Last news in Fakti

13 Август, 2015 08:00 17 635 36

Игри на смъртта

  • катастрофа-
  • игри-
  • смъртта
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнението е публикувано в lentata.com

„Нощни духове”- така се казва най-новата „игра” по родните ни магистрали.

И макар името й да звучи леко наивно и глупаво, единственото глупаво в нея са участниците. Те са от онези „глупаци”, за чиято липса на мозък, платиха много невинни хора с живота си.

Залогът е следният - трябва да караш в насрещното на някоя магистрала и, ако оцелееш, печелиш между 2000- 3000 лева.

Искам да уточния - това не е сюжет от холивудската поредица „Бързи и яростни”, това са  „Тъпи и прости” - една българска история по действителен случай.

И не пиша този текст, защото съжалявам, че някой от участниците се е „прецакал” и не е взел двата бона.

Не ме интересува кой от тях е оцелял и кой не.

Това, което искам да знам е – докога „играта” на кретените по пътя ще превръща детския живот в паметник?

Всеки ден във вечерната емисия се съобщава за деца в тежко състояние или изгубили живота си от поредния „състезател”. Това обаче някак се превърна в ежедневие и не ни притеснява.

Като чухме обаче, че има вероятност в България да са дошли членове на „Ислямска държава” настана ужас и паника.

Не се притеснявайте - дори тези фанатици не могат да се сравняват с родните ни екзекутори, които годишно оставят около 600 човешки живота на пътя.

Онзи ден поредният „състезател” превърна живота на едно 16-годишно дете в част от черната статистика. А момчето, което е било с нея почина вчера.  28-годишен мъж, който участвал в незаконно състезание блъснал и двете деца...

И, тъй като не съм достатъчно наясно с регламента на „играта” не мога да ви кажа дали оцелелият „герой” ще вземе 2000 лева, защото е останал жив, макар да е погубил един човешки живот. На дете.

А всичо това се случва не заради „търсачите на силни усещания”, защото навсякъде по света има кретени, колкото и да ни се иска те да са запазена марка на родината ни.

Проблемът е, че българинът напълно е изгубил вяра в законите и това много ясно си личи по коментарите на хора от селото, където се е случила трагедията с 16-годишното момиче.

Местните жители споделят, че незаконните гонки там били ежедневие и инцидентите по пътя били редовни. Ами като са толкова редовни - как един човек не се сети да се обърне към полицията, да изиска да има патрулка, която да контолира „състезателите”.

Ние плащаме данъци и в цената на тези данъци влиза това полицията, чиято заплата е на наш гръб да ни пази.

Докато ние като общество не излезем от летаргията, в която е изпаднало гражданското ни съзнание, ще продължим да живеем в кошмара, от който дори не се опитваме да събудим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леро

    0 0 Отговор
    Да се чуди човек къде е полицията и защо не си върши работата?
  • 2 mmm

    0 0 Отговор
    "....как един човек не се сети да се обърне към полицията, да изиска да има патрулка, която да контолира „състезателите''
    Шумкова, гледайте внимателно репортажите. Човека каза, че лично е звънял няколко пъти на 112 за тези гонки. От там го питали "Ама как се казават тези хора ? Кажете им регистрационните номера на колите ... ? ... Ние нищо не можем да направим ... " и така нататък
    Вие звъняла ли сте някога да викате полиция за нещо. Аз съм звънял .. и да ви кажа полицията никога не прави нищо. Винаги казват "ами няма какво да направим" В България полицията е само, за да регистрира нарушения и най-много да те глоби на пътя или да вземе 20 лв.
  • 3 comment

