ТИ КАЗА:
    ТАКА ЗАТРИХА ЦВЕТА НА НАРОДА
    ОСТАНА САМО НЕКАЧЕСТВЕНИЯ МАТЕРИАЛ
    ВЕЧЕРТА ИЗЧЕЗВАХА ХОРАТА БЕЗСЛЕДНО
    АЗ ТИ КАЗВАМ :

    ТАКА ЗАТРИХА ВСИЧКИ АЛЧНИ ОЛИГАРСИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ КАТО ИМ ОДАРЖАВИХА ИМОТИТЕ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА , И ТАКА ЗАТРИХА ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ -- ПРОСТО ИЗЧИСТИХА ДЪРЖАВАТА ОТ ПАРАЗИТИТЕ .. АМА СЕГА ПАК СЕ НАВЪДИХА 5% ОЛИГАРСИ ДЕТО ГРАБЯТ И БОГАТЕЯТ....

    АМА ПАК ЩЕ ГИ НАБУТА НЯКОЙ ИЗ ЗАТВОРИТЕ РАНО ИЛИ КЪСНО

    Коментиран от #39

  • 35 Ddddd

    2 0 Отговор
    Единият ми дядо е бил отвлечен от къщи в София в навечерието на Нова година 1949-та срещу 1950-та от ДС и вкаран в трудов лагер. Позвънили на вратата, казали, че го викат за справка и повече никой не го видял седем месеца. Бил враг на народа, защото се оженил в църква и бил наклеветен от един доносник, че уж правил демонстрации. Баба ми дълги години след това разправя, че я е било страх всеки път като се звънне на вратата да не са пак те. След като са го освободили трудно си е намирал работа, бил е вече заклеймен. Никой не смееше да разкаже тази история и ужасите, които са преживели баба ми и дядо ми до 1989 г. Днес баба ми е на 89 години и въпреки преживяното твърди, че тогава животът е бил много по-добър и по-спокоен. А тя има право и база за сравнение. Смятайте колко е зле положението днес и ако не се вдигнем на революция и да изметем г.зоблизците, ще се затрием.

    Коментиран от #38

  • 36 вашта мама

    0 1 Отговор
    свидетелства бившият политически затворник и сегашен заместник-председател на Комисията по досиетата Айруш Хаджи
    Всички бивши затворници сега са на власт
  • 37 Киро

    1 0 Отговор
    Общо взето тук могат да се прочетат глупостите на 1-2ма, свикнали да "получават" заплата в соц. времената, а не да я изкарват и сега им се струва гадно!

    И само да ви кажа, другари шумкари, повечето от днешните политици от новото време, срещу които скимтите, са ваши рожби и синковци!
    На същите тия ком ид..ти, на които се кланяте!

  • 38 ace

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ddddd":

    При мен, дядо ми е бил пратен в Белене, защото се е занимавал със собствена стопанска дейност, имал е фабрика, голяма къща.....и естествено е бил заклеймен като капиталист. Взели са му всичко, а след това в лагера, а после са го карали да работи тежък физически труд. Чoвeкът е бил над 60 годишен, съответно няма смисъл да казвам, че не е издържал. Гадни времена, мръсна идеология, нечовешка жестокост! Мерси, но повече комунизъм и рyснаци тука не!
  • 39 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "dada":

    НИКОГА Е НЯМАЛО И НЕ МОЖЕ ДА ИМА РАВЕНСТВО А ТОВА НАПРАВИ КОМУНИЗМА
    ЗАЩО ЩЕ МИ ОДЪРЖАВИ ИМОТА ДЯДО МИ Е БИЛ БОГАТ ТЪРГОВЕЦ
    И СА МУ ВЗЕЛИ КЪЩАТА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА
    КОМУНИСТИТЕ БЯХА МЪРЗЕЛИВИ ТЕ НЕ РАБОТЕХА ПОДПИРАХА СЕ С ЦИГАРИ И КАФЕ ДА МИНЕ РАБОТНИЯ ДЕН
    А СЕГА ПРИ ЧАСТНИКА ПРАВИ ТАКА И СИ ВЗЕМИ БОЛНИЧНИ
    СЕГА ОСТАНАХА МЪРЗЕЛИВИ И КРАДЦИ А СПОСОБНИТЕ ХОРА КОИТО НЕ ГИ Е СТРАХ И КОИТО РАЗЧИТАТ НА СЕБЕ СИ ЧЕ МОГАТ НАПУСНАХА
    СТРАНАТА
    НЕ МОЖЕ СПОСОБНИЯ ЧОВЕК ДА СРАВНИШ С НЕКАДЪРНИЯ И МЪРЗЕЛИВИЯ
    ВСИЧКО Е ОТ ЗАВИСТ
  • 40 kris

