18 Август, 2015 10:14 4 773 25

Как Брежнев "надари" НРБ

  • нрб-
  • брежнев-
  • надари-
  • помощ-
  • ссср

Защо НРБ за 30 години три пъти стигна до фалит? И как помощjd на Съветската империя увисна като воденичен камък на шията на преданата й БКП. Николай Цеков от Дойче веле потърси отговорите в обнародваните архиви на БНБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комунистическата утопия отрича парите и банките. Тя поставя като крайна цел в борбата на пролетариата срещу капитала унищожаването на „враждебните“ класи и построяването на „безкласово“ общество. В него паричните отношения щели да се превърнат в "буржоазна отживелица", твърдят проповедниците на „научния“ комунизъм. Въпреки догмите, установилата се с помощта на щиковете на Червената армия диктатура на БКП превръща националната банка на страната в груб инструмент при изграждаждането на една друга утопия – „плановата“ икономика и финанси.

„До средата на 50-те години БНБ дословно следва сталинския модел, без ни най-малко да оспорва съветското лидерство. Превърната в послушен изпълнител, тя се включва в контролираните експерименти на стопанското „размразяване“. През 60-те години с активи на НРБ е закупена бейрутската Литексбанк, чиято дейност и досега не е изцяло изяснена. (Има подозрения, че през банката са минавали сделките с българско оръжие и синтетични наркотици с арабски режими и терористични формирования.) През 70-те години банката е важен елемент от хаотичната икономическа безпътица на „зрелия социализъм“, докато през втората половина на 80-те в нея се фокусират редица от най-острите неравновесия на системата. Създадените в края на комунистическия режим „социалистически“ търговски банки изиграват ролята на фермент, който окончателно разлага системата и в същото време захранва новата“, констатира екипът от изследователи от Държавния архив и БНБ, който наскоро обнародва документи за дейността на банковата система от 1947 г. до 1990 г.

Къде потъна българското злато

Принудена да финансира цели губещи отрасли, БНБ се превръща в мълчалив хроникьор на провала на централизираната икономика от съветски тип. „Най-големи са загубите в кооперативния сектор, където под натиска на мощно лоби се изливат огромни средства, покриващи безстопанственост, документни измами (например фалшиви фактури) и откровени кражби“, твърдят анализаторите на архива на БНБ от онези години. Дупките се запълват с „братската помощ“. Резултатите не закъсняват – първият фалит на НРБ заради огромната задлъжнялост към СССР настъпва още в края на 50-те години. Дружбата си е дружба, ама сиренето е с рубли, обявяват наследниците на Сталин. Оправянето на кривите сметки за безвъзмездната съветска помощ започва с пладнешки обир, в който участват и задгранични банки със съветски капитали.

През 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка. „До 1962 г. две партиди от златния резерв на България е продаден, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР – Госбанк, макар две години по-рано е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения.

През 1964 г. са продадени още 4 тона, надлежно депозирани предварително като златен залог в Лондон. Операциите са проведени в пълна секретност, като дори счетоводните процедури се извършват с устни нареждания и не се документират по изрична заповед на Тодор Живков“, отбелязва екипът от изследователи на архивите на БНБ. Дали този грабеж, след който България е принудена отново да събира златен резерв, всъщност не е първата стъпка към обявения от Живков при закрити врати през декември 1963 г. курс на присъединяване на НРБ към СССР като 16-та република?

Провал след провал

Както първият, така и вторият фалит на НРБ в края на 70-те години на миналия век неизменно е свързан с тоталната зависимост от пропукващата се вече Съветска империя. Основна роля в новото пропадане играят стопанският авантюризъм, гигантските разхищения и кражбите в изградената върху абсурди и дефицити „планова“ икономика. Главоломно нарастващите след 1974 г. отрицателно валутно салдо и външен дълг на страната са свързани с необходимостта постоянно да се запълват множащите се „дупки“ във всевъзможните баланси на централизираната стопанска система. По заповед на СИВ България е принудена да продава на огромна загуба селскостопанските си продукти и храни срещу неконвертируеми рубли и да се опитва да запълва дефицитите си в твърда валута с развитие на туризма, с изпращане на специалисти в Третия свят и с нелегален износ на оръжие, синтетични наркотици и други забранени от международни конвенции стоки.