    0 0 Отговор
    Какво има да се звъни? Те да не са глухи? Щом целият град чува воят на двигатели и свиренето на гумите, полицаите как все не могат да чуят?!?
  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Защо не се замислим, че не само КАТ са виновни за безумието по пътищата? Къде е законодателят да приеме закон за незабавна конфискация на автомобила ако е засечен с 50-100 км/ч над разрешената? От къде на къде собственика на автомобила засечен с превишена скорост, ще се измъква с тъпизма, че не го е управлявал той?
    Защо не се криминализира разпространението и ползването на антирадари?
    Що за глупост е да се обозначават местата с камери - за да може такива убийци да знаят къде да намалят ли?
    Това са все абсурди, които ги няма в западните държави!!!
    Истината е, че всички ние харесваме анархията и се оправдаваме с дебелаците от КАТ. Сега няма защо да мрънкаме, защото всички толерираме анархията на пътя и за това е добре да се замислим какво искаме - анархия и жертви по пътищата или твърди закони като в Западна Европа?!
    Адвокатщината управлява АНАРХИСТАН!!!

    Коментиран от #17

  • 5 жешжеш

    0 0 Отговор
    Няма контрол, закони има, макар и парадоксални да са някой от тях! Всеки закон за да е работещ се съпътства с мерки за за изпълнението му. Институциите не работят, но и гражданско самосъзнание нямат хората, всеки си стои мирно и кротко и гледа като наблюдател, до момента до който не пострада той или близък. Нещата трябва да се променят, не може да я караме все така! Не трябва да се разчита на разумът и самосъзнанието на кретените по пътищата, строги мерки, колкото да не ни харесва, това е! Напълно съм съгласен с коментарите на колегите
  • 6 1234

    2 0 Отговор
    Крайно време е отново да се въведат ОПРЕСНИТЕЛНИТЕ КУРСОВЕ ВСЯКА ГОДИНА,и след минаване на курса всеки да подписва собственоръчно,че:няма да управлява в не трезво състояние,да кара с превишена скорост,да участва в гонки и да кара дрогиран.При залавянето му в едно от посочените по горе положения да влиза за една година в затвора,а ако има и човешка жертва до 10 години .

    Коментиран от #19

  • 7 обикновен човек

    1 0 Отговор
    По повод подаването на сигнал в полицията. Аз съм от Русе и живея на такава улица, където често съм свидетел на такива гонки, било то с коли или мотори. На улицата има също и училище, а на 500м се намира РПУ. Три пъти съм звънял в полицията да подавам сигнал за гонки, и трите пъти резултат не съм видял. Даже двата пъти ми казаха, че имат спешни случаи и не могат да пратят патрул. На третия път патрулката мина след 50 мин. когато всичко беше свършило. И това е. Ето ви един реален случай. И какво като подаваме сигнали в полицията. Тяхната работа в момента е да пазят и защитават престъпниците.

    Коментиран от #21

  • 8 flyzepp

    1 0 Отговор
    Искам да споделя една случка, от първа ръка, по повод "глухотата на полицията". За мое щастие не толкова трагична. Отново, за мое съжаление, все още живея до Факултета. Музиката през лятото е просто непрестанна. Та една нощ/сутрин към 04:30 реших да се обадя на 112, заради шумът, който не беше спирал от 3-4 дни:). Обаждам им се, от там ме свързват мисля с 6-то районно. От 6-то ми обясниха, че факултета не бил в техния периметър. От там пак на 112 и този път с някакво друго районно. Не съм сигурен, вероятно 5-то или 4-то, за всеки случай това, което е на Красна Поляна. И сега идва смешната част:) Обяснявам им ситуацията и полицаят от среща ми казва, че били пратили патрулка, но не могли да намерят откъде идва музиката:) Попитах го, дали така както си говорим по телефона и както съм на 7-ия етаж, вътре в стаята, от другата страна на улицата, на поне километър от "Жабарника" (така се казва циганската дискотека), случайно през телефона не чува музиката:) Настана мълчание... След около 45 минути музиката спря. Нямам идея дали пратиха патрулка или просто вече беше 5 и нещо та трябваше да заредят батериите....
  • 9 flyzepp