    0 1 Отговор
    Едно време имаше ДЪРЖАВА сега това ако е държава
  • 41 тодор

    0 1 Отговор
    и моите дядовци са били богати и са им взели всичко.и в затвора са лежали ,но аз чакам с нетърпение да дойде онова лошо време от преди 1989г да живея спокойно да има безплатно здравеопазване образование и сигурност да мога с 15- 20 заплати да си купя нова кола парното ми за месец да е около 10 лв. с 20 лв. да хода на санаториум и да ме изписват с подобрение.и тогавГа вземах 380лв заплата сметката ми за вода и ток бяха 5 -10 лв.когато започнах да заработвам допълнително ми трябваха 1200лв мои пари с които изкарвах за 45 дни 2600 3000лв без опасност да ми вземат банките жилището. много лошо време беше за лихвите по кредит не си спомням дали е имало спомням си че идин шеф на милицията го пенсионираха за това че е ходил да спи в служебно жилище и е направил разходи на държавата

    Коментиран от #47

  • 42 Toko

    0 0 Отговор
    А да попитам авторчето-сега с неудобните какво става?Вече няма лагери-направо ги ликвидират и както е модерно сега "НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА"!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 haho

    1 0 Отговор
    Платените драскачи пак са се активирали. Изкарват си заплатата, като защитават един режим, благодарение на който са погубни хиляди знаещи и можещи българи. Но сега вече е късно - НАЦИЯТА ИЗЧЕЗВА. До 200 години няма да има държава България, може да съществува под същото име, но тук българите ще са малцинство. Жалко, след 1300 години история, една партия и разни паразити родени от тези процеси успяха само за 80 години да унищожат цяла държава. Хората от БСП/АБВ (директните наследници на БКП) и по-голямата част от останалите политически сили са същите тези които са подписвали заповедите за изселванията и изпращането в трудови лагери на хиляди хора. За съжаление през 1989 година само ние от държавите от източния блок не успяхме да дадем властта на народа, а тя остана в същите хора в които и до преди това. И в момента същите хора управляват държавата. Тези, които трябваше да изгният в затвора. За това и нацията изчезва. Елита изтича на запад. Скоро ще останат само цигани, помаци и мутри.

    Коментиран от #45, #46

  • 44 аз

    1 0 Отговор
    Когато Тодор е вземал 400 лв заплата с 8-ми клас ,лекарите вземаха по 220 и то завеждащите отделения, учили 14 г.а ординаторите по 200,лейтенантчетата почваха с 330, а лекар със 170.Тракторист с 4-ти клас 600 лв.А да го духате сега без лекари комуняги долни.
  • 45 Аз

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "haho":

    ...ако визираш мен, жалко, че не си прав .... де да ми плащаха щях да пиииииша ;) Нищо и никого не защитавам, просто ти предоставям теми за размисъл , ти си прецени дали искаш и можеш да мислиш и съпоставяш: преди-сега-в бъдеще. ....а нима сегашният 25-годишен режим не срина тези знаещи и можещи, и не ги прокуди от България - и то не хиляди, а милиони за 25 години? ... 200 години....според мен са по-скоро 50 и то оптимистично погледнато, уви....но пък си прав за едно, че именно некадърниците живели е сянката на тогавашният строй сега ни управляват, а утре ще ни допродадат техните потомци...защото 89-та имаше мирен "преход" и "тиха" революция...хахаха, каква пародия ...гледам днес СДС имат годишнина...фарс ... вярно историята на България за последните 40 години заслужава да се учи на запад, като лош пример или дори първи успешен злодейски акт на доброволно и безкръвно затриване на цяла една съвременна държава
  • 46 Vasik Atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "haho":

    ТОЧНО
  • 47 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "тодор":

    ТОШКО ХУБАВО БЕШЕ НО Е БИЛО ИЗКУСТВЕНО
    СЕГА СЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА РАЗХИЩЕНИЕ
    ОТ КОМУНЯГИТЕ
    ИМАХ ПРЕКРАСНО ДЕТСТВО НО
  • 48 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    ето защо мили съграждани сме безнадежно изостанали .комуниситческия вирус все още ни владее .постсоциалистите чакат да дойдат партизаните в мишите си дупки и с критичната си маса съботират всяко излизане от дупката на следсоциалистическото безвремие.сериините лъжи за голямата соц икономика,за многото пари,за апартаментите и колите и т.н. глупости се ширят и днес като истини.стигна се до абсурда да се оправдават лагерите ....просто нямам думи!да се оправдава правешкия хитрец с осмокласно образование ,който ни бе назначен за полу цар,полу бог.не бил направил лагерите бил ги разрушил,имало тогава държава и т.н. щуротии!стига се до там да се отричат хората от рода си -дядо ми е бил богат ама хубаво са го направили беден ,той дори бе радостен от тези деяния.
  • 49 Дошo

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Джеръм":

    Абе 80-та година заплатата на току що започнал работа е била 105лв.На старшите е била 125.Взимал си 470лв като шлосер ДРЪЖКИ!ЛЪЖЕЦ!
  • 50 аз

    0 0 Отговор
    Тоя Станишев се целува с Местанчо да му се извинява за възродителния процес,а защо не се извини на може би милионите погубени безсмислено по тея лагери,ТВО и т.н.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.