Силен удар нанасят и солидната за размерите на страната „братска помощ“ за режими в Азия, Африка и Латинска Америка (главно Куба и Никарагуа), която върви в комплект с щедро раздаваните и несъбираеми впоследствие финансови и стокови кредити. Катализатор за рязкото влошаване на финансовото състояние на НРБ в средата на 70-те е големият скок в международните цени на горивата. Икономистът Красен Станчев посочва, че изградените мастодонти на социндустрията като Кремиковци, Нефтохим и Медет не подобряват изгледите за изход от кризата. „Ето защо на 11-тия конгрес на БКП се решава страната рязко да свие капиталовите си разходи, без да намалява особено обема на планираното строителство. С други думи, строи се по-икономично и все по-некачествено. Пример за пораженията на това решение върху бъдещите поколения е започналото тогава строителство на магистрали, чийто експлоатационен срок е намален на 15 години заради влаганите по-малко и по-лоши материали. Неслучайно ремонтите по изградените през това време участъци оттогава не са спирали“, аргументира се Станчев.

Плачевното състояние на най-верния съюзник на СССР и горещите молби за помощ не трогват особено съветското ръководство, което нарежда да се създаде валутна комисия, начело с вожда Живков. Тя трябва да следи изкъсо валутните разходи на разхайтилия се съюзник. В крайна сметка сълзите пред Москва хващат вяра. Брежнев дава съгласието си СССР да дотира с 400 милиона рубли годишно производството на храни в България за нуждите на империята. „Горещо благодарим, защото в противен случай България през 1978 г. щеше да изпадне в неплатежоспособност“, признава Живков на среща с господаря си в Крим през август 1978 г. Три месеца пред това диктаторът е дал разрешение на западногермански барети да арестуват много опасни леви терористи в Слънчев бряг, надявайки се жестът да смекчи твърдата линия, която Западът провежда по отношение на отпускането на кредити за НРБ, обвинявана в нарушаване на човешките права и подкрепа за терористични режими и движения.

Същевременно обаче „Големият брат“ отрязва 2 милиона тона нефт и нефтопродукти от износа си за НРБ защото „братската страна“ печелела от реекспорта им срещу конвертируема валута за сметка на Москва. „Трябва да запълваме полските дупки след бунта на „Солидарност” и вече нямаме пари, за да си затваряме очите“ – така може да се резюмира безпардонният коментар на Брежнев по повод на решението на Госплан (Държавния планов комитет на СССР) да спре „авантата“ за верния балкански съюзник.

Вечният мит за добруването на НРБ

Разследващият журналист Антон Тодоров с ирония сравнява приказките за всенародното добруване на НРБ под крилото на СССР с ефектен, но скалъпен от сапунени мехури виц. „Няма по-упорит мит в пропитото от сълзливи лъжи и полуистини за „хубавия“ живот в НРБ публично пространство от легендата как селският хитрец Живков водел за носа съветските лидери, за да осигури небивало в соцлагера благоденствие за българите. Няма и грам истина в притчата как към България течали реки от долари, спечелени от препродажбата на съветски нефт. Тези приказки не са подкрепени с каквито и да било документи и свидетелства. Напротив, хардлайнери на БКП и комунизма описват канските мъки при просенето на всеки по-значим кредит или доставки на съветски стратегически продукти за България.

През най-добрите години от „подаръците на Брежнев“ НРБ годишно е експортирала не повече от 200 хил. тона преработен в Бургас съветски нефт – главно мазут. В същото време по-голямата част от производството на търсени на международните пазари български суровини като цинк, олово и мед, с които НРБ е можела да си осигурява част от необходимата ѝ твърда валута, е била прибирана от СССР срещу рубли“, изтъква Тодоров. Според него, продължаващото и през 80-те години дългово затъване и стопанско пропадане на НРБ, довело в крайна сметка до третия, този път окончателен фалит на НРБ, се дължи отново на стопанската политика на Кремъл спрямо сателитите на СССР. Тодоров цитира протокол от заседание на Валутната комисия към ЦК на БКП в средата на 80-те. На него се разисква въпросът как България да облекчи дълговото си бреме, като се възползва от рязко падналите цени на нефтопродуктите на международните пазари, вместо да купува много по-скъпия съветски нефт. Това обаче се оказва мисия невъзможна, защото НРБ отдавна се е задължила да изкупува продукцията на СССР с петгодишни договори на твърди цени, установени далеч преди падането на световните котировки за течните горива в началото на 80-те.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 0 Отговор
    "Българо-съветската дружба е необходима на България тъй-както слънцето и въздуха на всяко живо същество"/бай Тошо/.Нали така ве русофили недни? :)