    0 0 Отговор
    от среща = "отсреща"
  • 10 mmmm

    0 0 Отговор
    Случей от 08 Август 2015, гр. Русе. Широк център , Събота 13,00 ч.
    Къща на Жилфонд /населена от цоциално слаби роми с наем 35 лв. на месец / Циганска музика с жив оркестър. Около 30 коли блокирали цялата улица. Звучат маанета, мятат се кючеци, дограмата ми чак бумти. Не се издържа. Звъня на 112. От там ми казват: " До 14,00ч. не можем да им кажем нищо "
    Свириха до 14,30 .. после почнаха пак в 15,40 ч.
    Полиция ли, закони ли ?!!! България ...!!!???
  • 11 Гост

    0 0 Отговор
    Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала крак!
    Вашата работа е същата - загиват хора по улиците, а вие го обърнахте на оплаквания от силна музика!
    Първо мислете преди да пишете! Как до 10.11.1989г. нямаше силна музика, кражби, грабежи и толкова ПТП-а? Нали са същите полицаи в полицията каквито са били преди това?
    МИСЛЕТЕ ЗАЩО СМЕ АНАРХИСТАН!!!

    Коментиран от #13

  • 12 koko

    0 0 Отговор
    абе хора. само революция. друго спасение няма не разбрахте ли
  • 13 mmm

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Не сме го обърнали .. просто казваме, че и за гонките и за другите оплаквания полицията не се мърда пръста. Дори и след подадени сигнали. Оплакванията, който са подавани срещу гонките са заради силния шум през нощта. Не за нещо друго. Свързано е ...
    Докато няма контрол, няма да има и ред

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "mmm":

    Нещо бъркаш полицията със съда и законодателите!!!
    Само с камера и радар може да бъдат санкционирани идиотите. Иначе веднага в съда пада акта, защото според "великите" ни магистрати и законотворци, няма как да се докаже, че идиота е карал бързо!!!
    Колко камери и радари има у нас, всички знаем!!!
  • 15 Волен Сидеров

    2 0 Отговор
    Всичко идва от семейството-първите 7 години.Много сте агресивни сега младежите ,мислите се за велики и богоизбрани.Наркотиците са навсякъде и най важното са под крилото точно на тази полиция,която се грижи за пътищата -да няма такива неща.Не може да се търси вината само в едно направление.Със забрани нищо не става,както и с наказания-трябва ВЪЗПИТАНИЕ-първо от семейството,после в училище,после от обществото на всеки един-и -после-всичко по веригата -а то стана и става анархия,родителите са бедни или много безобразно богати-едните нямат време да възпитават от работа и тревоги,а другите хич не им пука за децата ей ти едни 100кинта и ходи да се оправяш всеки ден е това......ще става по зле ,а не по добре-семействата и управляващите да се вземат ръце и да внесат ред самите те да се оправят и ще тръгне всичко по веригата ...
  • 16 Собиески

    0 0 Отговор
    Прочетох поста ви и всъщност като се замисля сте напълно прав!За съжаление страшно прав жалко е ,че това е истината но в държавата ни цари беззаконие и цената му са животите на нашите деца а и нашите също.Смъртните случаи от войната в ивицата Газа са по малко от смъртните случаи по нашите улици а правителството не взема никакви мерки за да засили полицейския контрол по улиците.Полиция ли нямаме или полицаи не достигат аз не знам.
  • 17 Собиески

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Имах предвид вашия пост
  • 18 1111111111

    1 0 Отговор
    Това да ни беше проблема да го преглътнеш, в цял свят хора биват блъскани, дори в държави, където си има закони и престъпниците лежат. Просто си има процент олигофрени сред всеки един народ. Проблема при нас е че това е навсякъде, във всяка област. Ето случая Цветан Василев, откраднати някакви си 3-4 милиарда, държавата бръкна в народния джоб и върна гарантираните депозити. Цв. Василев си е на свобода а предполагам, че хората изобщо вече не помнят, че през 1996-1997година имаше десетки банкери, които чрез подобни схеми обраха спестяванията на хората със своите банки пирамиди, някой помни ли им имената? Утре ей така, няма да помним и Василев, а той ще се препича на някой остров. Колко лекарства се отказват на болни? Болния не е важен, той да умира, важно е да спасим депозитите на Вежди Рашидов примерно. Държавата извади едни милиарди, които можеха да отидат за лекарства, училища, улици... и ги даде на едни хора, които са си навряли стотиците хиляди пари на 10 процентна лихва, за да им се множат паричките. Все едно да дойде при вас Пешо от първия етаж, да ви каже че ако му дадете заем 1000лв. той ще ви върне след месец 1200лв. Само, че Пешо изчезва с вашите 1000лв. и повече не го виждате. След което събирате махалата и казвате, дайте всичките сега по 10лв. за да ми върнете 1200лв. които Пешо ми дължи. Няма такъв абсурд в цял свят!! В САЩ за последните 10 години са фалирали над 100 банки и държавата "бедните" Съединени Щати не са покрили и един долар на изгорелите вложители. Както и да е стана много дълго.
  • 19 Много тъп

