29 Юли, 2015 08:00 2 990 2

Руският цар на интернета ще търси извънземен разум

  • юрий милнер-
  • интернет-
  • космос-
  • разум

След инвестиции във Facebook, Alibaba и Xiomi милиардерът Юрий Милнер последва вдъхновението на Стивън Хокинг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският милиардер Юрий Милнер, който си спечели славата на технологичен гуру за своите инвестиции в компании от Силициевата долина и Китай, така и за нюха си да създава успешни проекти в Русия, постави пред себе си нова задача – да открие разумна форма на живот на други планети, обобщава еврейският информационен портал Calcalist .

53-годишният Милнер, чието състояние се оценява на $3,2 млрд., удостоен с титлата „крал на руския интернет“, е

известен с пристрастието си към различни авантюристични проекти в сферите на технологиите.

Скоро той създаде международна компания Breakthrough Initiatives, която има за цел да намери разумен живот в космоса. Самият предприемач вложи в инициативата $100 млн.

Милнер не за първи път се обръща към науката за космоса. „Но сега това е най-мащабният проект за търсене на извънземен разум и цивилизации“, заявил инвеститорът в интервю за РБК. Той посочи, че са подписани договори за използването на най-големите радио-телескопи в света като Green Bank в Америка и Parkes в Австралия.

Към проекта е привлечен и знаменитият британски физик Стивън Хокинг.

Проектът има за цел да използва цялата информация, която е събрана от проекта за търсене на извънземни цивилизации SETI, който тази година ще отбележи своя 55-годишен юбилей. През последните години тази програма беше заплашена от спиране заради недостига във финансирането й.

В края на миналата седмица проектът на Милнер получи сериозна подкрепа след като учени от НАСА съобщиха, че са открили планета, подобна на земята. Планета Кеплер-452 вече получи прозивщето „Земя-2.0“. Тя разпали въображението на учените и любителите на космоса с надеждата да се открие живот на нея.

Преди да вдигне очи към звездите,

Юрий Милнер натрупа солидно състояние от инвестиции в компаниите

в сферата на високите технологии както в Русия, така и в други страни. Неговата компания Digital Sky Technologies (DST) е вложила близо $5 млрд. За последните пет години тя се превърна в един от големите инвеститори в технологични проекти. По тази причина тя привлече интереса на третия по-големина богаташ в Русия Алишер Усманов, който реши да инвестира в DST.

Първата поява на Юрий Милнер в Сицилиевата долина е от 2009 г., когато той купи акции от Facebook за $200 млн. Мнозина тогава предрекоха провал на инвестиция в компания със стойност от $10 млрд. Сега Facebook се оценява на $250 млрд. и това донесе на Милнер печалба от $4 млрд. През 2011 г. руският предприемач инвестира в Twitter, услугата за даване на имот под наем Airbnb, компанията-производител на игри Zynga и Spotify.

Междувременно Милнер откри Китай и инвестира в Alibaba и в нейния конкурент JD.com.

Освен това той инвестира в производителя на смартфони Xiami.

Юрий Милнер показа и доверие към компанията за електронна търговия Flipkart, така и в услугата OlaCabs, която успешно конкурира Uber.

През 2001 г. предприемачът създаде mail.ru, която обедини в себе си опита на Amazon, e-bay и Yahoo. След десет години проектът пусна акции на борсата в Лондон за $6 млрд. В наши дни проектът е най-голямата интернет – империя в русия и 75% от руснаците имат поща в mail.ru. Компанията притежава и трите най-популярни в Русия социални медии: Вконтакте, Одноклассники и Мой Мир.

 

Със съкращения

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Достатъчно е да отиде на тъмната за нас страна на луната и ще го намери.
  • 2 гунчо

    0 0 Отговор
    хах малко е позакъснял
    те масоните отдавна са си го открили и си го експлоатират!!