    Коментиран от #12

  • 2 George Муш Junior

    0 2 Отговор
    Да те руснаците ни взеха златото .След това ни продаваха боклуци ,на двойна цена 45 години .
    А след войната пловината свят си даде доброволно златото, на задокенските ни приятели на съхранение.Понеже там е сигурно и лихвата е добра!
    Но Американците си купиха тецовете/кеш/ ,и сега ни подаряват произведеното електричество.
    Даже и ни субсидират.Защото сме "броо".
    Извадете си главата от г.зовете на поръчителите ви.
    Ако не сте много омазани/в което се съмнявам/ .
    Измийте си лицето и се огледайте около вас
  • 3 Али Бабата

    0 1 Отговор
    Николай Цеков от Дойче веле
    Е добре и да ни осведоми,под какъв предлог и къде се намира германското злато ( около 3 500 тона)
    И още,как при "гадният" социализъм ООН постави през 1987 г. по индекса на човешкото развитие България на 27 място в света. А през 2013 г. демократична България заема вече 58-мо място в света.

  • 4 Рондо

    0 0 Отговор
    За архивите отдавна си говорим,ама никой не ни обръща внимание.Не ме интересува как Иванчо топил другарчето си Драганчо: итересуват ме архивите на БНБ,архивите на ЦК,архивите на планова и валутна комисия,архивите на СИВ,архивите на неявните орденоносци,архивите от колегиумите в различните министерства,архивите за награждавания и предсрочни производства,архивите за архивите отмъкнати от България ..... И друг има.Огласяване обаче няма.
  • 5 Рондо

    1 0 Отговор
    Ето ви още нещо за което нищо не се говори: от ВСВ Германия дължи по разплащателни сметки на България 75 милиарда лева(тогавашен курс),ако попитаме германците къде са тези пари,какво ли ще отговорят!Германците са коректни платци и най-вероятно са ги изплатили след войната,но КОЙ ги е пребрал.А познаите?
  • 6 Juliy

    1 0 Отговор
    Ти наистина ли вярваш ,че сме били на 27 място в света по индекса на човешкото развитие.
    Не знам на колко си години, но хората по селата нямаха бани , тоалетни,телефони,хладилници,телевизори и т.н...
    Аз съм се редил на опашка с часове за хляб,месо и за всичко за което се сетиш.
    Така,че ако не бяхме минали през твоя любим социализъм сега щяхме да сме една европейска държава с приличен стандарт.
    Затова друг път си спести изцепките за себе си и не се опитвай да заблуждаваш другите които не са съвременници на отминалите времена!
  • 7 гост

    0 0 Отговор
    дали сега имаме златен резерв?
  • 8 тошибиян

    0 2 Отговор
    с 2 ръце гласувам да се върне Живков на власт и тогавашната конюктура

    Коментиран от #15

  • 9 гост

    0 0 Отговор
    През 1990 г. ходих до Гьрция и там гледах видео на Т.Живков с грьцката тв. Питаха го за Бьлгария и той каза - Бьлгария има 1.8 милиарда лв депозит и 1.3 милиарда кредит. Имали сме оферти да тьргуваме с чернилките вьв валута но , на пленум на ЦК на БКП става Луканов и заявява - тьрговията с ьс СССР приоритетна ! Последиците....сами ги виждаме !!!
  • 10 Рондо

    0 0 Отговор
    По клиринга през 1990 руснаците ни дължаха 1,5 милиарда преводни рубли, после някак си станаха 1 милиард, после още по-някак си 50 милиона долара, след това 36 милиона,а след това обясниха че щели да бъдат за ремонти на МИГ.Нито пари ,нито ремонти!КОЙ трябва да ги потърси?/ Напомням 1 пр.р. я смятаха около 1 долар/
  • 11 qqqqqq

    0 0 Отговор
    Каквото ще да е било, беше 1000 пъти по добре от сега.
  • 12 ААА

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Много ще ми е интересно,като ви спрат субсидиите дали пак така ревностно ще защитавате пътя на България към нейният край.Гледал съм такова изказване на висш ЕС служител,който твърдеше,че до няколко години помоща за селските стопани трябва да се спре,защото рязко пада конкурентно-способността на тяхната продукция,тоест гледат да работят не за продукция,а за субсидията,а споразумението с Америка за свободна търговия,дали няма да залее ЕС. със земеделска продукция,и да направи родната продукция излишна.