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    коментар. И по 10 опреснителни курса да има, кретена комплексар си остава същия. ТРИДЕСЕТ И ЧЕТИРИ ГОДИНИ съм зад волана, зад гърба ми са повече от милион километри, карал съм къде ли не, дори и в САЩ. Нямам нито един акт от пътна полиция досега, никога не съм карал пиян, дрогиран или пък съм участвал в гонки.
    И ти ме пращаш на опреснителни курсове? Ако ти имаш такава нужда - отивай, но не пращай и хора като мен!
  • 20 Смъртен

    1 0 Отговор
    Драг на пътя. Мъртво дете. Липса на държавност. Обезумял баща с пушка. Мъртъв малоумник. Родата зад бащата. Народа зад родата... Оттам ще започне българската ДЕМОКРАТИЧНА революция! Май.
  • 21 кабака

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "обикновен човек":

    За съжаление си много прав!
    Полицията в момента не пази и защитава, както трябва да бъде, а наказва , преследва не този когото трябва, защото той (престъпника) я държи с подкупи и шутобаджанащина!
    Това е омагьосан кръг, от който ако не излезем нищо добро не ни чака...
  • 22 гост

    2 0 Отговор
    За съжаление не само по магистралите това се случва. Ние живеем в ж.к. Дружба -2 в София и откакто направиха новият път като продължение успоредно на трамвайната линия №23 в посока Цариградско шосе, всяка вечер се случват тези "надпревари" на малоумници. Лошото е, че сме сигнализирали и винаги ни казват, че органите на реда са безсилни. Тогава следва ние да сме силните, но ще пострадаме като самоуправци... Къде ли е наистина държавата?!?...
  • 23 Иво

    2 0 Отговор
    До кога? А е толкова лесно - 30км над позволеното в града - конфискация на возилото на наказателен паркинг за 3 месеца и 6 месеца без книжка. (отделно солена глоба) Убийство на пътя при подобни обстоятелства - 20-ка минимум на наровете.
    Българинът отдавна се е доказал, че разбира само като му бръкнеш в джоба!

    Коментиран от #26

  • 24 я съм от село

    2 0 Отговор
    За съжалениее ще стават все повече и повече такива инциденти .Проблема е там че тез които са го направили това нещо вчера или оня ден с 16 годишното дете са ЦИГАНИ бе хора , а те са недосегаеми за закона защото идват избори,защото ние ги издържаме и храним.Разберете едно докато " ДЪРЖАВАТА " толерира м...лите и докато полицаите стават участници в тез гонки защото това колкото и да не ви се вярва е така нашите деца ,а и не само те ще мрат по пътищата .И най- трагичното няма да има наказани и всяко едно такова деяние след два три дена ще е в небитието вече забравено и отшумяло като вчерашния вятър.
  • 25 pak bla bla

    2 0 Отговор
    Точно Вие журналистите и медиите сте най-виновни младите хора в България да са такива.
  • 26 scar face

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иво":

    Така и не можехте да разберете, че не глобите или наказанията ще оправят работата, а двойният аршин с който мерят. Някога може да ти се случи и на теб и тогава ще духаш супата с тези глоби, а оня (било то циганин, богаташ, олигарх...) ще го направи 400 пъти и пак ще му се размине. Какъв народ...
  • 27 аз

    2 0 Отговор
    Абе 18 -ти , не говори глупости , не си ли спомняш когато започна кризата в Сащ и фалираха банки и Уолстрийт как им дадоха милиони? Тогава се възмущавахме на тях , обикновените американци негодуваха като нас сега , но всичко мина и отмина и с прехвърли у нас - КТБ ....
  • 28 Имам идея

    1 0 Отговор
    Аз бих добавил елемент на адреналин към "нощните духове".Примерно да знаят,че ако катастрофират докторите ще им "помогнат" да станат духове стига да са в безсъзнание или без възможност да се движат.То е ясно ,че законите в българия са мислени от олигофрени и/или престъпници.Какъв друг човек би решил,че убиец на няколко души ще получи условна присъда или глоба?И то убиец не по невнимание а за развлечение..
  • 29 Макс

    2 0 Отговор
    В закона за движение пшо пътищата е записано: СПИРА СЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ всяко МПС с: променена конструкция, свалени шумозаглушители, ниво на вредни емисии и шум над нормите!!! Това са , знаете добре, МПС-тата на 99% от въпросните "тъпи и прости" Всички предпоставки да се натирят извън пътищата подобни са налице в закона!!!! Къде е българина тогавава да сигнализира за това и да пали огън под г.за на полицаите да си вършат работата??? Ако трябва чупете им колите на такива, докато не се разбере че няма да стане на тяхната.

    ОСВЕН ТОВА!!! Комисията за защита на потребителите е ДЛЪЖНА да сваля от продажба всяка неотговаряща на техническите изисквания част за МПС която се продава на пазара (въпросните китайски гърмящи гърнета) Къде сте, "хора" да си подавате жалбите срещу лесната печалба на идиоти продаващи китайски боклуци докато не ги побъркате??? Ммм? Седите и си чакате да Ви дойде спасението отгоре? Е, няма да стане....
  • 30 LUBO

    1 0 Отговор
    За съжаление и да почиват в мир тези деца,в Родната ни България все повече боклуци и хулигани се движат по пътищата,не зачитат нито законите,нито живота на хората.
    Това престъпно нехайство е крайно време да се спре,Господа управляващи.
    Днес са нашите деца,утре може да сте вие.
  • 31 Маурчи IV

    0 1 Отговор
    И какво точно си написал?

    Поредния убавец с клавиатура. Поне да беше написал лека им пръст на децата по щеше да е добре.

    Полиция викаш а?
    Сине ти одил ли си на село?

    Всички я знаеме колко струва тая полиция, хората ги е страх, едва ли някой 60-70 годишен ще се опълчи на местните наркомани. Ще го пребият на момента. А ако е някой по курназ дядо и ги гръмне, ще го осъдят като, че ли е убил хора!!!
  • 32 Gost ot dale4e

    0 1 Отговор
    Tozi koito e napisal statiqta e budesht bezraboten...

    Коментиран от #33

  • 33 там стой си

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Gost ot dale4e":

    Така като я гледам на снимката гладна и боса няма да остане.:)А и пише грамотно на български за разлика от теб;) Не че нещо ама много по вероятно е ти да седиш без работа.
  • 34 Мнение

    0 0 Отговор
    Лесно ви е да критикувате за станалите инциденти по пътищтата, а относно тези които ви ограбиха държавата и ви докараха до това в което се е превърнал изчезващия български народ къде са гневните реакции ?
    грешки на природата има и в другите държави, но в Бългярия май те са най-много на глава от населението
    Съболезнования за семействата на починалите.
  • 35 боби чекията

    0 0 Отговор
    Такова нещо в нормалните държави не може да се случи! Примерно в Германия гледах подобен случай, но виновния шофьор го размъкваха, като парцал, криеше се, общо взето живота за него приключва за винаги!
    В нормалните страни подобни случки обаче са едно голямо изключение!
    Всеки, който е ходил в Германия или на Запад знае какъв ред има там, единствено имиграните, които напълниха страната им бъркат системата!
  • 36 бера мантинели

    0 0 Отговор