    Коментиран от #17

  • 13 Истинолюбко

    0 2 Отговор
    Г-н Цеков, колко парички прибрахте за тази лъжлива статия? Я кажи на тия хора : как хубаво живеехме, как са мятахме на морето всяко лято!!! Гадно ми е да чета такива измислени писания дето и Ти не си вярваш..... дай една статийка за сега ,за геноцида на 99% от Българите.... та не е ли същото с Белене-мелене дето опищяхте орталъка, та сега не сме ли всички "равноправни" БГ граждани в един демократичен КОНЦЛАГЕР??? ДА СПРЕШ ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГЛУПИСТИ!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "тошибиян":

    Можеш да гласуваш и с два срака ,но за целта трябва да са високо вдигнати и леко разкрачени!Както гласуваха всички комунисти под строгия поглед на братска Русия!
  • 16 2 процента

    0 0 Отговор
    Нещо не разбрах сега ,кой ни взе златото,руснаците или ДЪНДИ ПРЕШЪС.2

    Коментиран от #18

  • 17 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ААА":

    Не разбирам за какви "краища" говориш,но добре е да осъэнаеш,че принципно всеки край е ново начало!Аре поздрав с "Нас не догонят"/Тату/...ако ме разбираш:)

    Коментиран от #20

  • 18 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "2 процента":

    Рудника преди да се приватизира работеше с технология от времето на римляните и беше напълно фалирал.
    Колкото и да е неприятно чужденците поне ни показаха технологии и друг начин на работа.
    Ако беше държавен щеше да цъфне и да върже както стана с БДЖ и всички останали държавни предприятия.
  • 19 Рондо

    0 0 Отговор
    Към Тошибян(8)- в края на управлението на твоя човек излезе постановление за "предаване собствеността на трудещите се".Ставаш собственик! Собственик на 10 милиарда щ.д. дългове.Схващаш ли? Това разбира се беше глупост,но тази глупост тодор ти живков я е измислил-всичките негативи натрупани в държавата от неговото управление на теб да ги стовари.Честито,ако се върне режимът ще бъдеш милиардар-на минус,де!Много хора още не могат да проумеят каква отвратителна лъжлива и крадлива беше Живков,а и другите около него.
  • 20 ААА

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "onq s konq":

    Краят вече е близо ,и се вижда,не може да бъде скрит, и високопарни фрази,и заучени клишета не помагат.Има отказ на народа от възпроизводство, народа се евакуира както при война от територията.Новото начало за което говориш,ще бъде добре познатото 500Г. робство. Ситуацията сега напомня тези години от преди падането под Т.Р. Сега и ти гледаш от стените на "малката си крепост" и се чувстваш в безопасност.
  • 21 КПСС БКП

    0 1 Отговор
    Подигравате се с тях , но тогава хората ходеха по 15 дни на море и веднага след това още 15 дни на балкан което в днешно време можем само да сънуваме.Имахме пари и живеехме спокойно а сега хората мрат по на 50-55 години като кучета от инфаркти и инсулти от стерс породен от неземно щастливия им живот!
  • 22 Цеков Цеков

    0 0 Отговор
    Ти че си се объркал много - объркал си се! Ама като чета някои от коментарите - и хората нещо се объркват от такива като теб. Чета по-долу спомени за "мрачното минало", написани очевидно от хора, които са били в доста невръстна възраст, за да имат ясени спомени или достатъчно малограмотни, за да са живели зле при Тато.
  • 23 ИСТИНОЛЮБКО

    0 0 Отговор
    Г-х Цеков аз съм на 53 год. и още не ме е хванал алцхаймер, много добре си спомням какво е било..... А ВИЕ МАЙ НЯМАТЕ СПОМЕНИ ОТ ТОГАВА ???
  • 24 геле

    0 0 Отговор
    горчиво!!
    тия двамата както са се награбили ще се изядат от страст!!
    последно кой е булката и кой е младоженеца???
    модерни хора!!
    тия поставиха основите на гей парадите


    Коментиран от #25

  • 25 Сконфуций

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "геле":

    Тия комунодинозаври наистина са, като п....сти. Ама основите на гей парадите са малко по назапад, дори и по наизток-Австралия узакони аналния секс за 16 год., това какво ти говори?